Kinderboekenweek: door deze boeken rijdt een trein

Op woensdag 2 oktober gaat de Kinderboekenweektrein weer vertrekken. Als je leest, dan reis je – flits! – in een paar seconden naar een andere wereld.

Maar niet alleen door een boek kan je je laten vervoeren: dit jaar gaat de Kinderboekenweek over boeken waarin vliegtuigen, treinen, tractors, fietsen, auto’s en andere voertuigen een grote rol spelen. Door de volgende tien boeken rijdt bijvoorbeeld een trein!

1 Het gouden treinenboek 9789047619239

Bestel Het Gouden Treinenboek
bij Paagman.nl

Het Gouden Treinenboek is een boek vol vaart. Stap aan boord van de trein naar Timboektoe. Maak een ritje met Heintje en het rode wagonnetje. Ga met Oetel naar school in Wisseloord. Of trein mee met Thomas, Bas en Jolijn. Tjoeke tjoeke, tuut tuut! Met de verhalen Heintje het treintje, Oetel, Feest in de trein, De trein naar Timboektoe, Het rode wagonnetje, Thomas in de trein.

2 Spekkie en Sproet – complot in de trein 9789021679693

Bestel Complot in de trein bij Paagman.nl

Spekkie en Sproet zijn beste vrienden en echte speurneuzen. Niemand is veilig voor deze twee detectives! Spekkie en Sproet gaan samen met politieneef Nelson naar een grote kermis in Duitsland. Maar onderweg, in de trein, krijgt Nelson een dringend telefoontje: hij moet voor een belangrijke zaak meteen door naar Wenen. Spekkie vindt het prima, nu kan ze lekker speuren. En dat doet ze dan ook! De nachttrein naar Wenen zit namelijk vol mensen die zich verdacht gedragen… Maar wie van hen heeft het gestolen beeld bij zich?

3 Afkoelen 9789025869649

Bestel Afkoelen bij Paagman.nl

‘Ga maar niet te veel met die Tomas om. Die jongen heeft altijd wat. Die heeft ADHD of zoiets.’ Tomas zit nogal eens op de gang of in zijn kamer. Om af te koelen. Hij probeert wel eerst na te denken voor hij iets doet, maar vaak lukt dat niet. Dan vergeet hij van alles en is hij te luid en te druk, en soms zo woedend dat hij ergens tegenaan schopt. Als Tomas op een dag de portemonnee van tante Julia verstopt, denkt iedereen dat die gestolen is. Tomas heeft spijt. Hij wil hem aan haar teruggeven en alles weer goed maken, zo snel mogelijk. Dus hij stapt op de trein en probeert goed na te denken en niets te vergeten. Hoe kun je zijn wie je bent als iedereen toch al met zijn oordeel klaarstaat?

4 Geronimo Stilton – De snelste trein van het Wilde Westen 9789085922735

Bestel De snelste trein van het Wilde Westen bij Paagman.nl

Amerika, 1869. De eerste treinverbinding die dwars door het hele land van de oost- naar de westkust loopt staat op het punt om in gebruik te worden genomen. Maar nadat er drie ongure types op de bouwplaats komen werken, beginnen er ’s nachts ineens bouwmaterialen te verdwijnen…Een regelrechte ramp, want nu kan het laatste stukje rails niet worden afgemaakt.! Om ervoor te zorgen dat de daders worden gepakt en de rails toch nog op tijd op hun plek liggen, wordt er een nieuwe sheriff aangesteld. Drie keer raden wie dat is…juist: niemand minder dan Geronimo! En hij heeft al snel een vermoeden wie er achter het raadsel van de verdwenen spullen kunnen zitten: de piratenkatten! Het wordt weer een muizenissige reis door de tijd, regelrecht naar het Wilde Westen!

5 De trein naar onmogelijke bestemmingen 9789048842742

Bestel De trein naar onmogelijke bestemmingen bij Paagman.nl

Als Suzy midden in de nacht een vreemd kletterend geluid hoort, sluipt ze naar beneden en treft daar een treinrails aan die dwars door haar huis loopt. En over deze rails rijdt geen gewone trein. Over deze rails rijdt de magische Post Express die in de hele Unie van Onmogelijke Bestemmingen pakjes bezorgt. Suzy’s wereld wordt ondersteboven gekeerd als ze door een trollenjongen met de naam Wilbert aan boord wordt meegenomen en ze de taak krijgt een vervloekt pakket af te leveren bij een angstaanjagende tovenares, vrouwe Crepuscula. Wanneer het mysterieuze pakket tegen Suzy begint te praten en haar smeekt om niet afgeleverd te worden, komt Suzy erachter dat het lot van de Onmogelijke Bestemmingen weleens in haar handen zou kunnen liggen…

6 Bestemming onbekend 9789047709947

Bestel Bestemming onbekend bij Paagman.nl

Als Riders grootmoeder sterft, is er nog maar één familielid bij wie ze terechtkan: een oudoom in Chicago die ze nooit eerder heeft ontmoet. Om daar te komen wordt ze in Californië op de trein gezet voor een dagenlange reis. Helemaal aan haar lot overgelaten is ze niet: omdat ze minderjarig is, wordt ze in de gaten gehouden door Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij. Rider heeft niet veel bezittingen: alleen een rugzak, wat geld voor eten voor onderweg – dat ze op de eerste dag al uitgeeft – en een doos met iets belangrijks erin. Tijdens haar reis komt Rider erachter dat de trein een wereld op zich is, met bijzondere bewoners die ze gaandeweg beter leert kennen, zoals de oude Carlos, Neal van de snackbar, de padvinder die van gedichten houdt, en Dorothea natuurlijk. Maar een treinreis is ook tijdelijk, dus van al die mensen die ze net heeft leren kennen zal ze ook weer afscheid moeten nemen. De indruk die deze mensen achterlaten is echter onuitwisbaar.

7 Was het fijn in de trein? 9789460682025

Bestel Was het fijn in de trein? bij Paagman.nl

Een klein konijntje gaat alleen per trein naar de stad. Moeder konijn wuift hem na. Het konijntje zit wat sip in het achterste wagentje, helemaal alleen. Maar bij elk station stapt er een ander diertje in en allemaal hebben ze hun eigen reden om naar de stad te gaan. Bij de eindhalte gekomen hollen ze allemaal weg. De machinist en de conducteur doen een dutje onder de klok van het station. Om vier uur komen alle figuurtjes blij terug. De trein vertrekt. Onderweg is het heel gezellig want ze hebben allemaal wel iets leuks meegemaakt. Aan het einde van de rit staat Moeder konijn op het perron te wachten. Ze ziet haar konijntje met een brede lach uitstappen en vraagt: ‘Was het fijn in de trein? Wat heb je meegebracht?’ Het konijntje slaat zijn armen om de muis met het verbonden pootje en samen roepen ze blij: ‘Een vriendje!!!’

8 Lisa en Jimmy – Instappen maar! 9789000368167

Bestel Instappen maar! bij Paagman.nl

Instappen maar! is een herkenbaar verhaal voor kleuters met vrolijke illustraties van Dagmar Stam. Jimmy heeft iets leuks te vertellen in de klas: hij is naar Schiphol geweest om zijn opa en oma weg te brengen! En dat komt mooi uit, vertelt de juf, want ze gaan met de hele klas op reis. Lisa, Jimmy en de andere kleuters maken paspoorten, vullen koffers en bouwen een trein na met stoelen. En het allerleukste: ze gaan op stap met een ouderwetse schoolbus! Maar waarheen is nog geheim…

9 Sep en Saar – de trein doet raar 9789044832570

Bestel De trein doet raar bij Paagman.nl

Een grappig en spannend samenleesverhaal, voor een beginnende lezer samen met een voorlezer. De grote letters kan het kind zelf lezen na ongeveer 6 maanden leesonderwijs, de kleine letters zijn voor een ervaren lezer. Met achteraan nuttige tips die het oefenen met zelf lezen nog leuker maken. Sep en Saar zijn beste vrienden. Saar woont in het appartement boven Sep. ’s Avonds sturen ze soms briefjes naar elkaar met de touwtjespost. Wanneer Sep merkt dat iemand stiekem met zijn trein speelt, stuurt hij meteen een briefje naar Saar. De trein doet raar, schrijft hij. Sep en Saar gaan samen op speurtocht en ontdekken dat er nog iemand in hun gebouw woont…

10 Op reis met de trein 9789044816402

Bestel Op reis met de trein bij Paagman.nl

Een informatief Willewete prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar, over op reis gaan met de trein.
Wil je alles weten over op reis gaan met de trein? In dit boek lees je meer over de geschiedenis van de trein. Je vindt in dit boek ook een leuk liedje, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Tijdens de Kinderboekenweek kan je je dus laten vervoeren, want van 2 tot en met 13 oktober staan de winkels van Paagman vol met boeken waarin vervoer en reizen een rol spelen. En we organiseren allemaal hartstikke leuke activiteiten. Dus kedeng, kedeng naar Paagman!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Met z’n allen aan een uitgesteld kerstdiner!

Vier jij Kerstmis normaal in groot gezelschap en kijk je altijd uit...
Lees verder