Als lezer van dit online magazine kunnen we er donder op zeggen dat jij een boek meeneemt wanneer je op reis gaat. Hebben we gelijk? Nou, wat als we je nu eens vertelden over boeken die JOU mee op reis nemen. Ja, dat kan natuurlijk ook. En dat is zeker in deze tijd erg welkom.
Deze boeken nemen je mee naar hoge bergtoppen, zonnige oorden en maandenlang op pad, met openbaringen zoals je die alleen op reis kunt meemaken. Ver weg van huis, in een andere cultuur, een ander klimaat en een ander ritme, zie je alle puzzelstukjes van je eigen leven vaak weer in elkaar passen. Vanaf een afstandje toekijken op je eigen leven kan verhelderend werken. Wij zochten daarom de mooiste reisverhalen voor je uit die precies dat doen, maar dan vanuit huis. Leer nieuwe dingen over andere culturen of kruip in de rugzak van iemand die zowel fysiek als mentaal een enorme reis gaat maken. Ook mooi: je kunt zelf kiezen waar je heengaat. Sommige boeken spelen zich af in de vrieskou en andere juist in de brandende zon. Bon voyage!
De wildernis in (Into the wild) – Jon Krakauer
Dit boek is toch wel een beetje de godfather van avontuurboeken met een filosofisch karakter. De wildernis in vertelt het verhaal van de 24-jarige Chris McCandless die in 1992 naar Alaska lift om daar de wildernis in te trekken, met niet meer dan een geweer en tien pond rijst op zak. Hij heeft zijn spaargeld aan een goed doel geschonken, zijn auto achtergelaten en het geld in zijn portemonnee verbrand (letterlijk). Hij maakte het zichzelf expres moeilijk, in de hoop zijn ware ik te vinden. Vier maanden later wordt zijn lichaam gevonden door een elandjager. Jon Krakauer beschrijft de beproevingen van Chris en zijn zoektocht naar inzichten en zelfverloochening.
Motel Songs – Auke Hulst
Heb jij een bijzondere voorliefde voor Amerikaanse muziek en literatuur? Dan heeft Auke Hulst waarschijnlijk een trip gemaakt waar je een beetje jaloers op bent. Een beetje heel erg jaloers. In 2006 trok hij namelijk van de Amerikaanse Oostkust naar de Westkust langs allerlei hotspots waar zijn literaire en muzikale helden hun sporen achterlieten. Motel Songs brengt hem van F. Scott Fitzgeralds graf in Rockville, Maryland naar diens geboortehuis in St. Paul, Minnesota, naar Memphis, Tennessee, waar Jeff Buckley in een shotgun shack woonde en in de Wolf River verdronk; naar Ketchum, Idaho, waar Ernest Hemingway zich door het hoofd schoot, en naar Seattle, waar Kurt Cobain hetzelfde deed. Als je deze trip zelf niet kunt maken, dan is Auke Hulst de aangewezen persoon om dit voor jou te doen.
De reis van mijn leven – Lex Harding
Lex Harding, de razend populaire ex-diskjockey en succesvolle media-ondernemer, ging vier maanden rondreizen met zijn twee zonen. In een fourwheeldrive en een tent op het dak trokken de drie mannen dwars door donker Afrika, van Noord naar Zuid. Ze doorkruisen 14 landen en rijden 20.287 km. Over deze roadtrip schreef Lex Harding een uniek en persoonlijk boek. Hierin beschreef hij zijn bijzondere belevenissen in een immens continent dat corruptie, armoede, wreedheid en verdriet even makkelijk blootgeeft als cultuur, schoonheid, geur en kleur. Een opmerkelijk reisverslag van een vader die voor het eerst langdurig met zijn zonen optrekt. Het boek bevat humoristische details van de reis, net als treffende filosofische gedachten.
Wild – Cheryl Strayed
Klaar voor een loodzware trektocht van 1700 kilometer? Dat is wat Strayed besloot te ondernemen tijdens een persoonlijk dieptepunt in haar leven. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw. Ze wordt geconfronteerd met beren en ratelslangen en ervaart niet alleen de schoonheid, maar ook de eenzaamheid van de tocht. Wild is het levendige verslag van de intense angst, maar ook het enorme plezier die ze beleefde tijdens de reis die haar leven voorgoed zal veranderen.
Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans
In Nooit meer slapen volg je de onderzoeksdroom van de jonge geoloog Alfred Issendorf. Hij trekt naar het moerassige noorden van Noorwegen om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te onderzoeken. Hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, iets dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal verbinden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen om het werk van zijn vader, die tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien.
De acht bergen – Paolo Cognetti
Het is moeilijk kiezen wélk boek van Paolo Cognetti nou het beste is voor een thuisvakantie. Deze schrijver neemt je namelijk maar al te graag mee de bergen in. Alhier kom je tot bezinning en leer je meer over jezelf en de wereld om je heen. In De acht bergen vertelt Cognetti het verhaal van Pietro, een stadsjongen uit Milaan die met zijn ouders iedere zomer een huisje in de bergen betrekt. Hier bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op met de oude Bruno, die voor de koeien zorgt. In De buitenjongen besluit een dertigjarige man om zijn jeugdherinneringen op te rakelen in een almhut in de bergen. Hier zoekt hij de rust om zichzelf weer te vinden en (eindelijk) weer te schrijven. In zijn laatste boek, Zonder de top te bereiken, ga je wederom de hoogte in. In dit literaire reisverslag staat één vraag centraal: Waar zijn we naar op zoek wanneer we op reis gaan?
Vandaag rijst, morgen rijst – Ate Hoekstra
Drie maanden China door de ogen van een nuchtere Fries. Van oktober 2009 tot en met begin januari 2010 woonde en werkte Ate Hoekstra als journalist in Shanghai en reisde hij met een oude jeugdvriend door China. Zijn nuchterheid levert rake observaties en droogkomische beschrijvingen op van een fascinerend land en haar inwoners. Ze geven een realistische indruk van China als land en vertellen ook hoe het is om als jonge Fries van het platteland ondergedompeld te worden in de chaotische, maar uitermate gastvrije Chinese samenleving. Het boek varieert van verhalen die hij schreef over zijn werk als journalist voor het tijdschrift ‘That’s Shanghai’ tot de ontmoeting met een Chinese kunstenaar en het beleven van kerstnacht in Peking.
Het meisje en de tractor – Manon Ossevoort
Er zijn veel soorten reizen waarbij je je iets voor kunt stellen, ook als je het desbetreffende land nooit hebt bezocht. Bijvoorbeeld backpacken door Thailand of met een camper langs de westkust van Amerika, maar de reis van Manon Ossevoort, dat is toch lastig om in te beelden. Zij besloot namelijk om na een ingrijpende ervaring in haar eentje naar het einde van de wereld te rijden. Hoe? Op een tractor! Het meisje en de tractor is een persoonlijk verhaal vol bijzondere ontmoetingen en ervaringen. Heel langzaam, net zo langzaam als haar oude tractor, vindt Manon de moed om de pijn uit het verleden los te laten en haar pantser af te werpen. Ondanks de schijnbaar onmogelijke uitdaging die ze zichzelf stelt, lukt het haar om de reis en haar droom te volbrengen.
Duizend graden in de schaduw – Gijs van Middelkoop
Niet bang voor een beetje hitte? Volg dan Gijs van Middelkoop en zijn vriendin Aimée op een fietsreis dwars door Australië. Dat houdt in: 5000 kilometer, van Perth naar Sydney. Onderweg stuitten zij op het nodige avontuur. Bruce de rundvee-inseminator legt hen uit hoe slangen en kamelen je reisplannen kunnen verstoren. In Coober Pedy ontmoeten ze Alan en Christy, een Australisch stel, dat hen waarschuwt dat het op verlaten boerderijen flink kan spoken. Met Marilyn Monroe praten ze over ouderwets snoepgoed, dat zo lekker kan zijn, dat het je bijna overweldigt. En mountainbiker Jack verleidt Aimée en Gijs tot een wel heel avontuurlijk uitstapje. Spring achterop bij Gijs en zijn vriendin en beleef samen met hen een groots en heet avontuur.
Goed volk – Arthur Japin
Goed volk. Goede schrijver. Goed boek. Als voorbereiding op zijn werk maakte Arthur Japin regelmatig bijzondere reizen. Zijn reisverhalen zijn terug te vinden in zijn dagboeken, of her en der verspreid in kranten en bladen; soms ook heeft hij ze helemaal niet gepubliceerd. In deze bundel neemt Arthur je mee naar onder andere Patagonië, Kenia, of onherbergzame streken in de VS; een andere keer blijft hij echter veel dichter bij huis en verhaalt hij over een verblijf in de Alpen of in de eigen stad. De overeenkomst tussen de hier gepresenteerde verhalen is hun zeer persoonlijke toon en de band met het bekende werk van de auteur.