Sinterklaassurprises voor boekenwurmen en schrijfgekken!

Heb jij dit jaar voor de Sinterklaassurprises een lootje getrokken van een echte boekenwurm of schrijver in spe? Dan is het leuk om een surprise in dat thema te maken! Wij zetten 3 ideeën voor een surprise op een rijtje!

Terwijl de een het liefst groot, groter, GROOTST uitpakt met z’n surprise, is het voor de ander ieder jaar weer een enorme uitdaging. Dat het maken van een leuke, persoonlijke surprise geen monsterklus hoeft te zijn laten wij zien met deze drie tips. De meeste surprises kan je met spullen die je al in huis hebt maken. Een oude doos, wat karton, gekleurd papier, lijm en een schaar en je kan aan de slag. Knip, plak, klaar!

Idee 1: maak een boek van een kartonnen doos!

Zit jouw getrokken lootje telkens met z’n neus in de boeken? Misschien heeft je lootje wel een favoriete serie of een lievelingsboek? Hoe leuk om dat boek dan na te maken! Dit surprise-idee werkt ook als je totaal geen inspiratie hebt wat je moet maken, want dan versier je het boek gewoon als het Grote Boek van Sinterklaas.

Benodigdheden

– een kartonnen doos: een oude schoenendoos of grote mueslidoos werkt heel goed
– gekleurd papier
– stiften of verf
– eventueel een geprinte afbeelding van het lievelingsboek van je lootje
– lijm
– schaar

Stappenplan

Stap 1: Zoek een geschikte doos! Een oude schoenendoos of grote mueslidoos werkt heel goed, want zo kan je het boek lekker groot maken. Passen er extra veel cadeautjes in 😉
Stap 2: Stop je gekochte cadeautjes in de doos en lijm deze dicht.
Stap 3: Pak de doos in met gekleurd papier.
Stap 4: Versier de ingepakte doos met stiften of verf als je een fantasieboek wilt maken. Of plak de geprinte afbeelding van het lievelingsboek van je lootje op de doos.
Stap 5: Om het boek écht af te maken teken je strepen op de zijkanten om bladzijdes te creëren. En voilà, je boek-surprise is klaar!

Idee 2: maak een opbergdoos van een oud boek!

Vind je het te veel moeite om een eigen boek te knutselen? Je kan ook van een dik, oud boek een opbergdoos maken. Dat is eigenlijk al een cadeau op zich, want ook na Sinterklaas kan je deze surprise goed gebruiken. Om belangrijke spulletjes voor boeven of andere nieuwsgierige aagjes te verstoppen! Je kan het boek daarna niet meer gebruiken om te lezen, dus als je een boek wilt gebruiken dat niet van jou is, moet je wel even toestemming aan de eigenaar vragen natuurlijk…

Benodigdheden

– een oud, dik boek want hoe dikker het boek, hoe groter de ruimte om een cadeautje in te verstoppen
– een stanleymes
– een liniaal of geodriehoek
– papierlijm en een kwastje
– een ondergrond die vies mag worden

Stappenplan

Stap 1: bepaal hoe groot het vak moet zijn. Zorg dat je genoeg ruimte aan de zijkanten overhoudt zodat het papier niet scheurt! Je kan bijvoorbeeld het kader van de tekst aanhouden als richtlijn.
Stap 2: pak een paar bladzijdes samen en snijd met een scherp snijmesje langs een liniaal het vak uit. Let heel goed op! Doe rustig aan en vraag eventueel hulp aan een volwassene als je het te moeilijk vindt.
Stap 3: ga zo stap voor stap het hele boek door, totdat je aan het einde van de bladzijdes bent.
Stap 4: heb je alle bladzijdes uitgesneden? Leg dan nu de ondergrond die vies mag worden onder het boek, want we gaan met de lijm aan de slag! Doe een royale hoeveelheid lijm op de bladzijdes aan de zij-, boven- en onderkant van het boek en smeer dit met een kwastje uit. Doe vervolgens ook lijm op de bladzijdes aan de binnenkant van je gesneden vak. Let je wel op dat je de kaft van je boek niet ook vastplakt! Want dan kan je doosje natuurlijk niet meer open  😉
Stap 5: nu moet je boek een nachtje drogen! Door een zwaar item boven op je knutselboek te leggen worden de bladzijdes goed samengedrukt en droogt de lijm het stevigste op.
Stap 6: na een nachtje drogen kan je het boekendoosje eventueel nog versieren om het persoonlijker te maken. En hoppa, klaar is kees!

Idee 3: maak een potlood van een koker!

Heb jij het lootje getrokken van iemand die helemaal gek is van schrijven? Een echte schrijfgek kan natuurlijk niet zonder goed schrijfwaar, dus daar kan jij goed mee helpen. Met een zelfgeknutseld potlood natuurlijk!

Benodigdheden

– een kartonnen koker of dik karton dat je op kan rollen
– gekleurd papier in de kleuren geel, zwart, bruin en roze voor een traditioneel potlood of geef er je eigen draai aan!
– aluminiumfolie
– papierlijm en een kwastje
– een ondergrond die vies mag worden
– schaar

Stappenplan

Stap 1: bepaal hoe groot je het potlood wil gaan maken. Heb je maar één klein cadeautje? Misschien past het dan wel in een wc-rolletje. Heb je een paar kleine cadeautjes? Dan is een lege Pringles Chips bus perfect! Wil je flink uitpakken? Ga dan aan de slag met een grote posterkoker of met dik karton dat je zelf op kan rollen.
Stap 2: bekleed met geel papier de koker of rol het gele papier op tot het formaat dat je wil en lijm het vast.
Stap 3: nu gaan we de potloodpunt maken. Knip hiervoor een rondje uit bruin papier. Knip vervolgens tot het midden van dat rondje en vouw het rondje tot een potloodpunt. Plak de punt in de koker.
Stap 4:  zorg dat je voordat je deze stap gaat doen je cadeautjes in de koker doet! Daarna maak je met het roze papier een gum en plak deze boven op het potlood. Voor de finishing touch maak je met aluminiumfolie een randje bij de gum.
Stap 5: versier het potlood zoals je zelf wilt, of spiek maar even bij een echt potlood hoe die er meestal uitziet. Alles mag!

 

Hopelijk kan je met een van deze ideeën aan de slag! Wil jij met je Sinterklaassurprise helemaal 2020-proof voor de dag komen? Daarvoor hebben we hier een paar originele ideeën op een rijtje gezet

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Hup Holland hup! 10 x vrouwenvoetbalboeken

En dan sta je opeens in de finale van het WK… wat...
Lees verder