Haal je reading challenge met deze boeken

Doe jij dit jaar een reading challenge? Een reading challenge kan je helpen je forever groeiende stapel nog te lezen boeken te tackelen of je gewoon uitdagen om nóg meer te lezen. Maar soms blijkt het aan het eind van het jaar toch iets zwaarder dan gedacht…

Gelukkig zijn er genoeg titels die tellen als écht boek, maar die je in de komende week nog wel even tussen de kerst- en nieuwjaarsdrukte kunt stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de vele geschenkboekjes die dit jaar zijn meegegeven tijdens themaweken. Dus heb je nog een Boekenweekgeschenk, Kinderboekenweekgeschenk, Week van het Engelse boek-geschenk of bijvoorbeeld het Spannende boeken Weken-geschenk Dolores Dolly Poppedijn van Thomas Olde Heuvelt dat je nog niet gelezen hebt? Dit is je moment!

Ook de essays die voor een klein bedrag tijdens thema’s te koop zijn, zijn een goede optie. Sommige van deze essays zijn nu nog te verkrijgen, zoals Nelleke Noordervliets Door met de strijd (Maand van de Geschiedenis 2018), Femke Halsema’s Macht en Verbeelding (Maand van de Filosofie 2018) of Jan Terlouws Natuurlijk (Boekenweek 2018).

Op zoek naar nog meer inspiratie? Met deze 12 tips met aantal bladzijdes variërend van 208 tot 80 bladzijdes haal je die reading challenge vast met gemak!

1. Lewis Carroll – Alice in Wonderland (208 blz.)

Bestel via Paagman.nl

In 2015 was het 150 jaar geleden dat de eerste druk van Alice in Wonderland van de persen rolde. Inmiddels is het boek over het meisje dat per ongeluk in een parallelle wereld met Wit Konijn, de Hoedenmaker, de Hartenkoningin beland niet meer weg te denken uit de wereldliteratuur. Het memorabele jubileum was aanleiding om het boek opnieuw te laten illustreren door Floor Rieder. Floor weet een nieuwe, geestige en tijdloze Alice te scheppen, die je meteen in je hart sluit. En door de illustraties in het boek vlieg je nog sneller door de pagina’s heen natuurlijk!

2. Scott Fitzgerald – De grote Gatsby (208 blz.)

Bestel via Paagman.nl

De grote Gatsby van F. Scott Fitzgerald gaat over de steenrijke eenling Jay Gatsby. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen. De grote Gatsby is het hoogtepunt uit het oeuvre van F. Scott Fitzgerald (1896-1940), en een schitterend geschreven portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw. Kan je meteen deze klassieker van je ‘boeken die ik eigenlijk echt moet lezen maar nooit te tijd voor neem’-lijst afstrepen. Dubbel win!

3. John Boyne – De jongen in de gestreepte pyjama (208 blz.)

Bestel via Paagman.nl

Niet echt lichte kost ondanks de 208 bladzijden, maar wel zo belangrijk. In De jongen in de gestreepte pyjama mondt de onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee jongens uit in een hartverscheurend drama. Het verhaal begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en ­omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft…

4. Rupi Kaur – Melk en honing (208 blz.)

Bestel via Paagman.nl

De Canadese Rupi Kaur (25) is als instagram poet de stem van haar generatie. Haar dichtbundel Melk en honing verkocht wereldwijd meer dan 2 miljoen exemplaren. Deze dichtbundel telt dan misschien 208 bladzijdes, maar door de lengte en opmaak van de gedichten kan je er in een halfuur doorheen zijn. Maar zelfs als je iedere avond een aantal gedichten leest ben je voor het einde van het jaar klaar. Perfect voor jongvolwassenen!

5. Christine Féret-Fleury – Juliette of het geluk van boeken (176 blz.)

Bestel via Paagman.nl

Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om haar heen, die net als zij in verhalen zijn verdiept. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen. In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.

6. Ta-Nehisi Coates – Tussen de wereld en mij (152 blz.)

Bestel Tussen de wereld en mij via Paagman.nl

Tussen de wereld en mij is een lange brief van Ta-Nehisi Coates aan zijn vijftienjarige zoon, waarin hij beschrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in Amerika. Een Amerika dat zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden behoren, maar waar aanhoudende gewelddadige incidenten tegen de zwarte bevolkingsgroep een andere werkelijkheid laten zien. Coates maakt pijnlijk duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse cultuur zit verankerd en dat gewelddadige uitspattingen geen toevallige incidenten zijn, maar voortkomen uit scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke noties. Hij kijkt vanuit een historisch perspectief en beschrijft hoe raciale gedachten door de eeuwen heen zijn geëvolueerd. Volgens Coates is racisme vooral een fysieke ervaring, waarbij de lijfelijke dreiging tegen ‘black bodies’ telkens een andere vorm aanneemt: van slavernij en opsluiting tot buitensporig politiegeweld. Een stukje slimmer het nieuwe jaar in met deze 152 bladzijden-tellende essay.

7. Fen Verstappen – Moeder af (144 blz.)

Bestel Moeder af via Paagman.nl

Een moeder krijgt een hersenbloeding. Als ze uit haar coma ontwaakt, is ze niet meer in staat tot communiceren. Verdwenen is de mondige modeontwerper die ze was, met een leven dat tot de rand toe gevuld was met nachtelijke cafébezoeken en hard werken. Haar kinderen proberen de zorg voor hun moeder in hun volwassen levens te passen en hun verlies vorm te geven. Want hoe rouw je wanneer iemand wegvalt maar niet doodgaat? Moeder af is een tedere roman, die minutieus de ziel van een familie blootlegt. In deze novelle staat geen woord te veel.

8. Lévi Weemoedt – Gezondheid! (128 blz.)

Bestel via Paagman.nl

Lévi Weemoedt is schrijver van tragikomische korte verhalen en gedichten, die hij als geen ander voor publiek ten gehore brengt. In 2018 stelde Özcan Akyol de bloemlezing Pessimisme kun je leren! samen, die een ongekend succes werd. Piet Piryns noemde Weemoedts wederopstanding ‘de meest opzienbarende verrijzenis sinds Lazarus’ (Nacht van de Poëzie 2019). In deze nieuwe verzenbundel heeft Lévi Weemoedt de oude kluizenaar in zichzelf hervonden. Maar dat belemmert hem niet om oog te hebben voor alle gekkigheid van deze tijd – en die belachelijk te maken.

9. J.K. Rowling – De vertelsels van Baker de bard (125 blz.)

Bestel via Paagman.nl

De vertelsels van Baker de Bard is het boek dat Albus Perkamentus naliet aan Hermelien Griffel om Harry Potter te helpen bij het vernietigen van Voldemorts gruzielementen. Het zijn vijf toversprookjes die door Hermelien uit de oorspronkelijke runen zijn vertaald, geïllustreerd door J.K. Rowling. Professor Albus Perkamentus voorzag de vertelsels van uitgebreide aantekeningen. En heb je dit boekje nou in no time uit? Verdwaal dan fijn nog even verder in de wondere wereld van Harry Potter met Fabeldieren en waar ze te vinden en Zwerkbal door de eeuwen heen.

10. Tim Hofman – Grappig jammer (96 blz.)

Bestel via Paagman.nl

Er was gelukkig nog genoeg om over te schrijven na zijn eerste bundel Gedichten van de broer van Roos. Tims nieuwe bundel Grappig jammer staat vol met werk over leven en dood, (mislukte) relaties, seks, religie en de maatschappij: thema’s die ook in zijn generatie de hoofdrol spelen. Zijn schrijfstijl is luchtig, maar schuwt niet om je mee de diepte in te trekken. Een boek met grappen, innemende persoonlijke anekdotes en taaltechnische vernuftigheden. Geschikt cadeau voor de feestdagen: de tweede bundel van Tim Hofman!

11. J.K. Rowling – Wat belangrijk is (80 blz.)

Bestel via Paagman.nl

Nog een mini J.K. Rowling in deze lijst! De beroemde speech die J.K. Rowling hield voor de net afgestudeerden op de universiteit van Harvard ging over twee onderwerpen die haar zeer aan het hart liggen: de voordelen van falen en het belang van verbeelding. Moedig genoeg zijn om te falen is even belangrijk voor een mooi leven als de gebruikelijke graadmeters voor succes. Je kunnen verplaatsen in het leven van een ander is een unieke menselijke kwaliteit die we te allen tijde in stand moeten houden. De levensopvatting van Rowling heeft sindsdien ontelbare anderen geïnspireerd om na te denken over wat het betekent om ‘een goed leven’ te leiden. Nu, voor het eerst in boekvorm, dienen haar woorden als een geruststelling en als een oproep tot actie voor iedereen die zich op een keerpunt in zijn leven bevindt.

12. Chimamanda Ngozi Adichie – We moeten allemaal feminist zijn (80 blz.)

Bestel via Paagman.nl

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw. Verplichte kost van nog geen 100 pagina’s! Geen enkel excuus dus om het niet voor het eind van het jaar nog even aan je gelezen boeken toe te voegen.

Geschreven door
Meer van Britt

Nu is je kans! Leer handletteren met de STABILO guide

Dat is nog eens fijn voor iedereen die nu op zoek is...
Lees verder