7 x redenen waarom we niet kunnen stoppen met het lezen van Young adult boeken

Young adult boeken zijn immens populair! Met een sterke community, hongerige lezers en steeds meer aanbod is het de hoogste tijd dat wij ons eens over de aantrekkingskracht van deze titels buigen.

Hoe we het precies moeten categoriseren – als genre, als doelgroep, of als iets ertussenin – is moeilijk te beantwoorden. Young adult is gewoon Young adult. Én, dat Young adult boeken niet meer weg te denken zijn uit het boekenlandschap, is een feit!

Young adult fictie (YA) is een categorie van fictie geschreven voor lezers van ongeveer 12 tot 18 jaar. De doelgroep zijn dus letterlijk young adults of jongvolwassenen, maar toch bestaat ongeveer de helft van de YA-lezers uit volwassenen. Naast de bepaalde leeftijdscategorie hebben veel YA-verhalen ook overeenkomstige kenmerken en thema’s, waardoor het ook vaak als één genre wordt gezien. Dat neemt niet weg dat er nog veel subgenres te vinden zijn, zoals romance YA, fantasy YA, thriller YA… en ga zo maar door! Kortom, misschien is het onderscheid tussen doelgroep en genre helemaal niet nodig!

YA is ontzettend populair bij veel verschillende lezers, ook lang nadat ze zelf de puberteit hebben doorlopen. Wat is de aantrekkingskracht van YA en waarom helpt het zoveel mensen aan het lezen? Wij zetten een paar redenen onder elkaar. Heb jij hier nog iets aan toe te voegen? Laat het ons vooral weten via Instagram @paagman.

7 x redenen waarom we niet kunnen stoppen met het lezen van Young adult boeken

Bestel 👆 via Paagman.nl

1. Vaak zijn het coming of age verhalen.

Jonge hoofdpersonages maken van alles mee terwijl je stiekem mag meekijken hoe ze langzaam of juist snel volwassen worden. Dit gaat vaak niet zonder slag of stoot. Deze perikelen zijn eigenlijk voor iedereen herkenbaar, wanneer je pas net in de puberteit komt kijken, er middenin zit of technisch gezien al lang volwassen bent. Je voelt met ze mee en de hoofdpersonages voelen al snel als een vriend of vriendin.

Bestel 👆 via Paagman.nl

2. Verlies jezelf in een andere wereld!

In veel Young Adult-boeken is een stuk meer ruimte voor fantasie dan in literatuur. Zo spelen veel verhalen zich af in andere werelden of hebben we met karakters te maken die een bepaalde gave of missie hebben. De setting van YA-verhalen wordt eigenlijk alleen beperkt door de fantasie van de auteur. Laat je meevoeren naar een parallel universum of kruip in de belevingswereld van de personages.

Bestel 👆 via Paagman.nl

3. Young Adult is inclusief!

Meer dan welk genre dan ook is er ruimte voor diversiteit. Personages van verschillende culturele achtergronden, LHBTIQ+ personages maar ook personages met een handicap of ziekte komen voorbij. Thema’s zoals immigratie, gescheiden ouders, pesten, mentale gezondheid en verlies worden niet geschuwd. Waardoor eigenlijk iedereen wel een stukje herkenning voor zichzelf kan vinden of iets nieuws kan leren over zijn medemensen. Maatschappelijke ongelijkheid wordt op een toegankelijk manier aan de kaak gesteld en alleen daarom al verdient het Young Adult-genre een heel luid applaus! 👏

Bestel 👆 via Paagman.nl

4. Het leest lekker door.

Vaak zijn de boeken echte page turners. Een spannend plot of avontuur, of je wilt gewoon heel graag weten hoe het met de hoofdpersonage zal aflopen. Door de jonge doelgroep zal je waarschijnlijk geen zinnen van halve pagina’s of extreem moeilijke woorden tegenkomen. Daardoor kan je lekker doorlezen! Want eerlijk is eerlijk, ook al doet het soms veel verdriet, het voelt vooral erg goed als je weer een boek uit hebt. Wij zullen daarom niet verbaasd zijn als je dan wéér naar een YA boek grijpt!

Bestel 👆 via Paagman.nl

5. De community van YA-fans is ijzersterk.

Op Instagram en op leesplatforms zoals Goodreads is er een geweldige reading community. Zo kun je altijd (online) doorpraten over je lievelingsboeken, zit je nooit verlegen om tips en wordt je continue gestimuleerd om door te lezen! Bovendien is er vaak redelijk laagdrempelig contact met auteurs die zelf ook middenin deze community zitten, dat is toch te gek?

Bestel 👆 via Paagman.nl

6. YA staat bekend om de vele series…

…zo hoef je nadat je het eerste boek uit hebt nog geen afscheid te nemen van de karakters. In een serie is er meer ruimte om helemaal de wereld van de personages te duiken en blijft je To be read stapeltje eigenlijk altijd groeien. In het YA-aanbod horen ook een paar iconische series bij die inmiddels meer dan klassiekers zijn! Want zeg eerlijk: de klassiekers zoals Harry Potter en The Hunger Games kent iedereen toch?

Bestel 👆 via Paagman.nl

7. De boekcovers van Young Adult-titels zijn niet te overtreffen!

Spooky donkere kaften, glinsterende magische kaften en de mooiste illustraties. Speciale edities en hele series in de mooiste kleuren! Ze zijn bijna niet te weerstaan, nóg een reden om te zwichten voor een YA-boek dus. En zo wordt je boekenkast vanzelf een ware eyecatcher!

Heb jij hier nog iets aan toe te voegen? Laat het ons vooral weten via Instagram @paagman.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Eveline

De ultieme Paagman cadeaugids – voor elk type een cadeau deel 2

Het feestseizoen komt steeds iets dichterbij. Dat betekent ook dat het tijd...
Lees verder