Zo kom je van je berg leesvoer af!

Een tijdje terug kwam ik, al scrollend door Instagram, een bericht tegen dat zei: ‘Boeken lezen en boeken kopen zijn twee verschillende hobby’s.’ Ik voelde me gelijk aangesproken.

Als je mij loslaat in een boekenwinkel, of zelfs maar een winkel waar ze toevallig ook boeken hebben, word ik direct hebberig. Om die reden heb ik op dit moment een boekenkast vol met boeken die ik nog niet heb gelezen. En dan overdrijf ik niet (meestal wel, maar dit keer niet). Dit betekent overigens niet dat ik niet lees. Ik doe er alleen vele malen langer over dan vroeger.

Het stoort me stiekem wel een beetje. Ik heb deze boeken namelijk gekocht, omdat ik ze heel graag wil lezen. Dus waarom doe ik dat dan niet? En hoe fix ik dit? Uit hoog eigenbelang heb ik hieronder een aantal tips om door je boekenstapel (of kast) heen te komen.

1. Maak een fysieke stapel

Om te beginnen is het een goed idee om de boeken die je al een tijdje wilt lezen, maar niet aan toe komt, als stapel ergens neer te leggen. Zorg dat dit alleen de boeken zijn die je écht al een tijdje wilt lezen. Werk ze vervolgens één voor één af. Waarom een fysieke stapel helpt? Omdat het dan constant in je zicht is, in plaats van bijvoorbeeld een notitie in je telefoon. Om een doel te halen, moet je deze namelijk duidelijk in het vizier hebben.

2. Houd je doel in zicht

Om hier verder op door te borduren: houd je boekenstapeltje in zicht. Leg ze dus ergens neer waar je er te allen tijde mee geconfronteerd wordt. Bijvoorbeeld naast je tv of het koffiezetapparaat. Als je letterlijk alleen in de slaapkamer komt om te slapen, is je nachtkastje bijvoorbeeld geen al te best plan.

3. Maak een plan

Je hebt nu een stapel met boeken die je binnen een bepaalde tijd gelezen wilt hebben, maar dat is niet genoeg! Zoals met elk doel, is het belangrijk om een meetbaar plan te hebben om dit te behalen. Spreek dus met jezelf af dat je een aantal bladzijden of minuten per dag leest en hou je hier aan.

4. Houd het haalbaar

De hoogte van je boekenberg moet een balans zijn tussen ‘easy peasy lemon squeezy’ en een berg die zo hoog is dat je bij voorbaat al wilt opgeven. Wees dus eerlijk en realistisch naar jezelf, ook als dit betekent dat je een boek van je stapel weg moet halen. Ga dan ook zeker niet tussendoor nieuwe boeken toevoegen. Je zou inmiddels beter moeten weten.

5. Stapel seizoensgebonden

Sommige boeken zijn echte winterboeken. Weer andere laten zich het best op het strand lezen. Als je net als ik dus nog door een hele kast moet, maak dan verschillende stapels per seizoen.

6. Zorg voor afwisseling

De volgorde van je boekenstapel is ook nog van belang. Als je de ene na de andere thriller leest, kan dit gaan vervelen en krijg je misschien zelfs een lees-burnout. Zorg dus voor een beetje afwisseling in stapel. Wissel je thrillers bijvoorbeeld af met romans, biografieën en klassiekers. En zit je wel in die leesdip? Dan hebben we hier nog wat tips verzameld!

Hopelijk kom je (ik bedoel ‘ik’) eruit met deze tips en geniet je binnenkort van alle boeken die al veel te lang op je wachten. En ben je onverbeterlijk? Misschien is het dan tijd om je tsundoku (jep, het heeft een naam!) gewoon te omarmen.

Geschreven door
Meer van Hilke

5 x heerlijke ontbijtjes voor Vaderdag

De liefde van een man gaat door de maag. Genoeg reden om...
Lees verder