Boek van de maand oktober: De held van station Friedrichstrasse

Voor de maand oktober hebben wij gekozen voor een ongewoon gewone held die wij in ons hart hebben gesloten. Ons nieuwe Boek van de maand is: De held van station Friedrichstrasse van Maxim Leo.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over De held van station Friedrichstrasse

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Wat is de waarheid?

Om de geschiedenis zo goed mogelijk te herinneren, proberen we alles te categoriseren in goed en slecht. Maar niet elke daad uit het verleden laat zich zo gemakkelijk zwart/wit in een hokje plaatsen. In hoeverre mogen dingen nét niet helemaal waar zijn om toch nog als ‘een waarheid’ te worden gezien? Wie bepaalt hoe de geschiedenis geschreven wordt en op welke manier we dingen herinneren? De hoofdpersoon van De held van station Friedrichstrasse, Michael Hartung, zal dit in dit humoristische en hartverwarmende boek aan den lijve ondervinden. Zijn leven is middelmatig, zijn drankgebruik nét iets te hoog en zijn liefdesleven nét iets te… niet bestaand. Niet bepaald een spannend bestaan dus. Tot er op een avond een journalist zijn videotheek (let wel: het verhaal speelt zich af in het Netflix-tijdperk van 2019) binnen komt wandelen. Deze journalist Landmann wil graag alles weten over Hartungs tijd in de DDR en hoe hij destijds als treinseiner heeft kunnen zorgen dat een trein met 127 Oost-Duitsers de oversteek heeft kunnen maken naar het vrije Westen. Hartung geeft aan dat het per ongeluk ging, maar Landmanns volhardende houding én beloofde financiële vergoeding zorgen er toch voor dat Hartungs eerlijkheid wordt overstemd. Zodoende versiert de verslaggever het ongelukje dat Hartung destijds overkwam tot een heldenepos uit het verleden. Daar doen ze toch niemand kwaad mee?

Een ongewoon gewone held

Op zeer humoristische wijze vertelt Maxim Leo over een held die er geen wil zijn. Met humor en charme beleeft de lezer een verhaal vol herkenbaarheid uit ons dagelijks leven. Ondertussen neemt de auteur ook nog meermaals de politiek en de mediawereld op de hak. De media zitten hem op de huid, de bondspresident nodigt hem uit, hij krijgt gedenkplaten, reclamespots voor supermarkten, een boekcontract en hij wordt geacht de toespraak ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de val van de Muur in de Bondsdag te houden. Zo laat Maxim Leo zien hoe ver wij zelf ook gaan om een verhaal te geloven – of tussen de regels door te lezen – als dat ons het beste uitkomt. De manier waarop hij de personages in De held van station Friedrichstrasse op elkaar laat reageren zorgt ervoor dat de media- en politieke satire een didactisch spel wordt over het begrijpen en schrijven van geschiedenis. De schrijfstijl en af en toe absurdistische wendingen doen denken aan de dagboeken van Hendrik Groen en De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. We kunnen ons niet voorstellen dat je De held van station Friedrichstrasse leest zonder ook maar één keer te lachen!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Joanna Quinn – Het walvistheater

Bestel Het walvistheater via Paagman.nl

In een groot landhuis aan de Engelse kust, Chilcombe, woont de familie Seagrave, waaronder de drie kinderen Christabel, Flossie en Digby. Als op een dag in de jaren 20 Christabel een aangespoelde walvis vindt, markeert ze deze als haar eigendom. Later worden de botten gebruikt om een theater van te maken. Hier voeren de kinderen, samen met medebewoners van Chilcombe, verschillende werken op, met name van Shakespeare. Wanneer de tweede wereldoorlog aanbreekt, zoeken de drie kinderen ieder hun weg om zich nuttig te maken in de oorlog, terwijl ze regelmatig terugdenken aan hun jeugd in Chilcombe. Het walvistheater is een sfeervol en emotioneel familieverhaal, perfect voor in de herfst om onder een dekentje op de bank in te duiken.

 Karen Joy Fowler – Booth

Bestel Booth via Paagman.nl

Vader Booth is een gelauwerde acteur en hij brengt zijn familie van Engeland naar Maryland Amerika. Hij is veel van huis voor zijn toneelspel en zijn vele kinderen (van welke ook meerdere overlijden) moeten het veelal zonder hem doen. Als gevolg hiervan bevindt moeder Mary-Anne zich steeds dichtbij een mentale afgrond en na het verliezen van een aantal kinderen gaat ze er bijna aan onderdoor. Dochter Rosalie moet thuis de kar trekken en de moederrol overnemen. Naast haar verhaal, wordt er vanuit twee andere kinderen verteld, Edwin en Asia. Je leest hoe ieder van hen groot wordt in dit instabiele gezin. Wat Fowler heel knap doet is echte (zelfs grote) gebeurtenissen naadloos over laten lopen in fictie, wat een schitterend tijdbeeld geeft.

 Hanah Faour – schervenstad

Bestel schervenstad via Paagman.nl

De half-Nederlandse, half-Libanese tweeling Isaac en Nadine is opgegroeid in Nederland. Ze deden altijd alles samen, tot het moment dat hun ouders scheidden en Isaac met hun vader (terug) naar Libanon verhuisde. Na elkaar jaren niet gezien te hebben is een explosie in Beiroet de aanleiding voor Nadine om haar broer op te zoeken. Eenmaal in Beiroet ziet Nadine hoe anders het leven daar is vergeleken met Nederland. Door de hereniging met haar broer ervaart Nadine een tweestrijd tussen willen blijven en willen gaan. Hoe ga je er mee om als je familie zich in twee compleet verschillende landen bevindt?

Zsuzsa Bánk – De paradijstuin

Bestel De paradijstuin via Paagman.nl

Zsusza Bánk weet op een ontroerende en poëtische manier een prachtig verhaal te vertellen. Een troostrijk, warm en teder boek waar je jezelf helemaal in kan verliezen. De paradijstuin is een heel persoonlijk boek over het overlijden van Bánks vader. Je volgt als lezer de emotionele reis van de ziekte van Zsuzsa haar vader en het overlijden. Tussendoor krijg je ook een kijkje in de jeugd van haar vader, zijn jeugd als zoon van een stationschef in Hongarije en de vlucht voor het regime. De combinatie van de emoties rond de ziekte en het overlijden van haar vader en zijn jeugdverhaal zorgen voor een hele persoonlijke roman. Zsuzsa Bánk heeft het talent een verhaal zo mooi en ontroerend te vertellen dat tissues geen overbodige luxe zijn.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand augustus: Het ijspaleis

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder