Opruimfanaten: meer geluk door minder bezit?

opruimfanaten-meer-geluk-minder-bezitSommigen mensen vinden opruimen en schoonmaken vreselijk en doen alleen het hoognodige. Anderen zijn opruimfanaten en hebben van organiseren een levenswerk gemaakt. Waar vroeger nog gepoetst werd met groene zeep, oude kranten en azijn en de kasten één keer per jaar werden uitgeruimd, is er nu volop inspiratie op dit gebied te vinden in boeken van verschillende opruimgoeroes.

De bekendste is misschien wel Marie Kondo. Haar methode zorgde voor een ware revolutie op opruimgebied. Minimalisme is de grote gemene deler in de boeken. Neem bijvoorbeeld de capsule closet. Het idee is dat je maar een paar mooie, tijdloze kledingstukken nodig hebt om er elke dag goed uit te zien. En zo is het eigenlijk met alle spullen in je huis. Gooi dingen weg, voorkom opstapeling van nutteloze voorwerpen en geniet van de spullen die wél een plekje krijgen in je huis. Hoe minder spullen, hoe minder tijd je kwijt bent aan schoonmaken. Die tijd kan dan mooi besteedt worden aan het lezen van een goed boek!

In Vaarwel spullen deelt de Japanse Fumio Sasaki zijn ervaringen en geeft praktische tips. Hij laat zien hoe minimalisme niet alleen je leefruimte en gedachtewereld vergroot, maar uiteindelijk je leven verrijkt.

Drie tips van Sasaki:

1. Als je iets wegdoet, win je meer dan je verliest

Het lijkt misschien alsof je met het verminderen van je bezittingen iets verliest, maar ik denk dat het het beste is om onze gedachten op dat punt te resetten. Er is meer te winnen bij het verminderen van overtollige spullen dan je misschien denkt: tijd, ruimte, vrijheid en energie bijvoorbeeld.

Bestel Vaarwel spullen nu bij Paagman.nl

2. Doe nu meteen iets weg

Wacht niet totdat je klaar bent met het lezen van dit artikel. Waarom gooi je nu niet meteen iets weg? Als je wacht totdat je er tijd voor hebt, zal je er nooit de tijd voor hebben. Dit is de eerste stap, nu meteen, naar een minimalistisch leven.

3. Voorraden aanleggen is niet nodig

De meesten van ons leggen voorraden aan van wc-papier, tissues en keukenrollen. Die extra voorraden zullen zeker van pas komen als ze ooit opraken; dan hoeven we niet naar de winkel te rennen. Bovendien kunnen we soms geld besparen als we in het groot inkopen. Dit zijn dagelijkse benodigdheden en die zullen we zeker gebruiken, toch? Maar denk eens aan alle ruimte die ze innemen als je ze opslaat. Laten we dus de gewoonte aannemen om niet te hamsteren.

Nóg meer tips nodig?

Bestel Spark joy nu bij Paagman.nl

1. Marie Kondo – Spark Joy

Marie Kondo is dé goeroe op opruimgebied en met haar KonMari-methode in korte tijd een wereldwijd fenomeen geworden. De basis van haar methode; ‘Maakt het je niet blij? Doe het dan weg!’ In dit tweede boek staan duidelijke tekeningen van haar gepatenteerde opvouwmethodes voor kleding en van goed georganiseerde lades en kasten. Alleen al het lezen en kijken naar de illustraties bezorgt je al een gevoel van voldoening. Nu nog zelf beginnen!

 

Bestel De kunst van het weggooien nu bij Paagman.nl

2. Nagisa Tatsumi – De kunst van het weggooien

Nagisa Tatsumi is de grote inspiratiebron van Marie Kondo. Tatsumi analyseert het psychologisch mechanisme dat maakt dat we niets willen weggooien en helpt bij het overwinnen daarvan. Ook leert ze ons bij de aanschaf van nieuwe spullen kritisch te zijn en zo de vicieuze cirkel van kopen en weggooien te doorbreken.
‘Ik kan me de opwinding nog herinneren die ik voelde toen ik begon te lezen.’ – Marie Kondo

 

Bestel Opruimen voor je doodgaat nu bij Paagman.nl

3. Margareta Magnusson – Opruimen voor je doodgaat

Döstädning is het Zweedse gebruik om je materiële bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven. Het is een manier om je nabestaanden nergens mee op te zadelen, maar ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven – dit is iets waar je zo vroeg als je wilt mee kan beginnen. Magnussons praktische gids helpt je zo comfortabel en stressvrij mogelijk met je bezittingen om te gaan door de erfstukken te scheiden van de rommel. Zo kan je inventariseren wat écht belangrijk is en orden je de waardevolle herinneringen.

Liever een sloddervos dan een opruimfanaat?

Bestel Het grote niet-opruimboek nu bij Paagman.nl

Als grappig tegenwicht voor al het opruimgeweld is er Het grote niet-opruimboek. Dit boek voor kinderen vanaf negen jaar is bedoeld als ‘zelfhulpmiddel’ voor sloddervoskinderen die niet willen opruimen. Het staat vol tips en trucs over hoe ouders om de tuin te leiden om maar niet te hoeven voldoen aan het gevreesde ‘ruim je kamer op!’. Bijvoorbeeld: stel uit, sticht verwarring, onderhandel als een diplomaat of handel in rommel. Een humoristisch boek met leuke illustraties. Ook handig voor ouders die alle trucs willen leren doorzien.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Last van stress? Zo herken je je stresstype

Tekst: Carien Karsten Vaak blijft de behandeling van stress steken in symptoombestrijding....
Lees verder