#BookTok ✨ de populairste boeken op TikTok verzameld!

Ken jij #BookTok op TikTok al? Via deze hashtag delen jonge makers boekaanbevelingen, -recensies en -memes! Dus weet jij niet welk boek je moet gaan lezen? #BookTok weet raad!

Bookstagram eat your heart out! Want op TikTok wordt de hashtag #BookTok al door zo’n 14 miljard views gevolgd. Ook in Nederland wordt de TikTok-hashtag #BoekTok steeds populairder 😍 Ondanks het feit dat we regelmatig in het nieuws horen dat steeds minder jongeren lezen, delen nu juist steeds meer jonge lezers hun favoriete boeken die bij hun interesses en belevingswereld passen met mede-BoekTokkers op de populaire app. Wij zetten de populairste boeken op TikTok op een rijtje 👇

🇬🇧 They Both Die at the End / 🇳🇱 Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera

Bestel 👆 via Paagman.nl

They both die at the end is een intrigerende roman over de laatste dag van twee Amerikaanse jongens. Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood. Eind september 2021 verschijnt de Nederlandse vertaling Op het einde gaan ze allebei dood van deze New York Times-bestseller voor young adults.

🇬🇧 The Song of Achilles / 🇳🇱 Een lied voor Achilles – Madeline Miller

Bestel 👆 via Paagman.nl

Zin in historische fictie met een vleugje fantasie? Dan is Een lied voor Achilles voor jou! Een verhaal over goden, koningen, onsterfelijke roem en het menselijk hart. Achilles, ‘de beste onder de Grieken’, zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus, is sterk, snel en onweerstaanbaar knap. Patroclus is een zachtaardige prins, verbannen uit zijn vaderland na een gewelddadig incident. Achilles neemt Patroclus onder zijn hoede en de twee jongens ontwikkelen een meer dan hechte vriendschap. Als duidelijk wordt dat de schone Helena van Sparta is ontvoerd, worden alle mannen opgeroepen om Troje te belegeren. Verleid door de belofte van eeuwige roem sluit Achilles zich aan bij het leger, en Patrocles, verscheurd door de liefde voor en angst om zijn vriend, volgt hem. Zij weten niet dat een wreed lot hen tot het uiterste zal testen en een afschuwelijk offer zal vragen. Een lied voor Achilles is een episch liefdesverhaal, een spannende, ontroerende en unieke hervertelling van de Ilias van Homerus.

🇬🇧 The Seven Husbands of Evelyn Hugo / 🇳🇱 De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid

Bestel 👆 via Paagman.nl

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo bekroonden wij in oktober 2020 al tot ons Boek van de maand, dus deze hype snappen wij volledig! Dit boek wordt bij Paagman nog steeds liefkozend door alle collega’s Evelyn genoemd: “Heb jij Evelyn al gelezen?” hoor je regelmatig in de wandelgangen. Deze titel wordt al door zo veel collega’s omarmd… De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid is een internationale lezersfavoriet, over het leven en de geheimen van Hollywood-icoon Evelyn Hugo: Evelyn is negenenzeventig als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze, maar door schandalen geteisterde leven. Wanneer ze hiervoor de onbekende reporter Monique Grant benadert, is niemand zo verbaasd als Monique zelf.  In het luxueuze New Yorkse appartement van Evelyn luistert Monique gefascineerd naar haar verhaal. Over het begin van haar carrière in de jaren vijftig wanneer ze naar Los Angeles trekt, tot aan haar onverwachte besluit om de spotlights de rug toe te keren in de jaren tachtig. Evelyn openbaart een leven van nietsontziende ambitie, onverwachte vriendschap, grote liefde en de prijs van roem. De band tussen de twee vrouwen wordt steeds sterker, en naarmate het verhaal het einde nadert, wordt duidelijk dat Evelyns leven op tragische en onomkeerbare wijze samenkomt met dat van Monique.

🇬🇧 The Midnight Library / 🇳🇱 Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Bestel 👆 via Paagman.nl

Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont. De hoofdpersoon Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

🇬🇧 The Invisible Life of Addie LaRue / 🇳🇱 Het ontzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Bestel 👆 via Paagman.nl

Nog zo’n favoriet van vele Paagman-collega’s! The Invisible Life of Addie LaRue begint in Frankrijk in 1714 en gaat over een jonge vrouw die een deal maakt om eeuwig te leven, maar tegelijkertijd wordt vervloekt om te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet.  Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit. Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar. Alles verandert voor Addie wanneer ze bijna 300 jaar later een man tegenkomt die zich haar naam herinnert.  In januari 2021 werd er bekend gemaakt dat The Invisible Life of Addie LaRue ook verfilmd gaat worden door de filmmaatschappij van Gerard Butler, G-Base. De filmmaatschappij heeft al vele grote films op zijn naam staan. V.E. Schwab zal zelf het script voor de film gaan schrijven. Hiermee maakt ze haar debuut als screenwriter.

🇬🇧 We Were Liars / 🇳🇱 Wij leugenaars – Emily Lockhart

Bestel 👆 via Paagman.nl

Leugens, familiegeheimen en macht: niets is wat het lijkt in de wereld van de zeventienjarige Cadence. E. Lockhart schreef met het veelgeprezen We were liars (voor het eerst gepubliceerd in 2014 en in 2018 in het Nederlands uitgegeven onder de titel Wij leugenaars) een verpletterende roman voor jongeren en volwassenen. Cadence is de oudste kleindochter van de machtige familie Sinclair. Elk jaar brengt ze de zomer door op het privé-eiland van haar opa. Heerlijke vakanties met haar neef Johnny, nicht Mirren en de knappe buitenstaander Gat. Ze vormen een hechte club. Tijdens hun 15e zomer worden Cadence en Gat verliefd op elkaar. En dan gebeurt er iets onomkeerbaars. Nu is Cadence na twee jaar afwezigheid voor het eerst terug op het eiland. Geteisterd door zware migraine probeert ze te achterhalen wat er die zomer is gebeurd. Haar familie zwijgt in alle talen. Langzaam komen de herinneringen boven, maar ook de leugens en familiegeheimen. “Wij zijn Sinclairs. Niemand komt iets tekort. Niemand heeft het ooit mis. We wonen – in de zomer tenminste – op een privé-eiland voor de kust van Massachusetts. Misschien is dat alles wat je hoeft te weten. Behalve dat sommigen van ons leugenaars zijn. Lees dit boek. En als iemand je vraagt hoe het eindigt, lieg.”

🇬🇧 The House in the Cerulean Sea / 🇳🇱 Het weeshuis in de azuurblauwe zee – T.J. Klune

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het betoverende verhaal van The house in the cerulean sea gaat over de diepgaande ervaring van het ontdekken van een onwaarschijnlijke familie op een onverwachte plaats – en het besef dat die familie de jouwe is.  Linus Baker leidt een rustig, eenzaam leven. Op zijn veertigste woont hij in een piepklein huisje met een slinkse kat en zijn oude platen. Als Case Worker bij het Department in Charge Of Magical Youth brengt hij zijn dagen door met het toezicht houden op het welzijn van kinderen in door de overheid gesanctioneerde weeshuizen. Wanneer Linus onverwacht wordt opgeroepen door het Extremely Upper Management krijgt hij een merkwaardige en zeer geheime opdracht: reis naar Marsyas Island Orphanage, waar zes gevaarlijke kinderen verblijven: een kabouter, een sprite, een wyvern, een onidentificeerbare groene blob, een weer-Pomeranian, en de Antichrist. Linus moet zijn angsten opzij zetten en bepalen of zij al dan niet het einde der dagen zullen brengen. Vol liefde en humor laat The House in the Cerulean Sea ons zien dat vriendelijkheid, zelfliefde en het vinden van je plek in de wereld zo belangrijk zijn. Het zal vast niet lang duren voordat deze titel in het Nederlands zal verschijnen! [Update februari 2022: T.J. Klunes bestseller zal in mei 2022 in het Nederlands verschijnen onder de naam 🇳🇱 Het weeshuis in de azuurblauwe zee]

🇬🇧 Red, White and Royal Blue / 🇳🇱 Rood, wit & koningsblauw – Casey McQuiston

Bestel 👆 via Paagman.nl

“Het is bijna onmogelijk om mee te maken hoe Alex voor Henry valt zonder zelf verliefd op hem te worden – op hen allebei, én op dit briljante, geweldige boek.” Dat schreef de New York Times Book Review bij verschijning van Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston. Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? Casey McQuiston sleept je met Rood, wit & koningsblauw mee in een verhaal vol humor en liefde.

🇬🇧 Shadow and Bone🇳🇱 De Grisha-trilogie – Leig Bardugo

Bestel 👆 via Paagman.nl

De fantasy-wereld die al vele lezers hooked heeft gemaakt – voor of na het zien van de Netflix-serie: Shadow and Bone (ook wel bekend als De Grishaverse of Grisha-trilogie) van Leigh Bardugo. De Grishaverse is een wereld vol helden, schurken, politieke machtspelletjes, oorlogen, dieven, list, bedrog en heel veel (verboden) magie. Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker. Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt. De ontdekking van de Grishaverse begint met de Grisha-trilogie, bestaande uit Schim & schaduw, Dreiging & duisternis en Val & verlossing. Deze drie boeken spelen zich af in Ravka en volgen het verhaal van Alina Sarkov. Auteur Leigh Bardugo heeft De Grisha-trilogie uitgebreid met De Grishaverse: De Kraaien-duologie en de Nikolai-duologie.

Wij zijn helemaal voor meer jongeren die lezen dus hopelijk is deze nieuwe #BookTok-community here to stay. Wist je trouwens dat wij op onze website nog veel meer inspiratie voor Booktokkers hebben verzameld? En hier hebben wij een lijstje met 8 nieuwe must reads gedeeld.

Tags bij dit verhaal
, , ,
Geschreven door
Meer van Britt

Skip de leesdip met deze 10 tips!

Oh nee! Het gaat iedere boekenwurm een keer overkomen, maar soms heb...
Lees verder