Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag die in de twintigste eeuw is ontstaan doordat vrouwen massaal van zichzelf lieten horen en opkwamen voor hun rechten, staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.
Internationale Vrouwendag is elk jaar op 8 maart, omdat op die dag in 1908 de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie in New York plaatsvond. Deze staking kan gezien worden als het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen discriminatie van vrouwen wereldwijd. Ze staakten destijds voor betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.
Het is van groot belang dat we meisjes overtuigen van hun waarde en kracht. Verrassend genoeg is er geen gemeenschappelijke definitie van empowerment van vrouwen. In feite bestaat het woord “empowerment” in de meeste talen niet. Internationale Vrouwendag is een kans om vrouwen in alle omgevingen, op het platteland en in de stad, mondiger te maken en de activisten te vieren die meedogenloos werken om de rechten van vrouwen te claimen en hun volledige potentieel te realiseren.
Empowering women is key to building a future we want.
Amartya Sen, Nobel Prize Laureate in Economics
Dus hoe stimuleren we de empowerment van vrouwen en meisjes precies? Om hier een steentje aan bij te kunnen dragen, hebben wij ter ere van deze belangrijke dag een lijst met boekentips van inspirerende en invloedrijke vrouwelijke schrijvers, met onder andere Margaret Atwood, Ali Smith en Chimamanda Ngozi Adichie opgesteld. Het is tijd voor rebel reading!
Boekentips
De macht – Naomi Alderman
In ‘De macht’ van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft. De Dag van de Meisjes is aangebroken – maar waar houdt het op?
Handmaid’s tale – Margaret Atwood
De Verenigde Staten zijn de Republiek Gilead geworden, waar de vrouw geheel ondergeschikt is aan de man. Zij is een gebruiksvoorwerp in een kille en starre samenleving die volgens strikte wetten verloopt. Margaret Atwood schetst een beklemmend beeld van het verleden als zeer nabije toekomst.
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – Elena Favilli
Van Jane Austen en Cleopatra tot Michelle Obama en Serena Williams: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijfster, piraat of wiskundige. Met illustraties van 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld is dit boek een unieke uitgave boordevol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kiest.
I love Dick – Chris Kraus
Chris Kraus en haar echtgenoot Sylvère Lotringer brengen na een etentje de nacht door bij Dick. Chris voelt dat er iets is tussen haar en Dick. Samen met Sylvère begint ze hem brieven te schrijven, die ze in eerste instantie niet verzenden. Wanneer Dick hun telefoontjes en faxen onbeantwoord laat, krijgt hij langzamerhand de functie van een dagboek dat Chris in staat stelt de problemen van haar leven en relaties bloot te leggen.
Jane Eyre – Charlotte Brontë
Jane Eyre wordt gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur, een roman die vandaag de dag nog steeds tot ieders verbeelding spreekt. Na een zware jeugd vindt Jane werk als gouvernante en ontdekt de liefde van haar leven: meneer Rochester. Maar Rochester koestert een monsterlijk geheim, verborgen op de zolder van Thornfield Hall – een geheim dat de geliefden uit elkaar dreigt te drijven.
Swing Time – Zadie Smith
Twee vriendinnen uit een arme wijk in Noord-Londen dromen ervan danseres te worden. Maar slechts een van hen heeft talent. Het andere meisje moet haar droom prijsgeven, maar zal zijdelings in de wereld van de dans blijven als persoonlijk assistente van een wereldberoemde popster – een bestaan vol glamour, maar altijd de glamour van anderen. De moeilijke relatie met haar moeder confronteert haar bovendien met allerlei vragen over haar afkomst. Wat hebben muziek, dans en persoonlijke ambitie met elkaar te maken? In hoeverre val je samen met de geschiedenis van je voorouders? En wanneer is een mens eigenlijk vrij?
How to be both – Ali Smith
Ali Smith vertelt twee levensverhalen: dat van het Engelse tienermeisje George anno 2013 en van Renaissanceschilder Francesco anno 1460. George, die onlangs haar moeder heeft verloren, raakt gefascineerd door het werk van Francesco, terwijl de schilder het rouwende meisje vanuit een andere dimensie observeert. Beide levensverhalen raken op onverwachte manieren met elkaar verstrengeld.
We moeten allemaal feminist zijn – Chimamanda Ngozi Adichie
In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.
Time is Now
Dit jaar is het internationale thema “Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives”. Dit thema volgt logischerwijs op de ongekende wereldwijde beweging voor vrouwenrechten, gelijkheid en rechtvaardigheid. Seksuele intimidatie, geweld en discriminatie van vrouwen hebben de krantenkoppen en het publieke discours opgepikt, aangedreven door een stijgende vastberadenheid voor verandering.
When women succeed, nations are more safe, secure and prosperous.
Barack Obama, 44th US President
Mensen over de hele wereld mobiliseren voor een toekomst die meer gelijk is. Dit heeft de vorm aangenomen van wereldwijde marsen en campagnes, waaronder #MeToo in de Verenigde Staten van Amerika en zijn tegenhangers in andere landen, die protesteerden tegen seksuele intimidatie en geweld, zoals #YoTambien in Mexico, Spanje, Zuid-Amerika en daarbuiten, #QuellaVoltaChe in Italië, #BalanceTonPorc in Frankrijk en #Ana_kaman in de Arabische staten.
Vrouwengroepen en -organisaties vragen in Nederland op 8 maart aandacht voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. Dit gebeurt door middel van vieringen en bijeenkomsten. Zo staat World Forum The Hague op 11 maart ter ere van Internationale Vrouwendag in het teken van vrouwen. Daar geven verschillende Haagse vrouwenorganisaties workshops en is er een informatiemarkt.