Boek van de maand mei: Zachtop lachen

In mei lezen we het persoonlijke, gedurfde debuut Zachtop lachen van Malou Holshuijsen.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Zachtop lachen

Zachtop huilen, hardop lachen

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Toen we de achterflap lazen waren wij al gelijk verkocht: een Indische familie, galgenhumor en een allesbepalend geheim. Een aantal ingrediënten die voor ons zouden kunnen leiden tot een succesverhaal. En dat is het autobiografische debuut van Malou zeker! Zachtop lachen is rauw, maar tegelijkertijd ook heel liefdevol. Grappig, maar ook ontroerend. De humor in het boek heeft soms een vrij afstandelijke toon, wat die passages nog grappiger maakt. Zo zegt de zesjarige Malou aan het begin van het boek: “‘Hij is helemaal niet mijn opa […] Maar een stiefvader,’ zeg ik. ‘Is dat ook top secret?’ Ik knik. ‘Daar mogen we van mama nooit over praten als opa Rob er bij is. Ik denk niet dat hij het zelf weet.'” Om dit soort stukjes hebben wij  regelmatig hardop moeten lachen. Doordat die harde humor vervolgens hard wordt ingehaald door de harde realiteit zorgde er voor dat er ook zeker zachtop is gehuild door ons. Want het is al snel duidelijk dat de humor als een afweermechanisme wordt gebruikt. Ook het moment dat wij erachter kwamen waarom opa ook wel “opa Rob Houwop” wordt genoemd bracht ons wel een brok in de keel. Het feit dat dit romandebuut gebaseerd is op een waargebeurd trauma uit Malou’s jeugd en de trauma’s in een Indische familie met een verzwegen verleden geeft het geheel een diepere laag.

Het zit bij ons in de familie

Keiharde grappen maken en tegelijkertijd doodzwijgen over wat er echt toe doet wordt Malou bij haar Indische oma met de paplepel ingegoten. Opa Rob Houwop en oma Helena zitten elkaar continu in de haren, om vervolgens alle lelijke woorden met een glaasje wijn en een lumpur weg te spoelen. Oma’s verleden in het jappenkamp is verboden terrein en ook wanneer Opa Rob Houwop achteruit gaat, jokt Oma Helena liever dan te zeggen waar het op staat. Samen met haar broertje Ans, die soms nóg zwarter uit de hoek komt, lacht Malou zich suf om haar gekke familie. Wanneer Malou zelf iets vreselijks meemaakt, legt ze zichzelf het zwijgen op en doet er alles aan het vreselijke ongeluk te verdringen. In het heden wordt ze geplaagd met flashbacks, angsten en hallucinaties tot ze niets anders kan dan het verleden op de man af te confronteren.

Perfect voor de leeslijst

Voor veel jongeren is het een hoge drempel om een boek op te pakken. Zeker als het als een verplichting vanuit school moet. Deze jongeren hebben baat bij goed geschreven verhalen waar flink de vaart in zit. Zachtop lachen is echt zo’n boek voor de leeslijsten op school. De herkenbare thema’s en vlotte schrijfstijl maken het boek toegankelijk. En niet geheel onbelangrijk: het is ook niet té dik! Er zitten veel motieven in (zoals de dood, Tweede wereldoorlog, alzheimer/kanker/ziekte, familiebetrekkingen) en doordat heden en verleden in deze roman steeds door elkaar heen lopen is de structuur ook heel interessant. Een aantal hoofdstukken in het boek zijn een directe weergave van een dialoog tussen Malou en haar psycholoog, hierdoor zit er veel witruimte op de pagina’s, waardoor je door de roman heen vliegt. Dit in combinatie met de pittige, zwarte humor van Malou maakt het perfect voor de leeslijst van scholieren. Kortom: Een gedurfde roman waar je doorheen vliegt, die leuk is voor de jonge lezer, niet-zo-vaak lezer of lezers die feeling hebben met Indische familieverhalen.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Marion Pauw – Vogeleiland

Bestel Vogeleiland via Paagman.nl

Dit boek is geen klassieke whodunnit maar kruipt toch onder je huid. Marianne heeft genoeg van de wereld waarin ze leeft en schopt tegen de maatschappij. Wanneer zij de oudere Berend ontmoet voelt ze zich beter. Samen gaan ze een spannend avontuur aan, beiden niet wetende wat voor gevolgen deze stap zal hebben. Marion Pauw schrijft zo beeldend dat je het moeras voor je ogen ziet opdoemen. Plottwists die je niet ziet aankomen zorgen voor een verrassend en pakkend verhaal. Echt een boek om even helemaal in op te gaan.

Irene Vallejo – Papyrus

Bestel Papyrus via Paagman.nl

Papyrus is een krachtige ode aan het geschreven woord. Het lijvige boek leest als een liefdeslied aan boeken. Alle grote successen en ontwikkelingen in de geschiedenis van boeken zitten erin – kleitabletten, papyrus, perkament, de codex, de drukpers. Maar het is niet alleen een zeer gedetailleerde en didactische benadering van de oorsprong van het boek; het is ook op een aangename en mooie manier geschreven. Het is een perfect boek om af en toe in te lezen en iets nieuws te leren. Essentieel voor liefhebbers van boeken en geschiedenis.

Lana Bastasic – Vang de haas

Bestel Vang de haas via Paagman.nl

Twaalf jaar nadat ze elkaar voor het laatst hebben gezien, wordt Sara gebeld door haar beste vriendin van vroeger, Lejla. Sara woont al jarenlang in Dublin terwijl Lejla in hun moederland Bosnië is gebleven. Lejla vraagt Sara naar Bosnië te komen om haar te helpen op zoek te gaan naar Armin, Lejla’s broer die lang geleden vermist is geraakt. Vanuit Mostar vertrekken de vriendinnen op een roadtrip richting Wenen. Hun reis brengt de verschillen tussen de jonge vrouwen die ooit zo’n sterke band hadden aan het licht. De vrouwen van wie de identiteit door de oorlog zo verschillend is gevormd. De schitterende schrijfstijl van Lana Bastasic, waarin geen woord verspild is, maakt dit een intens, maar prachtig verhaal over vriendschap, volwassen worden en de invloed van de Balkanoorlog in de jaren negentig op een hele generatie.

Chloe Benjamin – De anatomie van dromen

Bestel De anatomie van dromen via Paagman.nl

Gabe en Sylvie leren elkaar kennen op een kostschool in Californie , ondanks dat zij erg van elkaar lijken te verschillen krijgen ze een langdurende knipperlichtrelatie. Wat voor sommige een destructieve relatie lijkt is in hun ogen een spannende romance met ups en downs. Gedurende hun schoolcarrière worden zij steeds meer beïnvloed door hun docent Adrian Keller, een hoogleraar op het gebied van lucide dromen en de gevolgen als men deze zou kunnen sturen. Zij komen voor morele vraagstukken te staan, tot waar kan je gaan in naam van de wetenschap? Zijn ze wel echt voor elkaar gemaakt of gaan ze toch hun eigen weg? Een unieke roman met thriller-achtige elementen, spannend tot aan het einde door onverwachte wendingen waardoor je wilt blijven lezen!

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand mei: De kuil

Over ons Boek van de maand mei raak je niet uitgepraat door...
Lees verder