Ik weet de titel niet meer… maar de cover was blauw!

“Pas geleden zag ik een boek in de krant met een blauwe cover, welke was dat ook alweer?” Tja, dat is vaak een hele goede vraag… Misschien vind je tussen deze lijst eindelijk dat ene boek dat je laatst in de krant of in de winkel zag. Thrillers, romans en non-fictie, we delen voor elke voorkeur iets.

Zoek je een roman?

Mrs. Degas – Arthur Japin

Bestel 👆 via Paagman.nl

Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas’ herinnering wekt aan de enige – en onmogelijke – liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas’ meest pijnlijke herinnering?

De hemel verslinden – Paolo Giordano

Bestel 👆 via Paagman.nl

Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa’s leven voor altijd tekenen. De hemel verslinden omspant twintig jaar en vier levens. Het is een epische en intense roman over verbondenheid, liefde, familie en de eeuwige zoektocht naar zingeving.

Ilja Leonard Pfeijffer – Quarantaine

Bestel 👆 via Paagman.nl

Van 9 maart tot en met 26 juni 2020 schreef Ilja Leonard Pfeijffer op 20 april een dagelijkse aflevering in zijn ‘Viraal dagboek’ dat  in NRC Handelsblad en De Standaard verscheen. Dat dagboek is voor deze boekuitgave aangevuld met de ontbrekende zaterdagen. Dit is een uniek dagelijks verslag van de ontwrichtende gevolgen van het SARS-CoV-2-virus, dat zich weliswaar mondiaal verspreidde maar keihard toesloeg in Noord-Italië, met name ook in Genua, waar Pfeijffer woont. Een interessant dagboek in tijden van besmetting.

De dame van het Voorhout – Marja Visscher

Bestel 👆 via Paagman.nl

In deze historische roman van Marja Visscher is Johanna van Coesvelt (1684-1768). Ondanks haar ietwat simpele komaf trouwde zij in 1726 met raadspensionaris Simon van Slingelandt. Ze werkt op dat moment als huishoudster in zijn paleis aan het Korte Voorhout. Wanneer Simons vrouw Suzanna sterft, vraagt zij Johanna voor hem te zorgen. Het huwelijk tussen de hooggeplaatste heer en zijn huishoudster doet veel stof opwaaien in het 18e-eeuwse Den Haag. Marja Visscher tekent Johanna’s leven op: waar kwam deze vrouw vandaan, hoe kwam ze hier terecht en wat heeft ze moeten achterlaten? ‘De dame van het Voorhout’ is een overtuigende historische roman, waarvoor Marja Visscher gedegen historisch onderzoek deed.

Het spel – Mart Smeets

Bestel 👆 via Paagman.nl

Frank Jager is een topbasketballer van gegoede afkomst, die onder grote druk moet presteren en aan veel verleidingen blootstaat. Wanneer de elegante Anastasia, groot liefhebber van de klassieke muziek van de Finse componist Jean Sibelius, haar zinnen op hem zet, begint er een ingenieus spel. Niet alleen wordt Jager zélf gegrepen door de stemmige muziek, maar hij komt voor het eerst ook in gewetensnood. Het spel is een meeslepende roman over topsport, klassieke muziek en de liefde.

De schilder van Barcelona – Ildefonso Falcones

Bestel 👆 via Paagman.nl

Barcelona, 1901. Er heerst grote sociale onrust in de stad: de armoede van de laagste klassen botst met de luxe van de grote boulevards, waar steeds meer schitterende gebouwen verrijzen. Dalmau Sala, een arme kunstenaar, zit gevangen tussen deze twee werelden. Aan de ene kant die van zijn familie, en van Emma, zijn grote liefde, die actief de arbeidersstrijd steunen. Aan de andere kant die van het werk in de keramiekfabriek van zijn mentor Don Manuel Bello, een rijke, conservatieve bourgeois. Daar bevindt hij zich in het hart van het artistieke milieu en krijgt hij fantastische opdrachten van de gegoede burgerij. Dalmau worstelt om zijn eigen pad te vinden, als man en als kunstenaar. Welke kant kiest hij? Een weergaloze, epische roman over de geliefde stad Barcelona.

Of was het een thriller?

Bonuskind – Saskia Noort

Bestel 👆 via Paagman.nl

De vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.

De tweede slaap – Robbert Harris

Bestel 👆 via Paagman.nl

In het jaar 1468 reist een jonge pater, Christopher Fairfax, te paard naar een afgelegen dorpje om de begrafenis van zijn voorganger te begeleiden. Rondom het plaatsje liggen oude munten, glasscherven en menselijke botten voor het oprapen, en de oude pastoor blijkt in zijn huis een bijzondere verzameling van deze artefacten te verbergen. Het lijkt er zelfs op dat zijn dood te maken heeft met zijn obsessie voor het verleden. Al snel wordt Fairfax meegezogen in de geheimen van deze afgezonderde gemeenschap.

Bevroren goud – Cilla & Rolf Börjlind

Bestel 👆 via Paagman.nl

Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord-Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. De jonge rechercheur Olivia Rönning reist ernaartoe om de zaak te onderzoeken. Op weg naar de vindplaats wordt hun helikopter verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot zwaargewond is geraakt bij de crash en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man. Als haar gepensioneerde oud-collega Tom Stilton hoort van Olivia’s verdwijning, verlaat hij halsoverkop zijn rustige bestaan in Thailand om haar te gaan zoeken.

Bloedkoraal – Linda van Rijn

Bestel 👆 via Paagman.nl

Als journalist Emily van Son wordt uitgenodigd voor een tiendaagse persreis naar het Griekse Samos, twijfelt ze geen moment. Er is een nieuw resort geopend, waar Antonie Singha, de Nederlandse eigenaar en spiritueel coach, helende reizen aanbiedt. Een kleine vakantie kan ze wel gebruiken, nu ze de laatste tijd hard heeft gewerkt als hoofdredacteur van een groot magazine voor vrouwen. Eenmaal ter plekke blijkt de groep van de persreis een bont gezelschap van journalisten en bloggers, sommigen helemaal gericht op spiritualiteit, sommigen juist helemaal niet. Emily kan het met iedereen goed vinden, al sluit ze al snel vriendschap met blogger Zara. Maar dan maakt een gruwelijk duikongeval een einde aan de relaxte vakantie. Plotseling staan het resort, de groep en de hele persreis in het teken van het ongeluk, dat zelfs door de politie wordt onderzocht. En nog voordat dat onderzoek iets heeft opgeleverd, vindt er een tweede tragedie plaats. Emily wil nu zo snel mogelijk naar huis, maar mag het resort niet verlaten. Eerst moet duidelijk worden of het wel echt om ongelukken gaat. En dat is ook de vraag die zich aan Emily opdringt. Kan ze op tijd weg komen voor er nog meer slachtoffers vallen…

Of toch non-fictie misschien?

Het grote gevecht – Jeroen Smit

Bestel 👆 via Paagman.nl

De wereld snakt naar een bedrijfsleven dat zich over de grote vraagstukken van deze tijd, zoals het veranderende klimaat, ontfermt. Het Grote Gevecht laat op meeslepende wijze zien dat we daarvoor allemaal een grote draai moeten maken. Zo kan de ziel van het kapitalisme worden gered. Jeroen Smit (1963), bedrijfskundige en voormalig hoogleraar journalistiek, doet al dertig jaar onderzoek naar leiderschap in het bedrijfsleven.

Alles is f*cked – Mark Manson

Bestel 👆 via Paagman.nl

Waar het in Mark Mansons eerste boek (de edele kunst van not giving a f*ck) vooral ging over de onvermijdelijke fouten in ieder individu, gaat het in Alles is f*cked over de eindeloze rampen in de wereld om ons heen. Op de typische Manson-manier, scherp en met humor, daagt hij ons uit om eerlijker tegen onszelf te zijn en verbinding te maken met de wereld op manieren die we zelf waarschijnlijk nog niet hadden bedacht.

Amerikanen lopen niet – Arjen van Veelen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Om het Amerika van nu te begrijpen, moet je in St. Louis zijn. Wanneer Arjen van Veelen naar deze vergeten stad verhuist, schrikt hij: dit is een steenrijk derdewereldland. Nergens is de kloof tussen arm en rijk, zwart en wit, stad en platteland zo groot als daar. In dit boek toont de meesterobservator Amerika zoals je dat zelden ziet – en brengt het verrassend dichtbij.

Boodschappen zonder leesbril – Sylvia Witteman

Bestel 👆 via Paagman.nl

Zoals we weten ziet Witteman de zaken scherp. De gevolgen zijn niet altijd te overzien; dan wint de hebzucht het een keer van de verlegenheid, maar blijkt de aangesproken vrouw in de felbegeerde jas juist in diepe rouw. Boodschappen zonder leesbril is een bundeling van haar laatste verschenen columns die ze schreef voor Volkskrant.

Negen lessen voor een bijzonder leven – Benjamin Ferencz

Bestel 👆 via Paagman.nl

Wat kan een eeuw levenservaring ons leren over geluk, ambitie, moed, liefde en hoe het meeste uit je leven te halen? Benjamin Ferencz, de 100-jarige, 1 meter 50-lange hoofdaanklager bij de Neurenbergprocessen, kan het weten en deelt zijn wijsheid in dit boek. Al meerdere decennia zet hij zich in voor het Internationaal Strafhof en hij werd meermaals internationaal onderscheiden. Benjamin was 73 jaar getrouwd met Gertrude, doet elke dag nog push-ups en woont in Amerika. Benjamin Ferencz werd in 1920 geboren in Hongarije en groeide op in de arme wijk Hell’s Kitchen in New York. Hij had het geluk om met een beurs naar Harvard Law School te gaan, waarna hij zich aansloot bij het leger en op de stranden van Normandië belandde. Hij was getuige van de gruwelijke omstandigheden in tien pas bevrijde concentratiekampen, beelden die hem nog steeds achtervolgen. Alles wat hij leerde in zijn leven heeft hij verzameld in dit bijzondere boek, met inspirerende lessen als ‘De weg is altijd hobbelig, nooit vlak’, ‘Wees altijd eerlijk, ook als er niemand luistert’ en ‘Kies ervoor het goed te doen’.

Zit hier het boek bij wat je zocht? Of was de cover toch roze of rood? We got you covered!

Designed by Freepik

Geschreven door
Meer van Britt

Nu is je kans! Leer handletteren met de STABILO guide

Dat is nog eens fijn voor iedereen die nu op zoek is...
Lees verder