Honourable mentions in de Paagman Kiest Het Beste Boek 2021-verkiezing!

De Paagman Kiest het Beste Boek 2021-verkiezing zit er op. Elk jaar nodigen we stemmers uit om ook hun eigen favoriete boek te nomineren wanneer deze op de shortlist ontbreekt! Hier hebben we de meestgenoemde en meest bijzondere en opvallende boeken verzameld.

Het eiland van de verdwenen bomen – Elif Shafak

Bestel via Paagman.nl

Er stonden een aantal van onze favoriete Boek van de Maand-titels op de shortlist. Met pijn in ons hart lieten we er een paar weg. Máár gelukkig, veel stemmers nomineerde Het eiland van de verdwenen bomen, ons Boek van de Maand november. Elif Shafak schrijft over pijn en hartzeer in prachtig en lyrisch proza met een vleugje magisch realisme. Het verhaal wordt verteld vanuit Ada, Kostas en een vijgenboom. Vooral de vijgenboom brengt een bepaalde rust en objectiviteit in het verhaal. Dit was ook een stemmer opgevallen, ze motiveerde haar stem met: “Hoe de schrijfster de pratende vijgenboom realistisch als hoofdpersoon opvoert is bijzonder. Ook de inhoud van wat de boom zegt de schoonheid van de zachte kijk en tegelijkertijd de overtuigende kracht om als mens de kleine plek te kennen in de natuur.” 

Ik ben een eiland – Tamsin Calidas

Bestel via Paagman.nl

Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Hier begint een beproeving van wilskracht en Tamsins veerkracht is veel stemmers bijgebleven. “Dit boek gaat over volhouden ook als de omstandigheden dat bijna onmogelijk maken. Het gaat over het diepe geloof in eigen kracht. Ik vind het een boek wat door heel veel mensen gelezen mag worden zeker in deze tijd waarin veel onzeker is. Als je op jezelf kunt terugvallen onder alle omstandigheden dan weet je wat leven is!” We hadden het niet beter kunnen zeggen!

Bestel via Paagman.nl

Vossenjacht – Racheda Kooijman

Vossenjacht, het debuut van Racheda Kooijman gaat over de Amsterdamse Nadia Smits. Ze is alleen door haar moeder opgevoed, haar Marokkaanse vader heeft ze nooit ontmoet. Als kind vertelde ze iedereen dat ze half-Spaans was. Liever liegen dan worden aangezien voor Marokkaan.  Er werd uitvoerig gestemd op dit bijzondere debuut. Met reacties van lezers zoals: “Sterk geschreven, neemt je mee naar verschillende plekken roept allerlei emoties op en zet regelmatig aan tot reflectie. Écht een aanrader!” en “Stoere vrouwelijke tegenhanger van Giphart” kijken wij rijkhalzend uit naar meer van Racheda Kooijman.

Vraag het aan Veerle – Sportschool – Renee Olsthoorn

Bestel via Paagman.nl

Een luchtige feel good roman om bij weg te zwijmelen. De 23-jarige Veerle bezoekt al jaren trouw haar sportschool als er een vacature komt. Ze solliciteert en wordt prompt aangenomen als baliemedewerker én Zumba-instructrice. Dit is het eerste deel van de Sportschooltrilogie, geschreven door lokale auteur Renee Olsthoorn. De boeken spelen zich ook af in Den Haag, geen wonder dat er veel Haagse fans op hebben gestemd!

Bestel via Paagman.nl

Willem die Madoc maakte – Nico Dros 

Brief voor de Koning voor volwassenen – zo omschreef een van onze collega’s dit boek. In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc. Dit boek blijft je bij!

Ik ga leven – Lale Gül

Bestel via Paagman.nl

Deze eloquente tirade ontsluierd een wereld die voor sommigen een dagelijkse realiteit is maar voor velen zonder dit boek verborgen zou zijn gebleven. Het is een moedig boek dat leest als een trein.” Ik ga leven deed veel stof opwaaien dit jaar en bleef maanden in de bestsellerlijsten staan. Lale Gül gaf lezers stof tot nadenken met het indringende verhaal over haar eigen leven.Een boek dat alomtegenwoordig was in de media en de boekhandels!

 

 

Geschreven door
Meer van Eveline

Met deze activiteiten voor binnen én buiten is de Voorjaarsvakantie een feestje!

Het is weer bijna Voorjaarsvakantie. Deze week valt altijd precies zo dat...
Lees verder