Een boekenlijstje voor Internationale Vrouwendag

Sinds 1912 (!) vieren we in Nederland de Internationale Vrouwendag. Het thema van dit jaar is Vrijheid. Dat vrijheid vele vormen kent hoeven we je niet uit te leggen. In plaats daarvan stellen we je graag voor aan een aantal bijzondere vrouwelijke hoofdpersonen die het afgelopen jaar (opnieuw) op de boekenplank verschenen.

De rode draad die door dit boekenlijstje loopt is vrijheid. Deze dappere, sterke, slimme en soms ook onderdrukte dames zijn op zoek naar vrijheid, voor zichzelf of een ander. Ze hebben hun eigen versie van wat vrijheid is of groeiden juist op zonder vrijheid. En uiteraard namen we zelf de vrijheid om dit thema zo breed mogelijk aan te pakken. Ha!

Het verhaal van de dienstmaagd – Margaret Atwood

Bestel Het verhaal van de dienstmaagd via paagman.nl

Wat als je ooit vrijheid had en deze hardhandig van je wordt afgepakt? Het overkomt Vanfred. Als één van de weinige vrouwen in de voormalige Verenigde Staten is zij in staat om kinderen te baren. Om die reden wordt zij ontvoerd en bij een machtig gezin ondergebracht waar ze maar één taak heeft: zwanger worden. Alle vrijheden die ze had, waaronder haar eigen naam, worden haar afgepakt. Alleen in haar slaapkamer mag zij haar gedachten de vrije loop laten gaan.

 

 

Buurtsupermens – Sayaka Murata

Bestel Buurtsupermens via paagman.nl

Vrijheid is doen wat je zelf wilt. De touwtjes van je leven zelf in de hand nemen en keuzes maken waar je gelukkig van wordt. Voor de 36-jarige Keiko Furukura betekent dat werken in de Japanse buurtsuper, waar ze het al jaren prima naar haar zin heeft. Haar omgeving daarentegen, spoort haar aan om een ‘echte’ carrière na te jagen of tenminste op zoek te gaan naar een man. Buurtsupermens is een hartverwarmend, tikje nerdy en bevreemdend verhaal over een onvergetelijke outsider die zich afvraagt waarom normaal zo normaal is.

Zij – Jennifer Weiner

Bestel Zij via paagman.nl

In een lijstje over de Internationale Vrouwendag mag dit boek zeker niet ontbreken. In Zij lees je over de zusjes Jo en Bethie Kaufman. Ze groeien op in de jaren veertig in een buitenwijk van Detroit. Jo is een ware tomboy en doet maar wat graag mee aan burgerrechtendemonstraties. Bethie is de knappe, populaire en gehoorzame van de twee. Haar hart ligt, in tegenstelling tot haar zusje, bij een conventioneel leven, maar wat betekent dat nog in de snel veranderende wereld waarin zij leven? Je volgt beide dames op weg naar hun toekomst, via een pad vol obstakels en onzekerheden.

Onorthodox – Deborah Feldman

Bestel Onorthodox via paagman.nl

Deborah Feldman kent beide kanten van vrijheid. Ze groeit op in een gesloten Satmargemeenschap in Brooklyn. Ze wordt al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en krijgt een zoon, maar haar vrijheidsdrang neemt toe en ze besluit de religieuze sekte te ontvluchten. In Orthodox beschrijft ze haar jeugd en het uiteindelijk vluchten. Het is moeilijk voor te stellen dat deze gebeurtenissen maar enkele jaren geleden midden in New York plaatsvonden.

 

Het vlindermeisje – Rene Denfeld

Bestel Het vlindermeisje via paagman.nl

Naomi is privédetective, gespecialiseerd in het opsporen van verdwenen kinderen. Ze werd als kind zelf ontvoerd en weet dus als geen ander hoe het voelt. Nu neemt ze echter geen nieuwe zaken meer aan totdat ze haar verdwenen zusje heeft gevonden, die achterbleef toen ze zelf ontsnapte. Het wordt een lastige zoektocht, want ze heeft geen foto en niet eens een naam. Haar enige houvast is het beeld in haar hoofd. Als er wederom meisjes beginnen te verdwijnen, kan Naomi niet langer niets doen. Maar ze loopt gevaar, meer dan ze zelf weet. En dan ontmoet ze de mysterieuze Celia, die geobsedeerd is door vlinders.

Een halfbakken idee – Olivia Potts

Bestel Een halfbakken idee via paagman.nl

Vrijheid betekent onder andere de mogelijkheid om je hart te volgen. Dat is wat Olivia Potts doet. Deze uitgeputte en ongelukkige strafrechtenadvocaat duikt de keuken in om de dood van haar moeder te verwerken. Haar taarten zakken in en haar custard klontert, maar ze vindt steun en troost in de baksels. Wat begint als afleiding wordt zo al snel een nieuwe levensinvulling. Voorzichtig aan begint ze een culinaire carrière te overwegen – een ander, gelukkiger leven, met minder magistraten en meer macarons. Ze zegt de advocatuur vaarwel en meldt zich aan voor de prestigieuze patisserieopleiding van Le Cordon Bleu, met alle uitdagingen, frustraties en indrukwekkende messensets van dien.

Vrouwen zonder genade – Camilla Läckberg

Bestel Vrouwen zonder genade via paagman.nl

Ingrid heeft haar veelbelovende carrière als journalist opgegeven toen haar man hoofdredacteur werd bij een grote krant. Nu heeft ze ontdekt dat hij vreemdgaat. Birgitta, een basisschoollerares, slaat doktersafspraken over omdat haar man haar mishandelt. De Russische Victoria ontmoette haar Zweedse man online en emigreerde, maar hij is niet zo zorgzaam als hij leek. Ingrid, Birgitta en Victoria zijn totaal verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze zitten vast in een desastreus huwelijk. In een poging tot vrijheid spreken ze online of om ieder één echtgenoot te vermoorden, maar dat plan neemt een onverwachte wending.

Geschreven door
Meer van Hilke

Slagen anno 2020, dit geef je cadeau

 De klas van 2020 maakt dit jaar geen eindexamens, maar wel geschiedenis....
Lees verder