Waarom zijn we zo lijstjes-obsessed?

Of spreek ik nu alleen voor mezelf? Wat kan ik zeggen; ik heb een passie voor lijstjes. Korte lijstjes, lange lijstjes, toekomst-lijstjes en korte-termijn-lijstjes. Als ik er een lijstje over kan maken, dan doe ik dat. Maar waarom? Wat is er eigenlijk zo fijn aan? En is het wel zo productief als ik dacht? Tijd voor een onderzoek.

Ik weet dat ik een drang voor lijstjes heb, maar niet waar dit precies vandaan komt. Dus ging ik op onderzoek uit. Wat zijn de voor- en nadelen van lijstjes maken? Wat is het praktisch nut? Hoe maak je het perfecte lijstje? Wist je bijvoorbeeld dat het to-don’t lijstje bestaat?

De biologie van lijstjes maken

Laten we bij het begin beginnen: de oertijd. De link tussen de oertijd en het maken van lijstjes is dopamine. Dit stofje staat bekend als de ‘happiness molecule‘ en geeft ons een rush als we iets we iets goed hebben gedaan. In de oertijd kreeg je die rush als je succesvol was in het vinden van eten. Dat motiveerde om de volgende dag weer op pad te gaan en hetzelfde te doen. Die rush krijg je ook als je iets door kunt kruisen van je lijstje. Het is daarom dat we lijstjes zo aantrekkelijk vinden; we weten van te voren dat als we iets kunnen afvinken, we ons beter zullen voelen.

De voordelen

Met alle verschillende soorten lijstjes, zijn er ook verschillende soorten voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het boodschappenlijstje. Het voordeel hiervan is dat je niks vergeet mee te nemen. Nu is ‘niks vergeten’ een voordeel dat op bijna alle lijstjes van toepassing is. Het to-do lijstje bijvoorbeeld. Hiermee creëer je orde in de chaos. In je hoofd heb je allerlei taken die je moet doen, dus de kans is groot dat je er gedurende de dag een paar vergeet. Door de tijd te nemen om een overzichtelijke lijst te maken, kun je stapsgewijs aan de slag en schrik je ’s nachts niet wakker met de gedachte: “shit, ik ben dat vergeten te doen.” Nachtrust is immers erg belangrijk. Een ander voordeel van lijstjes maken is dat je uiteindelijk meer tijd overhoudt. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer op het laatste moment nog snel naar de supermarkt te gaan omdat je iets bent vergeten. Daarnaast geeft het maken van een lijstje een hoop rust. Al die informatie die je moest onthouden staat nu op papier en gaat niet meer weg. Dit zorgt ook voor overzicht; je ziet in één oogopslag wat er nog moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een to-do lijst voor tijdens een verhuizing of voor het organiseren van een groot feest.

De valkuilen

Het maken van een lijstje kan ook averechts werken. Heb je bijvoorbeeld wel eens een to-do lijst gemaakt die je met geen mogelijkheid afkreeg? Dat. Is. Frustrerend. Let dus goed op dat jouw lijstje realistisch is. Maak elk punt desnoods tijdgebonden. Geef jezelf bijvoorbeeld anderhalf uur om een bepaalde taak af te krijgen. Op die manier ga je niet onnodig lang door waardoor de rest van je punten in vergetelheid raken. Wees daarnaast specifiek, zodat de taken op jouw lijstje niet een voornemen worden, maar een daadwerkelijke taak. Schrijf bijvoorbeeld: ‘pagina 70 t/m 150 lezen’ in plaats van ‘studeren’.

Het to-don’t lijstje

Toen ik deze term voor het eerst tegenkwam dacht ik dat het ging om een lijstje met allerlei taken die je niet hoeft te doen. Dit bleek niet zo te zijn. Het to-don’t lijstje is in het leven geroepen voor creatieve mensen die zoveel ideeën hebben, dat ze alles maar op een lijst pleuren. Dan eindig je uiteindelijk met een paar halfbakken resultaten en is de kans groot dat prioriteiten tijdens het proces veranderen. De oplossing: to-don’t lijst. Deze maak je net als een to-do lijst. Je begint namelijk met het noteren van dingen die je écht moet doen. Na punt drie zet je een horizontale streep. Alles dat onder die streep staat ga je niet doen. Zo kun je al je aandacht richten op de drie belangrijkste punten. Klik hier als je daar een beetje hulp bij nodig hebt.

En dan nog dit (!!)

Er bestaan ook lijstjes waarbij je helemaal niets hoeft af te strepen. Bijvoorbeeld een lijstje met je favoriete films of alle boeken die je dit jaar gelezen hebt. Een lijstje kan namelijk ook dienst doen als een tijdcapsule. Daar weten de makers van de Listography boeken alles van.

Zelf van start

Ben je geïnspireerd geraakt om meer lijstjes in je leven te brengen? Bij ons vind je alle tools om van start te gaan.

Magnetisch

Bestel via paagman.nl

De koelkast is een prima plek voor een een to-do lijst en natuurlijk het boodschappenlijstje. Deze magnetische notitieboekjes van Legami met potlood en uitscheurbare pagina’s lenen zich hier uitstekend voor. Verkrijgbaar in verschillende prints.

 

 

Basis

Bestel via paagman.nl

Dit notitieblok van Paperstore is speciaal gemaakt voor to-do lijstjes. Aan de binnenkant zitten geperforeerde pagina’s en aan de buitenkant een mooi design.
 

 

 

Bewaren

Bestel via paagman.nl

Hou jij je lijstjes het liefst intact? Je kunt ze noteren en eeuwig bewaren in de handige bullet journals. Deze hebben geen lijntjes, maar puntjes. Klik op het plaatje om ons hele (kleurrijke) aanbod te bekijken.

 

 

Hardcore

Bestel via paagman.nl

Dit prachtige drieluiknotitieboek van Pip Studio is voor de hardcore lijstjesmakers. In een oogopslag zie je jouw wekelijkse to-do lijst, je boodschappenlijst en andere notities die je echt niet mag vergeten.

Geschreven door
Meer van Hilke

Geef je werkweek een boost met deze boeken!

Ben jij klaar voor een frisse start en kan jouw werkweek ook...
Lees verder