Boek van de maand november: Hine

Voor de maand november hebben wij gekozen voor een verhaal vol magie en menselijkheid. Ons nieuwe Boek van de maand is: Hine van Lotte Kok.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Hine

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Aanstormend talent

Één ding staat wat ons betreft onomstotelijk vast: Lotte Kok is een piepjong (geboren in 1996) schrijftalent waar we nog véél meer van gaan horen. Na haar debuut Skydancer in 2018 is ze nu terug met Hine. Met Hine maakte ze van Mariken van Nieumeghen een modern sprookje met horrortrekjes. Ooit woonde Hine met haar moeder in een plaggenhutje, jaagden ze op everzwijnen, leefden ze schouder aan schouder. Maar Hines moeder is weg. Haar dochter heeft ze naar verre familie gestuurd, waar het leven stijf en vreugdeloos is. Zodra er een plaag uitbreekt, heeft de veertienjarige Hine het gevoel dat ze geen andere keus meer heeft en ze rent het bos in. Daar is het nog duisterder dan verwacht, want iedereen die het bos betreedt, komt er nooit meer uit. In deze moderne vertelling, vol magie en symboliek, probeert Hine stand te houden tegen het kwaad, tegen verleiding en zonde. Dit verhaal deed ons aan zoveel dingen denken. Niet alleen aan Mariken van Nimwegen, maar eigenlijk ook aan de gehele middeleeuwse vrouwencultuur. Aan fantasyverhalen met pratende egels en geesten, aan Woutertje Pieterse en De Kleine Johannes.

Trigger warning!

Toen we dit boek tegen waren gekomen en wilden gaan lezen hadden we een sprookjesachtig verhaal verwacht. Na het openslaan een trigger warning tegenkomen voor omschrijvingen van zelfdoding en depressie verbaasde ons dan ook. Desondanks werd, mede door de, toch sprookjesachtige, pratende egel, het verhaal niet te zwaar. Hine laat middels magie en symboliek zien hoe moeilijk het eigenlijk is om mens, en dan met name vrouw, te zijn en geeft ons ook nog wat mooie wijsheden mee. Één van de wijsheden die ons vooral bij zal blijven is dat we “minder moeten veroordelen en meer moeten luisteren”. Een wijsheid die heel simpel klinkt, maar die we best wat vaker in onze oren mogen knopen. Tijdens onze vergadering om het Boek van de maand te bepalen, merkte we dat we heel lang over alle thema’s in Hine kunnen praten. Daarom maakt het ook een erg geschikt boek om met een leesclub of op school te lezen. De kans is groot dat iedereen er net een andere lezing uithaalt. We willen dan ook verder niet te veel inhoudelijk over het boek uitweiden – geef het een kans en ervaar het zelf!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Maurits Chabot – Over de kloof

De familie Chabot is een bekende naam in de boekenwereld na een documentaire en podcast is er nu ook een boek verschenen van zoon/broer Maurits Chabot. Over de kloof is een bijzondere non fictie verhalenbundel waarin bijzondere vriendschappen onder de loep worden genomen. In de loop van de geschiedenis hebben we diverse conflicten voorbij zien komen Hutsi’s en Tutsi’s, Rechts versus Links, haat tegen LHBTIQ+ helaas kan dit lijstje nog flink langer. Hierbij denken we aan geweld, verdriet en bijvoorbeeld rouw maar niet zozeer aan het concept vriendschap, maar ook in deze situaties ontstaan vriendschappen hoe onwaarschijnlijk dit ook lijkt. Dit is precies waar Maurits Chabot zijn bundel aan wijdt, over de hele wereld zijn er vriendschappen ontstaan in extreme situaties, hoe kan dit? Kan je bijvoorbeeld vrienden worden met de moordenaar van je baby of met de man die je mishandelt heeft? Het is zo ontzettend lastig om in een situatie waar je zo ontzettend veel verschilt met een persoon ook de overeenkomsten te kunnen zien er iets positiefs uit te halen maar toch lukt het in Over de kloof. De verhalen zijn gebaseerd op interviews maar toch lezen ze als een trein en word je meermaals meegezogen in de emoties van de diverse personages.

 Inge Schilperoord – Het licht in de stad

Net als in haar debuut Muidhond laat Inge Schilperoord zien dat ze zich kan inleven in kwetsbare mensen en zo de randjes van de samenleving op kan zoeken. Sophie is getraumatiseerd door het verlies van haar vader. Ze hunkert heel erg naar ‘bescherming’ en ‘ergens bij horen’, hanteert neurotische trucjes om zichzelf tot bedaren te brengen en lijkt geregeld te dissociëren. En ook nu speelt het hele verhaal zich hoofdzakelijk in het hoofd van de hoofdpersoon af. Wanneer de zestienjarige Sophie door een ongeval haar vader verliest, is ze eenzamer dan ooit. Urenlang doolt ze door de grote stad op zoek naar antwoorden. Haar vader verdedigde als strafrechtadvocaat jonge moslimextremisten. In een poging dichter bij hem te komen stort Sophie zich op een werkstuk over jihadisme. Ook raakt ze bevriend met haar Afghaanse en islamitische klasgenote Zala. Betoverd door de geheimzinnige schoonheid van Zala’s geloof, doet het steeds meer pijn dat er voor haar geen God is. Met wie voelt ze zich het meest verwant? Met Zala, of toch met Isra, haar vaders ex-cliënte die zich aansloot bij IS?

 Coco Mellors – Cleopatra en Frankenstein

Cleo en Frank vallen meteen voor elkaar. Cleo is begin twintig, een mooie en maar getroebleerde kunstenares uit Engeland, wiens studentenvisum bijna afloopt. Frank is in de veertig en staat aan het hoofd van een succesvol reclamebureau. In een wervelwind van liefde en lust trouwen ze binnen enkele maanden, hun leven lijkt op het oppervlak glamoureus: commercieel succes, galerie openingen en spectaculaire feesten met een kleurrijke club mensen. Vanuit verschillende perspectieven en met scherp dialoog navigeert Coco Mellors veel zware thema’s: een moeilijke jeugd, depressie, alcoholisme en eenzaamheid.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand januari: Meisje, vrouw, anders

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder