Makkelijk & snel pepernoten bakken!

De Sint is weer in het land! De verlanglijstjes zijn gemaakt, de eerste schoentjes zijn gezet en het strooigoed ligt gelukkig al sinds augustus in de winkels.

Maar er gaat niets boven zelf gebakken pepernoten. Want pepernoten – of ja, kruidnoten – bakken is kinderspel. Mits je het juiste recept hebt natuurlijk!

Peper- ehhh.. kruidnoten

Stiekem weten we wel dat het eigenlijk kruidnoten zijn waar we het meestal over hebben, maar pepernoten klinkt zo gezellig. De échte pepernoten zijn die hoekige, zachte brokken die smaken naar honing en anijs en lijken op taai taai. Kruidnoten zijn de half ronde, brosse ‘koekjes’ die zo lekker door de lucht vliegen bij de intocht van de Sint. Het proces van echte pepernoten bakken duurt ook iets langer dan kruidnoten. Het pepernotenrecept dat we delen is dus een kruidnotenrecept in disguise.

Pepernotenrecept uit Strooigoed

Bestel Strooigoed bij Paagman.nl

Met het bakboek Strooigoed kun je de leukste creaties maken: je eigen chocoladeletters, taaitaaipoppen, borstplaat, schuimpjes en meer. Ga met dit boek en met of zonder je kinderen aan de slag en maak de lekkerste pepernoten, muisjes van marsepein en gevuld speculaas. Het pepernotenrecept dat we hier delen komt uit dit boek. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is het mengen van de ingrediënten, van het deeg kleine balletjes draaien en vervolgens een kwartier in de oven schuiven. Perfecte bakactiviteit met (kleine) kinderen dus!

Recept voor 50 stuks pepernoten

Bereidingstijd: 30 tot 45 minuten
Ingrediënten
200 g bloem
2 el bakpoeder
50 g rietsuiker
50 g bruine basterdsuiker
2 el speculaaskruiden*
snuf zout
100 g boter
3-4 el melk

Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng de bloem met het bakpoeder, beide suikers, de speculaaskruiden, het zout en de boter tot een kruimelig deeg. Voeg beetje bij beetje de melk toe (wat meer als je zachtere pepernoten wilt en wat minder als je krokante pepernoten wilt). Het deeg mag nog best een beetje kruimelig zijn.

Vorm kleine balletjes ter grootte van een knikker, ongeveer 8 tot 10 gram. Leg ze op een bakplaat en druk ze allemaal een beetje plat. Bak in 15 tot 20 minuten gaar (ze moeten nog net een beetje zacht zijn als je ze uit de oven haalt) en laat ze helemaal afkoelen.

* Speculaaskruiden
In veel strooigoedrecepten gebruik je speculaaskruiden. Die kun je heel gemakkelijk zelf maken en bovendien kun je variëren door verschillende smaken toe te voegen.
Meng hiervoor:
8 el kaneelpoeder
2 el nootmuskaat, geraspt
2 el kruidnagelpoeder
2 el gemberpoeder
1 el kardemompoeder
gedroogde sinaasappel- of citroenschil, anijspoeder, peper (naar smaak, optioneel)

Is jouw huis al Sintproof?

Als je pepernoten bakt krijg je vanzelf wel een Sinterklaasgevoel, maar het kan natuurlijk geen kwaad om dit gevoel nog iets te versterken. We got you covered! Op zoek naar een boekje over de Sint, aankleding voor op tafel of gewoon een fijn bordspel? Met ons uitgebreide Sinterklaasassortiment hebben we voor ieder heerlijk avondje wel een optie.

Sinterklaassferen in ons Kicking Horse Café

Maar ook buitenshuis kan je je naar hartenlust wanen in Sinterklaassferen natuurlijk! De Sint-versiering hangt in al onze winkels en in het Kicking Horse Café hebben we zelfs een heuse koffie Season Favorite. Tot en met 5 december serveren wij een Speculaas Latte. En ja, dat is precies zo lekker als het klinkt! Om de koude wintermaanden goed in te luiden staat de open haard fijn aan en serveren wij komende week van 25 t/m 29 november tevens de hele week stamppot in het Kicking Horse Café. Dus: met wie kom jij gezellig langs?

Tags bij dit verhaal
,
Geschreven door
Meer van Britt

Ik weet de titel niet meer… maar de cover was rood!

“Ik weet de titel van het boek niet meer, maar de cover...
Lees verder