Oh oh Den Haag, groene stad achter de duinen…

Tekst: Nyree van der Laan

Van 10 tot en met 18 maart is het weer Boekenweek! Dit jaar is het thema ‘Natuur’. De dichtregel van Leo Vroman ‘en toch is alles wat we doen natuur’ is dit jaar het motto bij dit thema.

De winter leek ineens langer te duren met toch nog, tegen het einde, een extra koude periode. Het was een verrassing om op de valreep nog te kunnen schaatsen, en hier en daar werden nog sneeuwballengevechten gehouden en sneeuwpoppen gebouwd. Maar nu lijkt koning Winter toch echt vertrokken te zijn. De Boekenweek heeft de lente ingeluid. Bij de zachtere temperaturen denken we aan lammetjes, bomen in de knop, krokussen, nieuw leven, nieuwe plannen, nieuwe boeken om luierend te lezen in het lange gras.

Ontdek de Haagse natuur

De lente is de ideale periode om natuur te ontdekken. Den Haag, onze groene stad achter de duinen, beschikt over meer dan 111.000 hectare aan parken, landgoederen en duingebieden om te ontdekken en te genieten van de natuur. Door de ligging direct aan het strand kunnen we niet alleen genieten van groen, maar ook van het strand en de zee: een ideale combinatie. Den Haag biedt vele, soms goed verborgen pareltjes.  Denk aan het Westduinpark met zijn Schotse Hooglanders en Madestein; één van de grootste groengebieden van Den Haag. Hier bevindt zich ook een vlindertuin met heel veel vlindersoorten. Vergeet ook niet het mooie landgoed Clingendael en één van de oudste bossen van Nederland; het Haagse bos. Ideaal om te wandelen, picknicken of te ravotten in het speelbos Robin Hood. Onze stad heeft verrassend veel te bieden op het gebied van natuur. Wij verzamelden wandel-, fiets- en leestips om de lente goed te beginnen en de stad met andere ogen te bekijken.

Een goed bewaard geheim: Park Sorghvliet

Bestel Park Sorghvlietkaarten nu bij Paagman.nl

Park Sorghvliet werd in 1643 aangelegd door de dichter-staatsman Jacob Cats. Een park waar hij zijn dagelijkse zorgen van zich af kon laten ‘vlieden’. Hij is daar goed in geslaagd; zodra je door de poort van dit ommuurde landgoed aan de Scheveningseweg loopt, bevind je je in een oase van rust met een rijke flora en fauna. Slenter over de kronkelende paadjes en vergaap je, vooral tussen half april en half mei, aan de velden vol bosanemonen, lelietjes-van-dalen, sneeuwklokjes en boshyacinten. Wandel over de bruggetjes over de Haagse beek en wie weet kom je wel een vos of een egel tegen, of één van de meer dan zestig vogelsoorten die hier voorkomen. Honden en fietsen zijn niet toegestaan in het park en om er te mogen wandelen heb je een toegangskaart nodig. Deze zijn bij ons verkrijgbaar!

Langs Haagse Bomen – Pieter van Mourik en Gerard van der Veen

Bestel Langs Haagse bomen nu bij Paagman.nl

Bomen zijn belangrijk in het Haagse straatbeeld. We hebben lange lanen met aan weerszijden prachtige linden en oude bomen met verhalen die elk seizoen anders zijn. Deze gids voert je langs acht routes met bomen en hun eigen verhaal. Al wandelend of fietsend kom je op plaatsen waar je anders niet zou komen en leer je over de boom en zijn geschiedenis. De meeste bomen in de gids zijn te zien vanaf de openbare weg. De gids heeft een handzaam formaat en is dus makkelijk mee te nemen: een aparte en interessante manier om de stad te bekijken!

Den Haag op de fiets – Citoplan

Bestel Den Haag op de fiets nu bij Paagman.nl

Wil je op ontdekkingsreis in eigen stad? Dan is de fiets het ideale vervoermiddel. Je kunt bijna overal komen en je bent nog gezond en milieubewust bezig ook! Ontdek al het moois dat Den Haag te bieden heeft. Bos, duin, architectuur, cultuur, vertier, je komt het allemaal tegen tijdens een fietstocht. Stippel met behulp van deze kaart een route uit en geniet op een ontspannen manier van mooi Den Haag. De kaart bevat onder meer alle straten, buslijnen en bezienswaardigheden, maar ook onverwachte fietsdoorgangen, aanbevolen fietsroutes, te vermijden autowegen en locaties van bewaakte fietsenstallingen. Stop de fietstas vol met proviand en trappen maar!

Nijntje an zei – Dick Bruna

Bestel Nijntje an zei nu bij Paagman.nl

Doen de eerste zonnestralen je al verlangen naar het strand? Lekker struinen door de duinen, emmer en schep mee en heerlijk een dag genieten van pootjebaden en zandkastelen bouwen. Kom samen met de kinderen alvast in de stemming met dit leuke Nijntje-boekje in onvervalst Haags. Wat fijn voor Nijn dat ze zo dicht bij de stranden bij Den Haag woont. Laat de zaumâh maah kaume!

111 plekken in Den Haag die je gezien moet hebben – Tal Maes

Bestel 111 plekken in Den Haag nu bij Paagman.nl

De bunkers van de Atlantikwall in de duinen, een rondleiding op de Scheveningse visafslag of door de tuinen van het Vredespaleis. Strandjutten in Kijkduin of surfen in Scheveningen. Vaar met een kajak over de grachten van Den Haag en relax met echt Haags bier in een oude loods of met muntthee in de hammam. Dit boek bevat heel veel leuke en bijzondere tips over plekken en dingen te doen in Den Haag.  De schrijfster van dit leuke boek woont al haar halve leven in Den Haag. Ze gaat nooit zonder camera de deur uit en is altijd op zoek naar de beste en meest bijzondere adressen van de stad. Laat je verrassen met deze gids die de weg wijst naar de 111 bijzondere plekken: de hofstad op haar veelzijdigst.

Voor het geval van minder goed weer…

Bestel de Haagse paraplu nu bij Paagman.nl

En mocht het nou een dagje niet zulk lekker weer zijn en valt er af en toe een bui? Niet getreurd, met deze prachtige paraplu kan je onmogelijk verdwalen en blijf je droog op je ontdekkingstochten door Den Haag.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Allerlaatste Harry Potter Party ever

Na de aankondiging van het verschijnen van Het Vervloekte Kind van J.K. Rowling...
Lees verder