Ook in 2021 las ons Boek van de maand-team een heel aantal titels en kozen we elke maand een Boek van de maand. Maar dat niet alleen: in 2021 begonnen wij met de Paagman Tipt Boeken Podcast waarin we elke maand kletsen over het Boek van de maand en de gemaakte keuzes.
Heb jij al onze recensies op PaagMag gelezen en onze podcast geluisterd? Of kan je hier nog inspiratie uit halen? We zetten onze 12 Boek van de maand-keuzes voor je op een rijtje!
Boek van de maand januari: Bernardine Evaristo – Meisje, vrouw, anders
Bij ons eerste Boek van de maand van 2021 gaven we gelijk een disclaimer: Meisje, vrouw, anders leest namelijk als een mix tussen proza en poĂ«zie door het ontbreken van hoofdletters en punten. Deze onconventionele manier van leestekens gebruiken, dient een nuttig doel wat ons betreft, maar we weten ook dat voor sommige lezers dit een onoverkomelijk punt (haha, pun intended đ) kan zijn. Bernardine Evaristo schrijft levendig en uitdagend over een hedendaags Groot-BrittanniĂ« dat zelden wordt gezien. In twaalf personages geeft ze ons een glimp van zijn verleden, heden en toekomst, met een naadloos feministisch verhaal dat heen en weer gaat in de tijd.
Boek van de maand februari: Anna Hope – Verwachting
Verwachting is een roman die de hoogte- en dieptepunten van vriendschap verkent. We volgen drie vrouwen: Hannah, Cate, en Lissa. Je leert de drie hoofdpersonages kennen als jonge vrouwen: hoogopgeleid, vol verlangens, dromen en verwachtingen en klaar voor de rest van hun leven. De verhaallijn in 2010 laat zien wat er van hun verwachtingen terecht is gekomen. Anna Hope benadert de problemen van de personages ieder op een eerlijke en realistische manier. Het drievoudige perspectief maakt je als lezer deelgenoot van de verlangens en innerlijke strijd die elk personage met zichzelf voert. Dit maakt Verwachting een krachtig, slim en ontroerend verhaal over vriendschap en het vinden van geluk.
Boek van de maand maart: Bryan Washington – Aandenken
Aandenken pitchten wij als een dramedy. Dat is de combinatie tussen een drama en een comedy. Aandenken behandelt namelijk een paar zware themaâs zoals verlies, afscheid, op zoek gaan naar jezelf en geaccepteerd worden door je omgeving. Verdriet, pijn en woede zijn in elk hoofdstuk voelbaar. Dit alles gaat wel in een heel âkomischâ jasje. Doordat de hoofdpersonages al een stap verder zijn in ontdekken wie ze zijn en willen zijn, overstijgt Aandenken de vele boeken in het LHBTI+ coming-of-age-genre. De karakters met hun ervaringen en de themaâs in dit boek zijn er niet om een woke (vrij vertaald als de alertheid op en het bewustzijn van maatschappelijke ongelijkheid) punt te maken; het is de aard van het moderne gezinsleven volledig geportretteerd.
Boek van de maand april: Tomasz Jedrowski – Zwemmen in het donker
In april zijn we unaniem gevallen voor de instant klassieker Zwemmen in het donker. Dit verhaal over twee jonge mannen die elkaar leren kennen tijdens de neergang van het communisme in het Polen van de jaren â80 voelt op elk vlak als een ware klassieker. Lyrisch, prachtig verteld, en krachtig emotioneel: dit boek heeft door zân eenvoud een stille kracht die je bij de keel weet te grijpen. We maken kennis met verteller Ludwik die via een soort liefdesbrief terugblikt op zijn jeugdaffaire met Janusz. Het is een geweldige verkenning van een tijd en een cultuur waarin krijgen wat je wilde vaak betekende dat je jezelf moest schikken, en niet iedereen was bereid dit te doen. De relatie tussen de twee mannen en de setting in de communistische tijd heeft Tomasz Jedrowski fantastisch met elkaar weten te combineren.
Boek van de maand mei: Malou Holshuijsen – Zachtop lachen
Toen we de achterflap lazen waren wij al gelijk verkocht: een Indische familie, galgenhumor en een allesbepalend geheim. Een aantal ingrediënten die voor ons zouden kunnen leiden tot een succesverhaal. En dat is het autobiografische debuut van Malou zeker! Zachtop lachen is rauw, maar tegelijkertijd ook heel liefdevol. Grappig, maar ook ontroerend. De humor in het boek heeft soms een vrij afstandelijke toon, wat die passages nog grappiger maakt. Doordat die harde humor vervolgens hard wordt ingehaald door de harde realiteit zorgde er voor dat er ook zeker zachtop is gehuild door ons. Want het is al snel duidelijk dat de humor als een afweermechanisme wordt gebruikt. Een gedurfde roman waar je doorheen vliegt, die leuk is voor de jonge lezer, niet-zo-vaak lezer of lezers die feeling hebben met Indische familieverhalen.
Boek van de maand juni: Ingrid de Vries – Schijnvrucht
Schijnvrucht is een intrigerend verhaal waar al het overbodige weggelaten wordt en een ruwe en intieme kern overblijft. De auteur Ingrid de Vries vertelt het verhaal van haar moeder, wat het verhaal een extra dimensie en intimiteit geeft. Je leert het (liefdes)leven van Anna kennen gedurende haar hele leven in twee verhaallijnen: ĂĂ©n die begint als Anna 13 jaar is en haar grote liefde Idzard leert kennen, en Ă©Ă©n als Anna als bejaarde vrouw terugkijkt op haar leven. Het tempo blijft erin doordat heden en verleden na elk relatief kort hoofdstuk afgewisseld worden. Ook de schrijfstijl is eenvoudig maar mooi. Ingrid de Vries gebruikt geen moeilijke woorden of complexe zinsbouw, waardoor het eerder zakelijk dan poĂ«tisch is.De symboliek van de vijg die als een rode draad door het boek loopt, maakt Schijnvrucht ondanks de eenvoudige schrijfstijl een gelaagd boek.
Boek van de maand juli: Eva Coolen – Regeneratie
In Regeneratie volgt de lezer twee meisjes van 16 en 17 tijdens een zinderend hete zomer. Het verhaal wordt verteld vanuit twee verhaallijnen: in de ene verhaallijn leer je hoe de twee meisjes elkaar hebben leren kennen bij hun bijbaantje in de supermarkt en in de andere verhaallijn volg je ze tijdens hun roadtrip c.q. vlucht door Nederland. De vertelstijl maakt het verhaal spannend en filmisch, het onderwerp maakt het daarbij ook erg gevoelig: want Regeneratie is een boek dat meer is dan een roadtrip ondernomen door twee tieners. Het gaat over onzekerheden, hoop, opgroeien en verwerking. Het verhaal pakt je meteen vanaf het begin en laat je niet meer los. Onverwachte plottwists zorgen voor extra dimensie en diepgang in het verhaal. Een ideaal boek voor de tieners van deze tijd om te laten zien dat je dromen najagen altijd tot de mogelijkheden behoort
Boek van de maand augustus: Alena Schröder – Jonge vrouw in blauw bij avondlicht
Deze roman van Alena Schröder gaat over vier vrouwen die dwars door de tijd met elkaar te maken hebben, over âgeborenâ familie en gekozen familie en over verlies, vergeving en herinneringscultuur. In de hedendaagse tijd volgt de lezer Hannah, die ontdekt dat haar oma Evelyn een brief uit IsraĂ«l heeft ontvangen waaruit blijkt dat zij als erfgename recht heeft op een kunstverzameling die in de Tweede Wereldoorlog gestolen en verloren is. Hannah gaat op onderzoek uit en leert zo meer over haar overgrootmoeder â Evelyns moeder â en de keuzes die de vrouwen hebben gemaakt om hun eigen lot te kunnen bepalen. De lezer leert ook meer over deze vrouwen via een tweede verhaallijn die zich in het verleden afspeelt â vanaf de jaren 20 tot na de Tweede Wereldoorlog. Langzamerhand komt Hannah er achter dat de âerfenisâ groter is dan een kunstverzameling alleen.
Boek van de maand september: Leonieke Baerwaldt – Hier komen wij vandaan
In Hier komen wij vandaan volgen we een moeder en dochter die een zwervend bestaan leiden; een fabrieksarbeider die droomt over een eigen tropische-vissenwinkel; twee geliefden die samen een huis willen bouwen en op hun nieuw gekochte perceel in een caravan wonen; en de kleine zeemeermin die ondanks haar dromen en fantasie wordt geconfronteerd met de harde werkelijkheid. We kunnen ons er iets bij voorstellen als lezers bij het zien van âde kleine zeemeerminâ even haperen, maar geloof ons: het is Ă©cht de moeite waard. In deze debuutroman verbindt Leonieke Baerwaldt het magische met het alledaagse en vinden de sprookjes van Andersen en Grimm hun eigentijdse weerklank. Als lezer ben je getuige van hele herkenbare situaties waar de personages in terecht komen en zie je langzaamaan hoe de personages op problemen reageren en zich door het leven proberen te manoeuvreren.
Boek van de maand oktober: Abi DarĂ© – Het meisje met de luidende stem
In Het meisje met de luidende stem volgen we het veertienjarige meisje Adunni dat met al haar vezels strijdt tegen ongelijkheid. Haar moeder heeft Adunni op haar sterfbed op het hart gedrukt dat een luide stem het allerbelangrijkste is wat een mens kan hebben. Maar Adunni wil niet zomaar een luide stem (loud voice), maar een luidende stem (louding voice) zodat ze niet alleen zichzelf kan helpen, maar ook anderen. Door Adunni’s spreektaal wordt je als lezer extra meegenomen in Adunniâs leven, worstelingen, tegenslagen en ook triomf. Bovendien zorgt het voor wat welkome luchtigheid dat je het jonge en pientere karakter van Adunni laten zien. Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op. Het meisje met de luidende stem is een krachtige, ontroerende debuutroman, verteld in de onvergetelijke stem van een jonge Nigeriaanse vrouw die vastbesloten is om gehoord te worden, om haar eigen toekomst te bepalen.
Boek van de maand november: Elif Shafak – Het eiland van de verdwenen bomen
Het eiland van de verdwenen bomen speelt zich af in verschillende tijdsperioden, van de jaren zeventig tot recenter tijden, in Cyprus en Londen. Het verhaal start op Cyprus in 1974. Het land staat letterlijk en figuurlijk in brand door conflicten tussen Turkse Cyprioten en Griekse Cyprioten. Te midden van het conflict tussen de twee groepen worden de Grieks Cypriotische Kostas en Turks Cypriotische Defne verliefd. De enige veilige plek om elkaar te ontmoeten is in een taverne waar een gigantische vijgenboom door het dak van het gebouw groeit. De boom doet informatief, menselijk en meelevend verslag van de ontmoetingen van het jonge stel en de traumatiserende en turbulente geschiedenis van het eiland. Elif Shafak schrijft over pijn en hartzeer in prachtig en lyrisch proza met een vleugje magisch realisme.
Boek van de maand december: Liane Moriarty – Appels vallen niet
Appels vallen niet is een smeuĂŻg mysterie waarin we twee gepensioneerde ouders, vier volwassen kinderen en een politieagente volgen. Waarom die politieagente? Omdat de moeder van het gezin op een dag plots verdwijnt. Heeft haar verdwijning misschien te maken met die mysterieuze logee, een paar maanden geleden? Liane Moriarty vertelt het verhaal vanuit twee verhaallijnen: in Ă©Ă©n verhaallijn volg je het ânuâ en in de tweede verhaallijn reconstrueert Moriarty de gebeurtenissen van een paar maanden geleden. De lezer volgt het gezin Delaney en leert alle familieleden op zichzelf steeds beter kennen â met alle tekortkomingen en eigenaardigheden. Je ziet het leven en de gebeurtenissen door de ogen van de personages zelf, maar ook door de ogen van verschillende mensen die de Delaneys observeren.
Komend jaar niks missen van ons Boek van de maand? Abonneer je dan bovenaan deze pagina op onze nieuwsbrief of kijk op onze Boek van de maand-pagina.