Ons Boek van de maand januari is een boek vol intieme en trefzekere fragmenten. Ons nieuwe Boek van de maand is: Momenten voor de eeuwigheid van Kjersti Anfinnsen.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Momenten voor de eeuwigheid
Intieme en trefzeker fragmenten
Momenten voor de eeuwigheid is een boek vol intieme en trefzekere fragmenten over ouderdom, familie, de liefde en het leven. Het zet je in januari aan het denken en inspireert je misschien de rest van het jaar. In de roman lezen we mee met de dagelijkse gedachten van Birgitte, een hoogbejaarde gepensioneerde hartchirurg. Zij is woonachtig in Parijs en wordt geconfronteerd met het feit dat zij steeds ouder wordt – inclusief de daarbij behorende ongemakken. Ze heeft alleen nog haar zus, maar die woont in een ander land en ze zijn beiden te oud en te koppig om elkaar te ontmoeten. Ondanks dat het boek fragmentarisch is geschreven leest het vlot en mist het geen diepgang. Op humoristische wijze maken wij kennis met de lusten en lasten van deze hoogbejaarde vrouw, die waarschijnlijk in veel gevallen heel herkenbaar zijn voor senioren. Belangrijke onderwerpen als eenzaamheid, liefde, afscheid en zelfredzaamheid staan centraal in deze bijzondere roman van Noorse komaf. Het onderwerp is wellicht voor sommigen te gevoelig maar we denken ook dat het zeer belangrijk is om te weten wat er omgaat in de hoofden van onze opa’s, oma’s en andere ouderen.
Een welverdiende spotlight
Door de intimiteit van het boek kruip je gelijk in het hoofd van de verteller. En eigenlijk moet je er twee of drie dagen niet meer uitkomen. Het is een verhaal dat je in één keer tot je moet nemen, anders kan het fragmentarische ervoor zorgen dat het uit elkaar valt en je de rode draad een volgende keer minder makkelijk weer oppakt. Als je het boek in één keer tot je neemt, dompel je je onder in gedachtes over verlangen, over ouderdom, over familie, over de dood. Over de mooie en minder mooie kanten van het leven. Vol met momenten van ontroering en schoonheid in het trefzekere verhaal. Dit boek tipten wij vorige maand al als extra inspiratie, omdat we toen volledig omver waren geblazen door ons Boek van de maand december: De gebroeders Maxilari. Doordat ons Boek van de maand-team merkte dat ze een maand later nog steeds vaak aan Momenten voor de eeuwigheid dachten en het toch volledig in hun hart hadden gesloten, geven we het graag alsnog de spotlight die het boek verdient.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Robert Seethaler – Het café zonder naam
Robert Simon is een manusje-van-alles op de Karmelitermarkt in Wenen. Net na de Tweede Wereldoorlog bloeit de stad met zijn bewoners op en Robert ziet dan ook zijn kans om het roer om te gooien! Hij koopt een vervallen pand en tovert het eigenhandig om tot café. Het komt rustig op gang maar na een tijdje wordt het met hulp toch een succes!
Zijn bejaarde huisgenoot tipt bijvoorbeeld een oud recept voor een Glühwein , zodra de kruidige aroma’s de straten vullen stroomt de klandizie binnen. Niet elk seizoen is het volle bak maar hij komt prima uit de kosten, dat is fijn want inmiddels heeft het café vooral een buurtfunctie gekregen. Allerlei levensverhalen van diverse gasten passeren de revue en maken deze roman een interessant tijdsbeeld van de mooie stad Wenen.
Chris Vuklisevic – Thee voor de geesten
Een archivaris uit Nice vertelt het verhaal van een heel bijzondere tweeling: Félicité, die een bijzonder theehuis heeft waarmee ze geesten van overleden geliefden opspoort, en Egonia, die als heks in de bergen leeft. De zussen zijn uit elkaar gegroeid, maar in Thee voor de geesten vinden zij elkaar terug door een zoektocht naar de geest van hun recent overleden moeder. Hierbij worden familiegeheimen ontdekt en blootgelegd. De unieke en atmosferische schrijfstijl leent zich goed voor de fantasie-elementen en de beschrijvingen van Nice, Andalusië en de verlaten bergdorpen in de Provence.
Klaus Teuber – Catan
Catan is Klaus Teubers eerste boek. Klaus Teuber is ook de maker en bedenker van het spel Kolonisten van Catan, en dat thema heeft hij gebruikt als inspiratie voor zijn boek. Het is een spannend boek dat zich afspeelt in 860 na Christus in Noordland. Het gaat over Thorolf, die met behulp van zijn broers Digur en Yngvi zijn geliefde Asla meeneemt om met haar te trouwen. Asla is koningsdochter en de koning verbant uiteindelijk de broers voor 7 jaar. Ze gaan op zoek met een groot aantal schepen en bemanning en goederen naar het eiland Catan om daar een nieuwe gemeenschap op te bouwen. Daar komen de broers, de vrouwen, de slaven, en alle perspectieven die voorbij komen weer voor allerlei nieuwe uitdagingen te staan. Leuk bedacht verhaal en passend bij het spel!
Jeroen Berkhout – Beers balkon
Beers Balkon is een met veel vaart en humor geschreven roman. Het begint al met de uitleg van de naam van de hoofdpersoon, want wie noemt zijn zoon nu “Beer”. Zo zijn er meer woordgrappen. Maar ook verwijzingen naar Dürer, Dante en de klassieke oudheid komen aan bod. Het verhaal is dat van twee werelden die elkaar nooit hadden mogen ontmoeten, namelijk dat van de liefde van de vrijgezelle Beer voor Violetta, een getrouwde vrouw. Door haar komt hij in een totaal andere wereld terecht, die van het leven op stand, iets waar Beer totaal niet aan gewend is. Wat volgt is een eigenzinnige achtbaan en een totaal andere benadering van de geschiedenis van een buitenechtelijke liefde, helaas met een fataal einde voor Beer, waar zelfs een verplichte cursus angermanagement aan te pas komt.
Laat je meevoeren en ontdek waar de titel precies over gaat.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️