Heb jij alle Nicci French boeken gelezen?

Het thrillerduo Nicci French schrijft al 25 jaar succesvolle thrillers en ze zijn nog lang niet uit geschreven! Vanaf 5 april ligt hun nieuwste boek De gunst in de winkels. Maar heb jij eigenlijk alle Nicci French boeken al gelezen?

Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard (1958) en Sean French (1959) schuil. Het echtpaar is wereldberoemd om hun psychologische thrillers, waarvan hun bekendste werk de achtdelige reeks met psychoanalytica Frieda Klein in de hoofdrol is. Het schrijversechtpaar werkt los van elkaar tijdens het schrijven. Eén van hen begint met een hoofdstuk dat vervolgens door de ander bewerkt wordt. Zij bewerken elk hoofdstuk om de beurt net zolang totdat hun persoonlijke stijlen uitgewist zijn en er een derde stem ontstaat: de stem van Nicci French.

Bestel de boeken van Nicci French via Paagman.nl

Alle standalone boeken

In principe zijn deze boeken los van elkaar te lezen, maar mocht je het leuk vinden om de boeken op chronologische volgorde te lezen dan kan dat natuurlijk ook. Wist je dat veel van de boeken van Nicci French eerst in het Nederlands verschijnen en daarna pas in hun moedertaal Engels en andere talen? Zó groot is de fanbase in Nederland ❤️ Hun nieuwste thriller De gunst verschijnt in het Nederlands bijvoorbeeld op 5 april 2022, maar in Engeland pas op 18 oktober 2022!

1997: Het geheugenspel (🇬🇧 The memory game)

In de thriller Het geheugenspel van Nicci French wordt op een koude herfstmorgen in de tuin van een landhuis in Shropshire, Engeland, het lichaam opgegraven van een zestien jaar oud meisje. Het stoffelijk overschot is dat van Natalie Martello, die in de gouden zomer van 1969 spoorloos verdween en al meer dan vijfentwintig jaar wordt vermist. Voor de familie maakt de vondst van Natalie Martello een einde aan vage dromen en sluimerende hoop en brengt tegelijkertijd een gruwelijk, lang verborgen misdaad aan het licht. Natalie blijkt te zijn vermoord. Maar wie zou zo’n mooi en briljant meisje hebben omgebracht? En hoe heeft die onvoorstelbare misdaad zich voltrokken?

1998: Het veilige huis (🇬🇧 The safe house)

In Het veilige huis van Nicci French vallen twee slachtoffers bij een brute moordaanslag in een huis in een rustige, rijke buurt van een Engels provinciestadje. Een tienermeisje overleeft de aanval. Omdat zij de enige getuige is, gaat de politie op zoek naar een veilig huis voor haar. Het meisje komt terecht bij dr. Samantha, Sam, Laschen, die bekendstaat om haar baanbrekende werk bij de behandeling van posttraumatische stressstoornissen. Wat voor Sam begint als een gunst en een psychiatrisch experiment, eindigt in een nachtmerrie.

1999: Bezeten van mij (🇬🇧 Killing me softly)

Alice Loudon is een geslaagde jonge vrouw die alles heeft: een hechte vriendenkring, een lieve vriend en een succesvolle carrière. Op een dag geeft ze zonder een moment van aarzeling haar veilige bestaan en haar relatie op voor een hartstochtelijke, ongeremde liefdesrelatie met een vreemdeling. Deze beslissing voert haar naar een duistere, verborgen ervaringswereld die haar aantrekt maar tegelijkertijd verontrust. Alice’ nieuwsgierigheid wordt een obsessie die alles in gevaar brengt: haar relatie, haar welzijn en ten slotte haar leven.

2000: Onderhuids (🇬🇧 Beneath the skin)

Wat doe je als je op een dag een anonieme brief ontvangt met de mededeling dat je vermoord zult worden? In Onderhuids krijgen Zoë, Jenny en Nadia een dergelijke doodsbedreiging. Overeenkomst tussen de drie lijkt er niet te zijn; ze zijn niet even oud, gelukkig of rijk. Ze kennen elkaar niet eens. De politie, op zoek naar aanwijzingen, keert hun levens binnenstebuiten. Geheimen uit het verleden worden openbaar, relaties komen in de knel en stranden. Langzaam maar zeker merken de vrouwen dat ze niet langer worden gezien als slachtoffers, maar meer en meer als verdachten.

2001: De rode kamer (🇬🇧 The red room)

In De rode kamer is Kit Quinn als arts verbonden aan een kliniek voor geesteszieke criminelen. Tijdens het beoordelen van een verwarde man die is opgepakt, raakt ze gewond. Ze is nog herstellende als de politie haar vraagt te adviseren bij een ogenschijnlijk eenvoudige moordzaak. De verdachte, die heeft bekend, blijkt de man te zijn die Kit heeft aangevallen. Naarmate Kit zich meer en meer in de moord verdiept, wordt alles complexer en duisterder. Als ze nieuwe verbanden en misdaden ontdekt, raakt ze verstrikt in een verbijsterende zaak, die haar dreigt te vernietigen.

2002: De bewoonde wereld (🇬🇧 Land of the living)

Abbie Devereaux wacht in het donker. Ze is geblinddoekt en vastgebonden aan handen en voeten. Ze weet niet waar ze is en kan zich niet herinneren wat er is gebeurd. Ze hoort een stem in het donker. Een man die ze nooit ziet voert haar en praat tegen haar. Hij belooft haar in leven te houden, maar toch zal ze sterven, net zoals de anderen. Ze probeert te overleven. Ze telt de seconden als ze alleen is. Ze vertelt zichzelf verhalen, denkt terug aan gebeurtenissen uit haar verleden, maakt plannen, praat tegen haar gijzelnemer en neemt zich voor te ontsnappen. Terug naar het normale, alledaagse leven zonder zorgen, weg van angstige eenzaamheid en terug naar de bewoonde wereld.

2003: De mensen die weggingen (🇬🇧 The people who went away)

In het kortverhaal De mensen die weggingen ontmoeten we Joey, een meisje van acht, dat ons meeneemt in haar fantasierijke belevingswereld. Met haar onschuldige blik op de wereld laat ze ons kennismaken met haar familie en hun bezigheden: haar vader die veel tijd in zijn schuurtje doorbrengt, haar moeder die meestal ziek op bed ligt, haar oudere broer die er bijna nooit is, haar zus die stiekem rookt en zich vaak in haar slaapkamer terugtrekt en natuurlijk haar kat Pippin, die haar de meeste tijd gezelschap houdt. Het begint erop te lijken dat steeds meer mensen uit Joey’s omgeving weggaan zonder gedag te zeggen, en op haar eigen kinderlijke wijze probeert ze daarmee om te gaan. Totdat op een dag zelfs haar zus verdwijnt zonder afscheid te nemen…

2003: De verborgen glimlach (🇬🇧 Secret smile)

Als Miranda van haar werk thuiskomt treft ze op de bank haar nieuwe liefde Brendan aan, lezend in haar dagboek. Ze is woest, verbreekt de relatie en zet hem de deur uit. Twee weken later spreekt Miranda haar zusje Kerry, die er fantastisch uitziet en verliefd blijkt te zijn. Er is een nieuwe man in haar leven, hij heet Brendan. Wat als een ongemakkelijke situatie begint, wordt al snel een kwelling en uiteindelijk zelfs nog angstaanjagender dan haar ergste nachtmerrie.

2005: Vang me als ik val (🇬🇧 Catch me when I fall)

In Vang me als ik val  leidt Holly Krauss een opwindend leven. Ze is jong en succesvol, heeft privé alles goed voor elkaar en wordt aanbeden en bewonderd door iedereen die ze tegenkomt. Maar dat is één kant van Holly. De andere Holly is losbandig en wild, zoekt regelmatig de verkeerde mensen op en belandt vaak in riskante situaties. Wanneer de roekeloze uitspattingen elkaar steeds sneller opvolgen en Holly’s wilde kant de overhand neemt, dreigt ze de controle over haar leven te verliezen. Op elke hoek van de straat loert het gevaar en het geduld van Holly’s geliefde en vrienden begint op te raken. Is het Holly’s eigen schuld? Is zij paranoïde of zijn haar angsten reëel?

2006: Verloren (🇬🇧 Losing you)

Verloren is de psychologisch spannende literaire thriller van het Britse schrijversduo Nicci French. Nina Landry woont met haar twee kinderen op Sandling Island. Ze viert haar veertigste verjaardag, waarvoor haar tienerdochter een surpriseparty heeft georganiseerd. Iedereen is aanwezig, behalve haar dochter zelf. Is ze weggelopen? Of is er iets rampzaligs gebeurd?

2007: Tot het voorbij is (🇬🇧 Until it’s over)

Astrid Bell is een jonge, sterke Londense fietskoerier die niet goed weet wat ze met haar leven wil. Ze woont samen met zes vrienden, maar langzamerhand valt de groep uiteen. Dan worden er twee vrouwen vermoord, en de enige overeenkomst tussen de twee is de aanwezigheid van Astrid. Als de situatie grimmiger wordt moet zij zich afvragen: is het mijn schuld? Ben ik zelf in gevaar? Is een van mijn vrienden de moordenaar? Tot het voorbij is van Nicci French is een thriller over vriendschap en begeerte, over afstand nemen en volwassen worden.

2008: Wat te doen als iemand sterft (🇬🇧 What to do when someone dies)

Ellies leven neemt een dramatische wending als haar grote liefde omkomt bij een auto-ongeluk. Milena, een onbekende vrouw die bij Greg in de auto zat, heeft het ongeluk evenmin overleefd. Alles wijst erop dat de twee een verhouding hadden. Ellie wil weten wat er op die noodlottige dag precies gebeurd is. Hoe dichter ze bij de schokkende feiten komt, hoe dringender de vraag wordt wat het waard is de waarheid te kennen.

2009: Medeplichtig (🇬🇧 Complicit)

Medeplichtig van Nicci French vertelt het verhaal van Bonnie, die zich – met kneuzingen in haar hals – terugvindt in een vreemd appartement, tussen omvergegooide meubels en kapotgesmeten spullen. Op de grond ligt het levenloze lichaam van een man. Ze belt vanuit een telefooncel een vriendin op, die ze vraagt haar te helpen de sporen uit te wissen en het lichaam te laten verdwijnen.
Wat is er precies gebeurd? Aanvankelijk lijkt het een duidelijke zaak, maar gaandeweg blijken de grenzen tussen schuld, onschuld en medeplichtigheid uiterst vaag te zijn.

2019: Huis vol leugens (🇬🇧 The lying room)

In Huis vol leugens van Nicci French leidt de vijfenveertigjarige Neve een ogenschijnlijk gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan; zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire aan het licht komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, haar collega’s en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft…

2020: In hechtenis (🇬🇧 House of correction)

Tabitha zit vast in een huis van bewaring, beschuldigd van moord op buurman Stuart Rees. Van de bewuste dag kan ze zich echter haast niets herinneren, ze leed aan een depressie. Toch denkt ze dat ze onschuldig is. Wanneer ze merkt dat haar beoogde advocaat hieraan twijfelt, besluit ze zelf haar verdediging op zich te nemen. Maar dat blijkt lastig vanuit de cel. Diverse kennissen uit het dorp en haar ex bezoeken haar in de gevangenis, waardoor ze erachter komt dat Stuart weinig vrienden had en dat ze zelf met argusogen werd bekeken sinds ze weer in het dorp is komen wonen. Zou iemand haar de schuld in de schoenen proberen te schuiven of heeft ze het misschien tóch zelf gedaan?

2021: Wie niet horen wil (🇬🇧 The unheard)

Wie niet horen wil van Nicci French gaat over Tess, die net haar leven weer op orde heeft. Jason en zij zijn een jaar geleden vriendschappelijk uit elkaar gegaan en delen de voogdij over hun dochtertje Poppy. Ze moet nog wennen aan haar nieuwe situatie, maar ze is best gelukkig, houdt ze zich voor. Totdat haar dochtertje Poppy vreemde taal begint uit te slaan en een tekening maakt met zwart wascokrijt. Een tekening waarop een figuur te zien is die van een toren valt. Tess raakt ervan overtuigd dat Poppy getuige is geweest van een misdrijf. Ze stapt naar de politie, maar daar wordt ze niet geloofd. Dan besluit ze zelf op onderzoek te gaan…

2022: De gunst (🇬🇧 The favour)

Jude is een succesvol arts en is gelukkig met haar verloofde Nat. Vanuit het niets duikt haar eerste liefde, Liam, op in het ziekenhuis waar ze werkt. Liam vraagt haar om een bijzondere gunst: zou ze hem dat weekend — alsjeblieft? — willen ontmoeten in een cottage in Norfolk Weifelend stemt ze toe, maar Liam komt niet opdagen. Even later krijgt ze een telefoontje van de politie dat haar leven totaal op zijn kop zet. Ze moet dan ook alles op alles zetten om zich staande te houden — en het er levend van af te brengen.

De Frieda Klein-serie

Bestel de Frieda Klein-serie via Paagman.nl

In 2011 verscheen Blauwe maandag, het eerste deel in een nieuwe, achtdelige reeks met Frieda Klein in de hoofdrol. De reeks is sinds 2018 compleet. We volgen psychoanalytica Frieda Klein. Ze verdiept zich in andermans gedachten, maar laat de donkere hoeken van haar eigen gedachten niet graag zien. De Frieda Klein-serie speelt zich af in Londen, waar vooral de vele rivieren van de stad en de nacht het achtergronddecor vormen. Frieda Klein heeft ondanks haar wat norse karakter ook vrienden, die haar bijstaan in de diverse zaken. Wist je dat veel fans dachten dat er maar zeven boeken over Frieda Klein zouden verschijnen? Alle boeken in de serie hebben één dag van de week in de titel, dus toen Zondagochtend breekt aan verscheen dachten velen dat dit het laatste deel zou zijn! Benieuwd naar de juiste volgorde van de Frieda Klein-serie? Klik dan hier!

Geschreven door
Meer van Britt

Wij vieren de Boekenweek met een ode aan onze eerste boekenliefdes 📚❤️

Van 9 tot en met 18 april vieren we de Boekenweek met...
Lees verder