Boek van de maand februari: Verwachting

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. In februari lezen we allemaal: Verwachting van Anna Hope.

Het Boek van de maand-team over Verwachting

Voel jij ook wel eens de druk om alles te moeten doen?

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Verwachting is een roman die de hoogte- en dieptepunten van vriendschap verkent. We volgen drie vrouwen: Hannah, Cate, en Lissa. De drie vriendinnen ontmoeten elkaar in het midden van de jaren 90, Lissa en Hannah op een cursus genaamd Feminisms, en Cate voegt zich later bij hun groep, wanneer ze door Hannah wordt opgevangen op het moment dat ze nergens anders heen kan. Je leert de drie hoofdpersonages kennen als jonge vrouwen: hoogopgeleid, vol verlangens, dromen en verwachtingen en klaar voor de rest van hun leven. De verhaallijn in 2010 laat zien wat er van hun verwachtingen terecht is gekomen. Het gewicht van de maatschappelijke verwachtingen heeft deze vrouwen gevangen in een patroon van succes, vruchtbaarheid en moederschap. Alle drie lijken ze vervreemd van wie ze waren en wat ze van het leven wilden. Het is alsof de doelen die ze alle drie nastreefden hen op hun eigen manier naar een plek hebben geleid waar ze niet verwacht hadden te zijn en zich daardoor verloren voelen. Ondertussen lijkt het gras steeds groener aan de overkant. Verwachting gaat over de druk die je jezelf op kan leggen doordat je het gevoel hebt dat anderen dat van jou verwachten of omdat je zelf er meer van had verwacht.

Niet alles wordt opgelost in het leven

Anna Hope benadert de problemen van de personages ieder op een eerlijke en realistische manier. Het drievoudige perspectief maakt je als lezer deelgenoot van de verlangens en innerlijke strijd die elk personage met zichzelf voert. De wijze waarop de vriendinnen allen verlangen naar hetgeen wat ze niet kunnen krijgen en tegelijkertijd teleurgesteld zijn in dat wat ze wel hebben, zet aan tot nadenken over wat een volwassen mens gelukkig maakt.

De relaties tussen de vriendinnen worden goed uitgediept; door de flashbacks naar hun jongere jaren word je meegezogen in hun onderlinge dynamiek. De gevoelens van angst, eenzaamheid en jaloezie voelen daarom erg dichtbij en menselijk. Hope weet van alle karakters ontzettend knap hun leefomgeving en milieu in te kleuren. Het liefdevolle maar burgerlijke en brave gezin van Hannah, het artistieke huis met de begroeide tuin van de alternatieve moeder van Lissa en het nieuwe kleinere leven van Cate in de voorstad komen allemaal helder tot leven in deze roman. Verwachting is een krachtig, slim en ontroerend verhaal over vriendschap en het vinden van geluk.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Franco Faggiani – De jongen die met wolken speelde

Bestel De jongen die met wolken speelde via Paagman.nl

Rome, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, een anti fascistische Italiaanse archeoloog krijgt een belangrijke taak toebedeeld. Kunstschatten uit Rome klaarmaken voor vervoer naar Berlijnse musea waaronder schilderijen en een door hem zelf opgegraven sarcofaag. Naarmate de reis vordert komt het einde van de oorlog in zicht, maar de spanning tussen de Duitsers en Italianen loopt op. In plaats van terug te keren naar Rome gaat hij samen met de jongen Quintino een avontuur aan om de kunstschatten te redden uit handen van de nazi’s, fascisten en Amerikanen. Het contrast tussen de harde oorlog en de nonchalante vrolijke houding van de personages maakt dit boek erg vermakelijk. Onderweg ontmoeten zij allerlei bijzondere figuren, rijden ze door prachtige landschappen en ontsnappen ze maar net aan de dood…

Welkom bij Hotel Flanagans – Åsa Hellberg

Bestel Welkom bij Hotel Flanagans via Paagman.nl

Welkom bij Hotel Flanagans is deel één van een nieuwe serie van Åsa Hellberg, een van de meest geliefde Zweedse feelgood-auteurs. Zij wordt vergeleken met o.a. Lucinda Riley. Het verhaal begint in een klein Zweeds dorpje, waar hoofdpersoon Linda opgroeit. Ze is begin twintig als haar vader plotseling overlijdt en zij het beroemde hotel Flanagans in Londen erft. Het is eind jaren vijftig en een vrouw aan het roer van een groot hotel is bijna onvoorstelbaar. Bovendien is de financiële situatie van het hotel penibel. Kortom: een stevige uitdaging.
Gelukkig ontmoet ze de flamboyante Mary, die zowel Linda als het hotel een boost geeft. Een heerlijk boek, spannend en hartverwarmend. Een heel warm verblijf in hotel Flanagans verzekerd!

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand juli: Regeneratie

Elke eerste vrijdag van de maand maken wij een nieuw Boek van...
Lees verder