Lezen voor de lijst? Met deze boekwissels wordt het lezen voor de lol!

BookTok (of BoekTok) is een fenomeen. Miljoenen jongeren wereldwijd maken enthousiast gebruik van deze hashtag op TikTok. Dus wat nou jongeren lezen niet? Misschien is dit ook wel de start van het nieuwe lezen op school. Met deze boekentips maak je lezen voor de lijst heel eenvoudig lezen voor de lol!

De titels die op #BookTok getipt worden zijn namelijk vaak Engelstalige boeken in het Young Adult, fantasy of sciencefiction genre. Fantastische boeken om te lezen natuurlijk, maar helaas niet altijd geaccepteerd als ‘lezen voor de lijst’-boeken voor je vak Nederlands. Tijd voor een boekwissel dus!

Fan van Heartstopper? Lees dan CONFETTIREGEN

Of het nou komt door de Netflix-serie of door de graphic novels, overal ter wereld zijn mensen verliefd geworden op de Heartstopper-serie van Alice Oseman. In deze serie over volwassen worden ontdekken tieners Charlie en Nick dat hun onwaarschijnlijke vriendschap misschien meer is terwijl ze met school en liefde worstelen. De debuutroman van Splinter Chabot, CONFETTIREGEN, is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Zowel Heartstopper als CONFETTIREGEN laten zien dat de weg niet altijd makkelijk is, maar dat je mag zijn wie je wilt zijn!

Fan van I’m Glad My Mom Died? Lees dan Confrontaties

Op het eerste gezicht lijken dit twee totaal verschillende boeken en dat is eigenlijk ook wel zo, maar soms moet je een beetje je best doen om lezen voor je lijst en lezen voor je lol te matchen! Beide boeken gaan over een meisje die een beetje haar weg kwijt is en veel trauma heeft opgelopen. I’m Glad My Mom Died is het hartverscheurende én hilarische relaas van de iCarly-ster Jennette McCurdy over haar strubbelingen als voormalig kindster, de gecompliceerde relatie met haar manipulatieve moeder, en hoe ze de controle over haar eigen leven weer terugpakt. Confrontaties gaat over de zestienjarige Salomé Atabong die vastzit in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, maar daar wacht alleen een gezin dat al lang geleden uit elkaar gevallen is. En die jongens. Zullen zij wraak nemen?

Fan van As Long as the Lemon Trees Grow? Lees dan De hemel is altijd paars

As Long as the Lemon Trees Grow verdient een plek in de aardrijkskunde en geschiedenislessen vanwege het belangrijke verhaal uit Syrië. De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh is een poëtische debuutroman van een groot literair talent. Arghavan is een jonge Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont. Terwijl ze worstelt om een nieuw leven op te bouwen, wordt ze geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Een jeugd die paradijselijk begon maar een negatieve wending nam toen haar moeder van de ene op de andere dag vertrok en haar vader, haar steun en toeverlaat, verslaafd raakte aan opium. Ze nam daarop een radicaal besluit: ze liet het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld: Nederland.

Fan van A Good Girl’s Guide to Murder? Lees dan Wij zijn licht

A Good Girl’s Guide to Murder is een YA Mystery Thriller en de debuutroman van Engelse schrijfster Holly Jackson. Ben je voor jouw literatuurlijst op zoek naar een literatuurboek met dezelfde mysterie en spanning? Dan is Wij zijn licht een goede keuze! Beide boeken zijn crime gerelateerd en hebben aspecten van mysterie. In Wij zijn licht worden drie huisgenoten aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht, lucht en liefde te gaan leven, lijkt de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling landelijk nieuws geworden.” – Goodreads

Fan van On the Come Up? Lees dan Auxiety

Het populaire boek On the Come Up is een ode aan hiphop. Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het Lezen voor de lijst-alternatief is de roman Auxiety, waarin je drie personages volgt: Wytske, Isaiah en Amir. Wytske is een playlist editor bij Lyssna. Amir is een rapper en Isaiah is een A&R Manager bij een muzieklabel. Sinds dit boek heel erg over muziek gaat, kan je het een beetje vergelijken met On The Come Up van Angie Thomas.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Oh oh Den Haag, groene stad achter de duinen…

Tekst: Nyree van der Laan Van 10 tot en met 18 maart...
Lees verder