Boek van de maand augustus: Als, dan

Ons Boek van de maand augustus zit vol logica, ratio, humor en emotie. Ons nieuwe Boek van de maand is: Als, dan van Janneke de Bijl.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Als, dan

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Logica, ratio, humor en emotie

De debuutroman van Janneke de Bijl, Als, dan, heeft ‘Een logische roman’ als ondertitel. Hoofdpersoon Eefje probeert de theorie die ze op haar studie filosofie leert over logica en argumentatie toe te passen op haar relatie, maar al snel blijkt dat niet alles zo logisch te verklaren is. Mensen zijn onvoorspelbaar en het lukt Eefje niet om op alles grip te krijgen. Haar vriendje Sjoerd denkt vooral aan zichzelf en de verre reis die hij gaat maken, echt veel vertrouwen heeft Eefje niet in haar psycholoog, en hond Max zou eigenlijk ook best zelf wat meer initiatief mogen tonen. Als lezer kruip je vol in het hoofd van Eefje en haar gedachtegangen. Ze heeft een levendige fantasie en hoewel ze best vreemde conclusies trekt uit situaties, volg je haar toch helemaal. Doordat sommige associaties en gedachtes best herkenbaar zijn, heb je als lezer in eerste instantie de ernst van de situatie niet door. Maar naarmate het verhaal vordert, begin je je steeds meer zorgen te maken om Eefje en hoe zij met situaties omgaat.

Cabaretier Janneke de Bijl

Dat Janneke de Bijl ook als cabaretier aan het werk is, zal je niet verbazen als je Als, dan hebt gelezen. De timing en trefzekere kracht van herhaling in de tragikomische roman maakt je aan het lachen – ook al is de materie niet om te lachen.  Janneke de Bijl studeerde af als filosoof en werd daarna lid van het prestigieuze stand-up comedycollectief Comedytrain. In 2017 won ze zowel de jury- als de publieksprijs van Cameretten en in 2019 werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot comedytalent van 2019. Dat haar debuutroman uit het leven gegrepen is, wordt duidelijk uit haar blog Hoge verwachtingen waarin ze mee- en tegenvallers in haar eigen leven bijhoudt.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Malinda Lo – De nacht in de Telegraph Club

Bestel De nacht in de Telegraph Club via Paagman.nl

De nacht in de Telegraph Club is een intrigerend liefdesverhaal over twee jonge meiden, wat wordt verteld vanuit het oogpunt van de zeventienjarige Lily. Ze is een Chinees-Amerikaans meisje dat opgroeit in het San Francisco van 1954. Haar omgeving is beschermend en veilig, maar ook beklemmend. De wereld om haar heen (lees: Amerika) is in de ban van de opmars van het communisme en ziet haar familie als gevaar. Maar Lily durft haar eigen pad te bewandelen en durft haar nieuwe vriendin Kath te volgen naar de Telegraph Club, een toevluchtsoord voor de queer community. Ze leert daar nieuwe mensen kennen, maar komt ook vooral zichzelf tegen. Het is een prachtig verhaal wat soms emotioneel en soms leerzaam is.

Katy Hays – Het kaartenhuis

Bestel Het kaartenhuis via Paagman.nl

Het kaartenhuis is een sfeervol dark academia verhaal wat zich afspeelt in een wereld vol tarot, mysterie en kille kamers vol geschiedenis. Wanneer student Ann van huis “vlucht” om een nieuwe start te maken komt ze terecht in een wereld vol geheimen. Ze focust zich op haar stageplek bij The Cloisters, een museum vol middeleeuwse kunstwerken en met een indrukwekkende tuin, maar komt er al snel achter dat niet iedereen zich voordoet zoals ie is. Maar haar eigen geheim wil ze liever ook niet prijsgeven. Wanneer er iemand uit haar kleine kringetje overlijdt stapelen de vragen zich op. Kunnen de tarotkaarten haar antwoord geven?

Elyse Friedman – De opportunist

Bestel De opportunist via Paagman.nl

De verhoudingen in het samengestelde gezin van een bekende miljardair staan op scherp wanneer hij zich verlooft met een 28-jarige vrouw. De broers vrezen voor hun erfenis wanneer er daadwerkelijk een trouwerij lijkt te komen en nemen contact op met hun zus, al voelt dit heel onwennig doordat ze al langere tijd geen contact meer hebben. Wellicht dat een gezamenlijk doel de relatie kan lijmen? Iedereen gaat tot het uiterste want miljoenen mislopen is natuurlijk niet mis. Gedurende het verhaal komen er geheimen aan het licht en blijkt niet iedereen te zijn wie hij/zij zegt dat hij is. Een superspannend familieverhaal vol intriges en plottwists!

Bilal Al Mashta – Coulis

Bestel Coulis via Paagman.nl

Coulis van Bilal al Mashta is een origineel debuut van een Algerijns-Nederlandse schrijver. Het speelt zich af in Algerije, waar hoofdpersoon Amin als theaterregisseur is gestopt en een nieuwe droom aangaat: het cateren van een grote bruiloft. Hij sprokkelt een team mensen bij elkaar die op de een of andere manier iets met eten of Algerije hebben te maken en gaat aan de slag om de aandacht te trekken van de rijke mensen van de bruiloft. In het boek komen heel mooi de theaterwereld en het keukenverhaal samen. Gedeelte van het boek is geschreven in actes en bedrijven, waarbij personages worden geïntroduceerd en monologen en dialogen worden gehouden. En dat wordt afgewisseld door het mooie verhaal van een groep mensen met een droom.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand februari: Aan de rand van een groot bos

Ons Boek van de maand februari is een leeservaring die je bijblijft....
Lees verder