5 x boeken die helemaal #Y2K zijn!

#Y2K! Als je een fervente tiktokker bent, ken je deze hashtag vast wel. Ze begon immers op TikTok, maar is inmiddels ook trending op andere sociale media zoals Pinterest en Instagram. Wij zetten vijf boeken voor je op een rijtje die helemaal #Y2K zijn.

Tekst: Geertje Hoogenboom

Voor iedereen die niet weet wat Y2K is: oorspronkelijk refereerde Y2K (een afkorting voor ‘year 2000’, ofwel het jaar 2000) naar een vermeende programmeerfout waardoor computers alleen maar jaartallen weer zouden kunnen geven die begonnen met 19. Men vreesde dat computers wereldwijd zouden crashen zodra het nieuwe millennium werd ingeluid. Gelukkig is dat niet gebeurd, en inmiddels wordt met Y2K niet meer een bug aangeduid, maar trends van de late jaren negentig van de vorige eeuw en de vroege jaren 2000. Meestal gaat het hierbij om modetrends zoals lage jeans en velours trainingspakken, maar eigenlijk is alles Y2K helemaal hot op dit moment, dus ook: boeken! Hieronder volgen vijf van onze favoriete #Y2K boeken.

Van eigen bodem: Een schitterend gebrek – Arthur Japin

Bestel Een schitterend gebrek via Paagman.nl

Y2K mag dan behoorlijk Amerikaans zijn, maar er is geen enkele reden waarom we deze lijst niet af kunnen trappen met een Nederlands boek. Een schitterend gebrek werd gepubliceerd in 2003 en won in 2004 de prestigieuze Libris Literatuur Prijs. Sindsdien is het een moderne klassieker geworden die het lezen zeker waard is. Het verhaal gaat aan de haal met een historisch mysterie: in zijn memoires claimt de beruchte rokkenjager Casanova dat hij in zijn hele leven maar één vrouw onrecht heeft aangedaan: Lucia. Hij laat echter niets los over wat hij haar precies misdaan heeft. Een schitterend gebrek vertelt Lucia’s kant van het verhaal. Wanneer zij Casanova toevallig ontmoet in een Amsterdamse schouwburg jaren nadat ze elkaar voor het eerst leerden kennen en zonder dat Casanova doorheeft wie ze is, besluit ze namelijk haar memoires op te schrijven. Wat volgt is een prachtig en ontroerende liefdesgeschiedenis; Een schitterend gebrek heeft dit jaar niet voor niets de prijs gewonnen voor de mooiste Nederlandse liefdeszin!

Nog altijd wereldberoemd: De Da Vinci code / The Da Vinci Code – Dan Brown

Bestel De Da Vinci code via Paagman.nl

Dit in 2003 gepubliceerde werk, dat zich ongeveer een jaar daarvoor afspeelt, is één van de best verkochte boeken allertijden en nog altijd zeer de moeite waard. Hoofdpersonage Robert Langdon wordt de hoofdverdachte in een moordzaak wanneer een conservator vermoord wordt in het Louvre. Voordat hij sterft, schrijft hij Robert’s naam op. Robert weet echter dat de conservator dat niet gedaan heeft om hem van moord te beschuldigen, maar omdat Robert, een bevleugeld kunsthistoricus, de enige is die de moord en het eeuwenoude mysterie dat ermee verbonden is, op kan lossen. Wat volgt is een spannende zoektocht die zowel eeuwenoud (want: de Bijbel, Da Vinci) als ook heerlijk Y2K (want: technologie van die tijd) is.

Y2K in een modern jasje: Mijn jaar van rust en kalmte / My Year of Rest and Relaxation – Ottessa Moshfegh

Bestel Mijn jaar van rust en kalmte via Paagman.nl

Boeken uit het Y2K tijdperk zijn vaak nog steeds heerlijk leesvoer (zie bijvoorbeeld de bovenstaande boeken), maar sommigen voelen toch wel een beetje gedateerd aan. Voor wie graag een boek met moderne thema’s wil zonder Y2K op te hoeven offeren, is Mijn jaar van rust en kalmte (uitgegeven in 2018, maar gesitueerd in het jaar 2000) het perfecte boek. Ons hoofdpersonage zou zo uit een aflevering van Sex and the City kunnen zijn gewandeld: ze is knap, jong, rijk en woont in een bloedmooi appartement in het hippe Upper East Side in Manhattan, New York. Daar houdt de vergelijking dan ook wel op, want dit boek is allesbehalve een romantische comedy-dramaserie. Het hoofdpersonage mag dan namelijk wel alles hebben, ze is ook doodongelukkig. In een poging haar lege hart te helen, besluit ze een jaar lang verschillende drugs, medicijnen en therapieën uit te proberen: haar jaar van rust en kalmte.

Speelse knipoog naar de origine van Y2K: Klik / Attachments – Rainbow Rowell

Bestel Klik via Paagman.nl

Eén van de elementen die Y2K zo charmant maakt, is de technologie die inmiddels hopeloos ouderwets is maar waar we toch met liefdevolle nostalgische gevoelens op terug kunnen kijken. Dit is extra leuk wanneer we in ons achterhoofd houden dat Y2K oorspronkelijk naar een specifiek computerprobleem refereerde. Rainbow Rowell zag de potentie van deze inmiddels verouderde technologie al in 2011, toen haar boek Klik uitkwam. Het verhaal speelt zich af in 1999 en 2000. Beste vriendinnen Beth en Jennifer gebruiken tegen beter weten in hun werkmail om elkaar sappige roddels, persoonlijke verhalen en goede grappen te vertellen. Ze weten niet dat de verlegen IT-medewerker Lincoln hun mailwisseling stiekem graag leest. Ingewikkeld wordt het wanneer Lincoln verliefd wordt op Beth, want hoe kan hij haar ooit opbiechten dat hij haar mails gelezen heeft? Een ouderwets romantisch verhaal om van te smullen alsof het weer 2000 is!

Voor jonge lezers: De Dolfje Weerwolfje reeks – Paul van Loon

Bestel boeken van Dolfje Weerwolfje via Paagman.nl

Eigenlijk behoeft Dolfje Weerwolfje geen aanbeveling: deze steengoede kinderserie is al sinds 1996, toen het eerste boek uitkwam, onverminderd populair. Toch kan het geen kwaad om te benadrukken dat deze serie zeker Y2K-verantwoord is. De eerste boeken werden in dit tijdperk geschreven, en de serie is behoorlijk tijdloos: in de 23 delen die de serie inmiddels telt, wordt Dolfje nauwelijks ouder. Voor degenen die wat minder bekend zijn met Dolfje: hij is een jongetje dat, zodra hij zeven jaar oud wordt, elke maand voor drie nachten in een weerwolfje verandert. Zijn ouders hebben hem om deze reden in de steek gelaten, dus woont hij bij de familie Vriends, die hem geadopteerd hebben. Samen met hun zoontje Timmie en klasgenootje Noura beleeft Dolfje allemaal avonturen.

Genoeg boeken dus om je weer even helemaal in vroegere tijden (maar niet zo heel veel vroeger) te wanen!

Tags bij dit verhaal
, ,
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Youp van ’t Hek en Marije Tolman over de kerstklassieker Flappie

Ze vonden elkaar bij het maken van een kinderboek; afgelopen jaar verscheen...
Lees verder