Boek van de maand januari: Pluto

De beste start van 2022? Een nieuw Boek van de maand natuurlijk: Pluto van Lara Taveirne.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Pluto

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Somberheid naast liefde

Het verhaal in Pluto draait om Antonia, die in de zomer van 1987 met haar ‘hippie’ moeder en drie halfzussen onderweg is naar een verweerd dijkhuisje. Antonia’s moeder heeft het in een opwelling gekocht en hoopt op een onvergetelijke zomer samen. Alhoewel Antonia zich vaak het buitenbeentje – ze is nét iets minder grappig en mooi, nét wat jonger dan de rest en dan is ook nog eens haar vader de enige die niet meer in beeld is – van het gezin voelt, beleeft ze in de zomermaanden toch een gelukkige tijd samen die ze de rest van haar leven koestert. Ze noemen de plek liefkozend ‘Pluto’ en de zomer kenmerkt zich door zorgeloze avonturen en sterke verhalen. Als de zomerse droomwereld abrupt tot een einde komt, worstelt Antonia met zichzelf en haar plek in het gezin en haar omgeving. Dan springt het verhaal naar Antonia’s dochter Loekie, die volgeschreven schriftjes van haar overleden moeder vindt waardoor ze meer leert over de hindernissen van haar moeder. Samen met Loekie ontdekt de lezer hoe pijn en verdriet generaties lang gevoeld kan worden en hoe somberheid naast liefde kan bestaan.

Aan het einde van de weg rechtdoor

Een roman met een ondertitel zien we eigenlijk niet zo vaak. Lara Taveirne heeft haar boek Pluto  genoemd en heeft als ondertitel ‘Aan het einde van de weg rechtdoor’ toegevoegd. Deze ondertitel is van toepassing op de weg naar het dijkhuisje Pluto, want aan het eind van de verharde weg moet je nog over een hobbelweg rechtdoor, maar het is ook van toepassing op de weg die Antonia in haar leven aflegt: ze beëindigt haar leven door rechtdoor de zee in te lopen en te verdrinken. Toen we ons dat realiseerden moesten we wel even slikken: Boek van de maand-collega Hilde gaf zelfs aan dat ze af en toe een break moest nemen om op adem te komen. Toch weet Lara Taveirne de balans goed te bewaren en wisselt ze de zwaarte van de thema’s af met een sprankelende vertelstijl. Door de mooie zinnen werd collega Elisabeth helemaal in het verhaal meegenomen en kon ze het boek niet meer wegleggen tot het uit was. Zinnen als “het geld rolde en mijn moeder rende erachteraan” tonen een spitsvondigheid waar we jaloers op zijn. De vakkundige schrijfstijl en het mooie verhaal maken Pluto voor het volledige Boek van de maand-team een boek dat we nog lang met ons mee zullen dragen.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Miranda Cowler-Heller – Het papieren paleis

Bestel Het papieren paleis via Paagman.nl

Het papieren paleis is een verhaal dat vele jaren bestrijkt. Wanneer hoofdpersonage Elle van jongs af aan haar vakanties doorbrengt op een bijzonder plekje in de natuur, waar het huisje ‘het papieren paleis’ wordt genoemd, zal dit een stempel drukken op haar verdere leven. Niet alleen door de bijzondere vriendschap met Jonas, maar ook door een zeer aangrijpende gebeurtenis en het noodlot wat daarna het leven van Elle en Jonas zal tekenen. Dit noodlot legt een druk op de gevoelens die Elle en Jonas voor elkaar hebben. Gedurende de jaren leidden Elle en Jonas hun eigen leven. Soms is er een toevallige ontmoeting met toch een geladen energie tussen hen. Zal de gedeelde heftige geschiedenis voor altijd hun liefde in de weg staan?

 Jon McGregor – Het woord voor rood

Bestel Het woord voor rood via Paagman.nl

Wat begint als een gewone Antarctische expeditie, eindigt in Het woord voor rood van Jon McGregor door een storm in niets anders dan een tragedie. In het eerste gedeelte – tijdens de storm – volgen we de ervaren Robert ‘Doc’ Wright en de jonge onderzoekers Thomas en Luke. In de laatste twee delen – na de storm – volgen we merendeels Doc. De focus wordt gelegd op hoe hij en zijn vrouw Anna omgaan met de voor hem zware gevolgen van de expeditie. Het woord voor rood is een boek over verlies, verandering en over de waarde van woorden.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Het grote Boek van de maand 2018 overzicht

Ondertussen zijn we alweer bijna halverwege december, dus dat betekent dat we...
Lees verder