Diversity is key: diversiteit in YA-boeken

We hebben nog een lange weg te gaan voordat racisme en discriminatie echt uit de wereld verholpen is. Gelukkig verschijnt er steeds meer diversiteit in kinder- en jeugdboeken.

Wij zetten boeken met cultureel diverse hoofdpersonages en thema’s zoals seksuele diversiteit op een rijtje!

BLACK LIVES MATTER

Niet te stoppen – Angie Thomas (9789048848324)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Bri is nog maar zestien jaar oud, maar heeft al veel tegenslagen gehad in het leven. Gelukkig kan ze alles kwijt in haar grootste passie: rappen. Haar droom is om een grootse bekende rapper te worden. En ze heeft grote schoenen te vervullen; haar overleden vader was namelijk een echte raplegende. Wanneer haar moeder wordt ontslagen draait echter niet meer om roem, maar als iets dat nodig is om te overleven. Het is nu geen kwestie meer van het willen maken; ze móét! Fun fact: de raps in het boek zijn vertaald door Akwasi.

Wat zou Martin doen? – Nic Stone (9789000365449)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Maar dat doet er allemaal niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklachten (en ook zonder excuus), maar het incident houdt hem bezig. Nu hij verhuisd is naar een betere wijk, wordt hij nog steeds lastiggevallen door de jongens uit zijn oude buurt en hij voelt zich ook niet welkom in zijn nieuwe klas. De enige uitzondering is Sarah Jane, Justyce’ knappe – en witte – debatpartner, van wie hij wenste dat hij haar niet zo leuk vond. Op een dag rijdt Justyce samen met zijn beste vriend Manny rond in de auto – raampjes open, muziek hard aan. Dat valt niet in goede aarde bij een automobilist die naast hen staat te wachten voor het stoplicht. Maar zijn twee brutale jongens die het volume net iets te hard zetten reden genoeg om een wapen te trekken?

The hate u give – Angie Thomas (🇬🇧 9781406372151, 🇳🇱 9789048848607)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Starr groeit op in twee werelden; die van haar wijk en van haar school. Als ze op een feestje is waar deze werelden bij elkaar komen ziet ze hoe haar beste vriend Khalil wordt neergeschoten. De reden? Hij is een verdachte drugsdealer. Het is de tweede keer dat Starr van dichtbij onrechtvaardigheid meemaakt. Er wordt van alles van haar verwacht; van de politie, haar familie, haar vrienden. Ze voelt zich verslagen en verscheurt. Steeds komen er meer stukjes van de waarheid naar boven. Ondanks de pijn en het verdriet is Starr vastbesloten zich sterk te staande te houden en het juiste te doen.

Echte Amerikaanse jongens – Jayson Reynolds (9789463491563)

Bestel 👆 via Paagman.nl

In Echte Amerikaanse jongens staat het leven van Rashad en Quinn centraal; een zwarte en een witte jongen die op het zelfde moment op de zelfde plek zijn, maar niet hetzelfde behandeld worden. Quinn ziet hoe Rashad in elkaar geslagen wordt door de politie omdat hij er volgens hen verdacht uitziet en iets liet vallen. Het wordt al snel duidelijk dat het hier om raciale ongelijkheid gaat en dat ze allebei een eigen rol spelen in het veranderen van de wereld. Hier moeten ze wel hun eigen toekomst voor op het spel zetten.

Stukjes van mezelf – Renee Watson (9789021416885)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Jade is een super ambitieuze zestienjarige scholier die er alles aan wilt doen om de top te bereiken met haar kunst. Om dit te doen probeert ze alle kansen die ze krijgt volop te benutten. Eén van deze kansen een uitnodiging om zich bij Women to Women aan te sluiten, een mentorprogramma voor ‘risicovolle’ meisjes uit ‘risicovolle’ achterstandswijken. Ze vraagt zich echter af of dit wel een goede keuze was. De ‘hulp’ die ze krijg aangeboden blijkt helemaal geen echte hulp te zijn. Jade neemt liever het heft in eigen handen om succesvol te worden en zich uit haar situatie en buurt te vechten. Het boek zit vol wilskracht, vriendschap, afkomst, privileges, en identiteit.

LHBTIQ+

Wat als dit het is – Becky Albertealli & Adam Silvera (9789463491297)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Pak je koffer maar vast in, want deze romantische komedie neemt je mee naar New York. In de stad waar niemand ooit slaapt hoopt Arthur deze zomer een adembenemende romance tegen het lijf te lopen, net als in de film. Alleen is dit het echte leven en is er geen script dat houvast kan geven. Dat de realiteit hard kan zijn weet Ben als geen ander. Hij staat juist op het punt om officieel afscheid te nemen van alles dat hem aan zijn ex doet denken. Dan komen Arthur en Ben elkaar tegen bij het postkantoor en worden ze de hoofdpersonen in hun eigen ingewikkelde romance vol vragen, twijfels en mogelijk een happy ending. In New York is namelijk alles mogelijk, toch?

Her Royal Higness – Rachel Hawkins (9789000368402)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Wanneer Millie wordt bedrogen door haar vriendin ziet ze maar één oplossing: vertrekken, en het liefst zo ver mogelijk. Ze pakt alles in, laat haar ex achter en verhuist van Housten naar Schotland waar ze toegelaten is tot een exclusieve school. Hier leert ze haar tegenpool kennen; de koele en omhooggevallen Flora. De twee meiden zijn huisgenoten en zullen noodgedwongen toch een manier moeten vinden om samen te leven. Millie komt erachter waarom Flora zich zo als een prinses gedraagt; ze ís een prinses. Wanneer er een Schotse prinses in het verhaal zit, ga je al snel denken dat het een sprookje is. En misschien is het dat ook wel. Naarmate de meiden elkaar beter leren kennen komen ze erachter hoe ze écht over elkaar denken. Loopt dit verhaal misschien wel af met een happily ever after? Her Royal Highness is een vervolg op Royals, maar is prima los hiervan te lezen.

Birthday – Meredith Russo (9789000370450)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Eric en Morgan zijn beste vrienden. Ze werden geboren op dezelfde dag en vieren elk jaar samen hun  verjaardag. Deze twee zijn absoluut niet te breken en kennen elkaar door en door. Of misschien toch niet helemaal? Morgan vecht met een groot geheim. Hij weet namelijk zeker dat hij in het verkeerde lichaam geboren is en dat hij eigenlijk een meisje hoort te zijn. Hij durft het alleen tegen niemand te zeggen, zelfs niet tegen Eric. De schrijfster van Brithday is zelf transgender en wilde met dit boek een realistisch beeld geven van hoe het is om transgender te zijn. Alle levendige personages in dit boek leveren een geweldige bijdrage in het overbrengen van dit ontroerende en krachtige verhaal over vriendschap en identiteit.

Vroeger is alles wat ik van je heb – Adam Silvera (9789044831733)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Wanneer Griffin’s ex-vriendje Theo sterft zijn de herinneringen aan hem nog alles wat hij heeft. Het boek neemt je mee naar hun verleden en de liefde die ze deelden. Op het moment dat Theo sterft zijn de twee allang uit elkaar en heeft Theo zelfs al een nieuwe vriend. Toch heeft Griffin altijd hoop gehouden dat het wel goed zou komen tussen hen. De enige persoon die hem echt kan begrijpen is Theo’s nieuwe vriend Jackson. Weetje: Met dank aan zijn populaire boeken is schrijver Adam Silvera in 2020 door het Amerikaanse gay-magazine Queerty uitgeroepen tot één van die vijftig helden die ‘het volk naar gelijkheid, acceptatie en waardigheid leidt voor ieder mens’.

NOG MEER DIVERSITEIT

Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi (9789463491280)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Shirin is geboren in Amerika en spreekt accentloos Engels, maar in New York kan niemand haar los zien van haar geloof en hijab. Ze vindt het ontzettend frustrerend dat iedereen altijd aannames over haar heeft en dat ze denken te weten wat ze denkt en wat ze voelt. Na de aanslagen op 11 september 2001 wordt dit alleen maar erger en begint een ontzettend verwarrende tijd voor Shirin. Ze trekt zich verder terug en bouwt een muurtje om zich heen. Ze heeft als het ware opgegeven dat er ooit nog iemand zal zijn die haar écht wilt leren kennen. Totdat Ocean James in haar leven komt. Hun werelden lijken onverenigbaar, maar als ze hem binnen kan laten binnen haar muren, zou het zomaar iets moois kunnen worden.

De geur van groen – Pamela Sharon (9789048860104)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Raaf is een meisje van zestien en is blind geboren. Haar moeder is altijd bezorgd over haar, maar Raaf wil het liefst zo normaal mogelijk leven. Haar beste vriendin May Lin helpt haar hierbij door kleuren te omschrijven.  De geur van vers gemaaid gras en de smaak van mint staan voor groen; een kleur die veel voor haar betekent. Dan gebeurt er iets waardoor alles wegvalt en Raaf lange tijd alleen nog maar zwart ziet.

Rosie hartje Jack – Mel Darbon (9789463491884)

Bestel 👆 via Paagman.nl

De moedige en nieuwsgierige Rose is geboren met het syndroom van down. En ze is hopeloos verliefd op Jack. De zoektocht die ze af moet leggen om Jack te vinden zit vol met tegenslagen. Rosie is echter vastberaden om hem te vinden en laat zich niet tegenhouden door de lange afstand en zelfs niet door een sneeuwstorm. Rose is zelfstandig en heeft geen hulp nodig, maar moet dit wel constant opnieuw duidelijk maken aan omstanders. Ze krijgt onderweg te maken met veel vooroordelen, negativiteit en argwaan. Rosie hartje Jack geeft je niet alleen vaak een glimlach op je gezicht, maar geeft je ook een andere kijk op de wereld. De wereld van Rose en de jongen die de zon in haar hoofd doet schijnen.

Anna K. – Jenny Lee (9789048848720)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Deze moderne hervertelling van Tolstoys Anna Karenina neemt je mee in het leven van de populaire en succesvolle Anna K. Ze is zeventien jaar oud, van Amerikaans-Koreaanse afkomst en heeft een ogenschijnlijk perfect leven in New York. Ze heeft zelfs het perfecte vriendje, Alexander, hoewel hij wel een beetje saai is. Haar wereld veranderd wanneer ze ‘graaf’ Alexia Vronsky ontmoet. Hij is een beruchte playboy die enkel om zijn eigen plezier lijkt te geven. De aantrekkingskracht is onvermijdelijk en Anna moet beslissingen gaan nemen.

Misschien is het anders – David Yoon (9789000364572)

Bestel 👆 via Paagman.nl

De ouders van Frank Li hebben één strenge regel als het op daten aankomt; hij mag alleen maar daten met een Koreaans meisje. Zijn hart ligt echter bij Bri. Ze is slim en knap, maar niet Koreaans. Om zijn ouders tevreden te houden gaat hij een pact aan met Joy. Zij is net als hem een ‘tussenpersoon’. Dit is volgens Frank Li  een Koreaanse Amerikaan die enerzijds de traditionele verwachtingen van zijn ouders heeft en anderzijds de Amerikaanse omgeving. Het pact zorgt ervoor dat ze allebei kunnen daten met hun echte geliefde en voor hun ouders de schijn op houden dat ze verkering met elkaar hebben. Dit geniale plan zorgt er echter voor dat Frank Li twijfels begint te krijgen over wat echte liefde is. Misschien wil hij toch iets anders dan dat hij had gedacht.

Tags bij dit verhaal
,
Geschreven door
Meer van Hilke

Mediteren kun je leren (met deze boeken)

Mediteren en zen zijn klinkt misschien een beetje zweverig. Als je het...
Lees verder