Thuis aan het werk? Laat dit je werkgever lezen!

Nu we er echt niet meer onderuit kunnen dat de coronacrisis en de nasleep ervan een zaak van lange adem is, is het een goed moment om de thuiswerksituatie van werknemers en de werkomgeving op kantoor onder de loep te nemen.

Bestel de Homefit 👆 via Paagman.nl

Werkgevers zijn verplicht om de veiligheid en gezondheid van hun werknemers te beschermen: zowel op kantoor als op hun thuiswerkplek. Paagman heeft al ruim 40 jaar ervaring met het adviseren over de optimale inrichting van de werkplek, zowel in een situatie waar de werkzaamheden voornamelijk op kantoor plaatsvinden als op een niet-plaatsgebonden werkplek – of een combinatie van de twee. Wij ondersteunen werkgevers en werknemers graag met het juiste advies om zo tot de beste keuze te komen.

Thuiswerken of veilig naar kantoor?

Bestel bureaustoel👆 via Paagman.nl

Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van de plichten, verantwoordelijkheden en mogelijkheden die nieuwe uitdagingen van het thuiswerken en hybride werken in een anderhalvemetersamenleving met zich meebrengen. Wij bieden een checklist met acties die je kunt ondernemen als werkgever en als werknemer om optimaal ingespeeld te zijn op de actuele ontwikkelingen. Alleen samen krijgen we het nieuwe werken onder controle.

Laat dit je werkgever lezen!

Bestel dockingstation 👆 via Paagman.nl

‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Dat is de oproep van het kabinet. Zijn jouw werknemers vanwege het coronavirus ook noodgedwongen thuis aan het werk? Voor de één vergt dat minder aanpassingen dan voor de ander. Doordat werknemers de mogelijkheid hebben om de eigen tijd zo efficiënt mogelijk in te delen, kan de productiviteit aanzienlijk omhoog. Voorwaarde daarvoor is dat de faciliteiten zowel thuis als op kantoor op orde zijn.

In de wet is een zogeheten zorgplicht vastgelegd. Dit houdt in dat je als werkgever wettelijk verplicht bent om een goed uitgedacht arbobeleid te hebben en te zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor jouw werknemers. Deze zorgplicht geldt ook voor de inrichting van de thuiswerkplek: een werkplek die is aangepast aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer.

Thuiswerken volgens de Arbowet

Bestel laptopstandaard 👆 via Paagman.nl

In de Arbowet wordt ‘thuiswerken’ sinds 2012 plaatsonafhankelijk werk genoemd, omdat digitale thuisarbeid ook gemakkelijk elders (horeca-etablissement, bij een vriend, werkruimten voor zelfstandigen, etc.) kan worden verricht. Deze alternatieve opties zijn uiteraard door de coronapandemie beperkt, maar tonen wel aan in hoeverre de plaatsonafhankelijke werksituatie vrij te bepalen is. Kosten voor het veilig inrichten van de thuiswerkplek zijn dus voor rekening van de werkgever, maar een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat er grenzen aan de verantwoordelijkheid van de werkgever zijn. In de praktijk betekent dit dat voorkomen moet worden dat werknemers langdurig (meer dan 2 uur) met een laptop aan de keukentafel werken. Een goede tafel, stoel en computeropstelling moeten beschikbaar zijn evenals voorzieningen zoals een los toetsenbord, muis en beeldscherm.

Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

Bestel ergonomische muismat 👆 via Paagman.nl

De belangrijkste voorwaarde van de thuiswerkplek: Creëer een plek die alléén bedoeld is om te werken. Nu thuiswerkende werknemers niet meer de kantoordeur achter zich dicht kunnen trekken en het werk voor de volgende dag kunnen laten, moet er nog duidelijker over werktijden gecommuniceerd worden. Voorkom dat werknemers kiezen voor een plek die zich in bed, op de bank of aan een bijzettafel bevindt. Daarnaast is het van belang dat jouw werknemers niet uren achter elkaar zittend werken. Dynamisch kantoormeubilair maakt het mogelijk om tijdens het uitvoeren van kantoortaken de werkhouding regelmatig af te wisselen en in beweging te blijven.

Hoe stel ik een werkplek het beste in?

Bestel draadloos toetsenbord en muis 👆 via Paagman.nl

Werkgevers kunnen hun werknemers als het om hun zit- en werkhouding gaat de volgende tips geven:
– Let er bij het kiezen van de stoel op dat de zitting en de rugleuning van de stoel voldoende steun bieden. De bovenbenen verhouden zich horizontaal met de zitting. Jouw knieën moeten vrijwel op dezelfde hoogte als jouw heupen zijn en zijn gebogen in een hoek van 90°. Probeer jouw stoel zo in te stellen dat jouw voeten ondersteund worden door de grond of maak gebruik van een verhoging.
– Als jouw stoel goed is ingesteld, schuif je die naar je werkblad toe. Laat de schouders ontspannen hangen en buig de ellebogen vervolgens in een hoek van 90°. Zorg dat jouw armleuningen en werkblad op deze ontspannen stand afgesteld worden. Ondersteun de armen zo goed als mogelijk en wissel vaak van houding, indien deze afstelling thuis niet mogelijk is.
– Werk je op een beeldscherm? Zet het scherm dan recht voor je, net iets onder ooghoogte. Een licht neerwaartse blik verkleint de kans op een slechte houding van de nek en is minder vermoeiend voor de ogen. Bij intensief beeldschermgebruik is het daarnaast belangrijk om na elke 20 minuten jouw ogen rust te geven door kort weg te kijken van het scherm.
– Een losse computermuis is aan te raden. Zorg dat jouw ellebogen dichtbij je lichaam blijven wanneer je de muis gebruikt. Een smal toetsenbord geeft ruimte om de muis dichter bij jouw lichaam te plaatsen.
– Beweeg voldoende gedurende de dag, dus ga bijvoorbeeld staan of lopen tijdens het bellen. Af en toe staand werken zorgt voor afwisseling ten opzichte van langdurig zitten. Misschien kun je een sta-werkplek creëren door een tijdelijk bureau in te richten of ga voor een zit/sta-oplossing. Las nog steeds ‘beweegmomentjes’ in, zoals koffie of thee halen, doe even kort iets huishoudelijks of loop een blokje om tijdens de pauze.

Wij staan klaar voor je!

Bestel thuiswerkpakketten 👆 via Paagman.nl

Kies uit één van onze thuiswerkpakketten of vraag om een advies op maat. Paagman biedt je een volledige oplossing, geleverd tot in de huis- of werkkamer. Dit betekent dat we het thuiswerkpakket voor jouw werknemers uitpakken en installeren. En het verpakkingsmateriaal weer meenemen. We zetten de bestelde producten op de door de werknemer gewenste plek en gaan pas weg als de werkplek helemaal naar hun zin is geïnstalleerd. Beloofd. Kun je meer advies gebruiken? Desgewenst kunnen wij op locatie een arbo-analyse uitvoeren of de eigen, fijne bureaustoel waar nog geen afscheid van genomen kan worden, voorzien van een APK.

Paagman werkt samen met verschillende experts op het gebied van kantoorinrichting en -optimalisatie. Samen met deze partijen kunnen wij helpen werkruimtes – thuis én op kantoor – te optimaliseren.

Weer veilig naar kantoor? Ga hybride werken!

Bestel bureaulamp 👆 via Paagman.nl

Denk je erover om jouw medewerkers ook na de crisis standaard (gedeeltelijk) te laten thuiswerken? Voor veel bedrijven is dit een grote stap. Toch heeft de combinatie van thuiswerken en op kantoor werken veel voordelen wanneer je het in goede banen leidt. Niet alleen omdat veel werknemers aangeven dit toch wel prettig vinden (vanwege de lekkere broodjes van de bakker om de hoek, het hardlooprondje in de middag of simpelweg het vermijden van de files), maar ook voor werkgevers kan het een behoorlijke besparing opleveren. Denk aan een forse vermindering in reiskostenvergoeding en het feit dat de werkplek op kantoor door meerdere collega’s gebruikt kan worden, waardoor kantoorruimte anders kan worden ingedeeld. Wil je meer weten over hybride werken en de uitdagingen van een coronaproof kantoor? Lees dan dit artikel!

Header Designed by pch.vector / Freepik
Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Veilig, gezond & productief werken tijdens en na corona

We hebben het gevoel dat we in herhaling vallen, maar zou de...
Lees verder