In augustus hebben we gekozen voor een hoopvolle roman over vier vrouwen die ondanks ingewikkelde familieverhoudingen ieder hun eigen lot bepalen: Jonge vrouw in blauw bij avondlicht van Alena Schröder.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Jonge vrouw in blauw bij avondlicht
Een hele mond vol…
Ja, die titel van dit boek is wel een hele mond vol… Wij houden het daarom geregeld ook gewoon op ‘Jonge vrouw‘. Deze roman van Alena Schröder gaat over vier vrouwen die dwars door de tijd met elkaar te maken hebben, over ‘geboren’ familie en gekozen familie en over verlies, vergeving en herinneringscultuur. In de hedendaagse tijd volgt de lezer Hannah, die ontdekt dat haar oma Evelyn een brief uit Israël heeft ontvangen waaruit blijkt dat zij als erfgename recht heeft op een kunstverzameling die in de Tweede Wereldoorlog gestolen en verloren is. Hannah gaat op onderzoek uit en leert zo meer over haar overgrootmoeder – Evelyns moeder – en de keuzes die de vrouwen hebben gemaakt om hun eigen lot te kunnen bepalen. De lezer leert ook meer over deze vrouwen via een tweede verhaallijn die zich in het verleden afspeelt – vanaf de jaren 20 tot na de Tweede Wereldoorlog. Langzamerhand komt Hannah er achter dat de ‘erfenis’ groter is dan een kunstverzameling alleen. Met een groeiend begrip van de ingewikkelde familieverhoudingen uit het verleden, groeit Hannah en openen zich onverwachte wegen voor de toekomst door ontmoetingen, onder meer met Rubi, de kleindochter van een andere hedendaagse getuige. Het verdwenen schilderij Jonge vrouw in het blauw, staand bij het venster, avondlicht van Johannes Vermeer blijkt een belangrijk aanknopingspunt, maar wat heeft het er precies mee te maken? Daar willen we niet te veel over verklappen… Het boek eindigt in ieder geval openhartig en toch vol hoop.
Kippenvelmomenten
Deze hoopvolle roman staat vol met echte kippenvelmomenten – deels door wat er gebeurd, maar vooral ook door de beweegredenen en reacties van de personages. In Jonge vrouw in blauw bij avondlicht zijn veel verschillende personages aan het woord. Je volgt het verhaal vanuit twee verhaallijnen: één in het heden en één in het verleden. Het bijzondere hieraan is dat deze twee verhaallijnen niet alleen door Hannah en Evelyn worden verteld, maar dat ook belangrijke secundaire personages hun kijk op de dingen beschrijven. Het taalgebruik van Alena Schröder is vlot en sfeervol. Met subtiele veranderingen in de vertelstem weet de auteur de verschillende personages kleur te geven. Niet ieder personage is even likeable, maar doordat je meegenomen wordt in hun belevingswereld krijg je wel meer begrip voor ze. Ze hebben allemaal hun fouten en hun ruwe kantjes en het maakt heel duidelijk dat er altijd een keerzijde aan het verhaal is. Dit maakt Jonge vrouw in blauw bij avondlicht ondanks de materie over de Tweede Wereldoorlog een ontroerend en warm verhaal dat aan het denken zet – niets is wat het lijkt.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Miguel Bonnefoy – Erfgoed
De Franse familie Lonsonier trekt naar Chili na het opdrogen van hun wijn imperium. In Santiago bouwen ze een nieuw leven op voor de generaties die volgen, hun Franse roots vergeten ze echter nooit. Wanneer de oorlog uitbreekt twijfelen de Lonsonier zoons geen seconde en stappen op de boot naar oorlog en hopelijk glorie. Hier beginnen de tragische gruwelen die helaas ook de latere generaties niet bespaard zullen blijven. In deze meeslepend familie epos schittert naast de hele familie Lonsonier ook het rijk historische decor van Chili en Frankrijk. Erfgoed is de eerste Nederlandse vertaling van Bonnefoy – en het smaakt naar meer!
Daniel Sánchez Arévalo – Alice op het eiland
Alice en haar man Chris zijn gelukkig getrouwd en een tweede kind is onderweg. Als Chris plots overlijdt, gaat Alice op onderzoek uit, hoe kan haar trouwe echtgenoot onder merkwaardige omstandigheden zijn overleden? Zo kent zij hem niet. Tijdens haar onderzoek belandt zij op het Eiland, Robin Cape cod, Chris is hier voor het laatst geweest, wat heeft hem hier gebracht, had hij toch een dubbele agenda? Met behulp van camera’s en andere veiligheidsbeelden gaat ze op zoek naar zijn geheimen. Zoals vaker in een kleine gemeenschap raakt ze razendsnel betrokken bij alle intriges op het eiland, kortom een spannend boek voor mee op vakantie.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️