Zo lees je jezelf de crisis door

Nu we hele dagen thuis zitten zou je denken: tijd genoeg voor het lezen van een boek, maar je zult ook wel gemerkt hebben dat dit ineens niet meer zo makkelijk is. We geven je een paar gouden tips waarmee je toch je waardevolle leestijd goed in kunt zetten.

Thuis zitten betekent namelijk ook constante afleiding. In tijden van het coronavirus is het makkelijk om opgezogen te worden in het nieuws en social media. Heel gezond is dat niet. Als je bij jezelf merkt dat jij ook tot deze groep behoort, probeer dan onderstaande tips om je rust te pakken met een goed boek.

Creëer een lees-routine

Reisde je voorheen elke dag 30 minuten met de trein en was dat jouw leesmoment? Kies er dan voor om jouw treinreis na te bootsen. Zet een een timer voor 30 minuten en gebruik deze tijd om te lezen. Wat een mooie manier om je dag te starten! Dit is uiteraard niet alleen maar weggelegd voor treinreizigers. Iedereen kan voor zichzelf een passende lees-routine maken. Bedenk voor jezelf wat het beste past. Lees je het liefst in de ochtend? Misschien tijdens je lunchpauze? Of ‘s avonds in bed? En hoelang wil je lezen? Het gaat erom dat je consequent bent in je leesmoment zodat je een fijne routine bouwt en jouw boeken-bucketlist niet hoeft te lijden onder deze crisis.

Lees-hacks voor ouders

Of je wel of niet veel kunt lezen, heeft vaak te maken met de situatie. Zo zul je in een druk huis met rondrennende kinderen niet snel denken: “Hmm, laat ik eens lekker een boek gaan lezen.” Wat je in zo’n geval wél kunt doen is iedereen betrekken bij het lezen. Begin bijvoorbeeld een boekenclub. Iedereen leest zijn favoriete boek om hier vervolgens over te praten. Krijg je jouw kroost niet zo ver of zijn ze nog te jong? Zorg dan dat je een paar audioboeken bij de hand hebt. Wanneer de kinderen hun huiswerk maken, tv kijken of spelen, duik jij in een goed boek. Ook handig: terwijl je naar een audioboek luistert zijn je handen nog vrij om de nodige klusjes te doen. Zei iemand multitasken?

Houd afleiding op afstand

De grootste vijand van lezen is een gebrek aan focus en een overdaad aan afleiding. Er zijn mensen die overal doorheen kunnen lezen (jaloers), maar als jij niet tot deze groep behoort, doe dan het volgende. Allereerst moet jouw grootste afleiding even aan de kant. Is dat je telefoon? Zet deze dan op vliegtuigstand of leg hem aan de andere kant van de kamer. Je gaat nooit je lees-doelen halen als je om de twee minuten door Instagram scrollt. Ben je sinds de crisis verslaafd aan het nieuws en staat daarom de tv altijd aan op de achtergrond? Uit met dat ding! Heb je huisgenoten, een partner of kinderen die voor de nodige afleiding zorgen? Vraag om een half uurtje rust. Sluit jezelf af door een rustig plekje te zoeken in huis. Is dit een onmogelijke opgave? Zoek dan buiten een mooie en rustige plek op.

Kies het juiste boek

Een tip die je misschien niet aan zag komen, maar kies een boek dat je wílt lezen. Je kunt nu het idee hebben dat je per se moet lezen. Nu weten we allemaal dat iets moeten, niet heel aanlokkelijk klinkt. Kies daarom niet voor het boek dat je van jezelf moet lezen of waar je al tijden tegenaan hikt, maar ga voor een boek waar je echt zin in hebt. Wat ook een manier is om een geschikt boek te vinden is door je boekenkast op te ruimen. Hiermee zorg je niet alleen voor een mooie en georganiseerde kast, maar de hoop is dat je ook boek een tegenkomt dat je even was vergeten en dat je graag nog wilt lezen. Ben je begonnen aan een boek, maar valt het tegen? Leg dit boek dan aan de kant en probeer een nieuw boek. Als je even niet meer weet waar je zin in hebt, kijk dan naar ons overzicht met onze Boek van de Maand-titels van 2019 of daag jezelf uit met een reading challenge.

 

Lukt het nog steeds niet en ben je in een heuse leesdip terecht gekomen? Dan hebben wij hier het juiste artikel voor je: skip de leesdip met deze tips!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Hilke

Waarom zijn we zo lijstjes-obsessed?

Of spreek ik nu alleen voor mezelf? Wat kan ik zeggen; ik...
Lees verder