Politici en een boek blijken niet altijd een gouden combinatie te zijn. Toch waagt de een na de andere politicus zich aan het schrijverschap.
Sommigen schrijven hun boek al tijdens hun politieke carrière, terwijl andere politici al een tijd uit de schijnwerpers gestapt zijn voordat ze een boek uitbrengen. Ook de vorm van het boek verschilt per keer. Tijdens de politieke loopbaan zijn de boeken vaak bedoeld om ideeën of speerpunten uiteen te zetten. Deze boeken staan ook wel bekend als ‘visieboeken’. Af en toe verschijnen er memoires van eigen hand, nog vaker verschijnen er biografieën door andere auteurs geschreven.
In 2017 schreef de Volkskrant al over politieke memoires: “Nederland heeft er geen rijke traditie in. De oud-premiers Drees en Den Uyl? Géén memoires. Wim Kok bleef stil na acht jaar premierschap, evenals Jan Peter Balkenende. Recordpremier Ruud Lubbers zegt dat hij al zijn herinneringen twintig jaar geleden als eens heeft opgeschreven maar niet overging tot publicatie. Ergens ligt dus nog een goudmijn te wachten.”
Dan zijn er ook nog politici die een artistiekere richting inslaan, of al creatief werk gepubliceerd hebben vóór hun politieke carrière. De bekendste en succesvolste politicus met boek in deze categorie is toch wel Jan Terlouw. In de jaren ‘70 besloot de Koning van Katoren-schrijver de politiek in te gaan en in diezelfde tijd debuteerde hij als kinderboekenschrijver.
Kijk snel met ons mee welke politici een gepubliceerd boek op hun CV hebben staan!
Biografieën
Lodewijk Asscher – Opstaan in het Lloyd hotel
Lodewijk Asscher is spraakmakend wethouder van Amsterdam, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vicepremier, partijleider van de PvdA. In Opstaan in het Lloyd Hotel schrijft de politicus openhartig over zijn persoonlijke en politieke ervaringen. Hij schetst de dilemma’s waarvoor hij zich geplaatst ziet en verbindt deze aan de drijfveren die hem tot een van de meest bevlogen politici van Nederland maken.
Femke Halsema – Pluche
Pluche is de persoonlijke en openhartige autobiografie van Femke Halsema over haar jaren in de landelijke politiek. Twaalfenhalf jaar zat Halsema voor GroenLinks in de Tweede Kamer, maar in 2011 nam zij afscheid. Van vertegenwoordiger van een collectief wilde ze weer individu worden. In Pluche blikt Femke Halsema terug op haar leven in de Tweede Kamer: van haar begintijd als nieuwbakken kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat.
Frits Korthals Altes – Zeven politieke levens
VVD’er Frits Korthals Altes zal bij minder mensen bekend zijn dan andere VVD-politici – zijn betrokkenheid bij de partij speelde zich grotendeels af op de achtergrond. Dat hij toch erg veel voor de partij betekend heeft blijkt wel uit zijn memoires. Zijn autobiografie beslaat een halve eeuw aan politieke geschiedenis.
Uri Rosenthal – Waarnemer, adviseur, beslisser
‘Wanneer ga je het allemaal opschrijven?’ Na zijn indrukwekkende loopbaan kreeg Uri Rosenthal die vraag van verschillende kanten te horen. Beginnend als wetenschappelijk waarnemer, eindigde Rosenthal zijn carrière in de politieke arena. Alles wat hij tot nu toe heeft meegemaakt heeft hij opgeschreven, toch wil hij het zelf niet de namen memoires of autobiografie geven. Een interessant verhaal, want in zijn memoires benadrukt hij keer op keer dat hij echter helemaal niet met een politieke loopbaan bezig was.
Politieke ideeën en visieboeken
Jesse Klaver – De empathische samenleving
In dit bevlogen essay moedigt Klaver progressieve burgers aan het debat over de Nederlandse identiteit naar zich toe te trekken. ‘We moeten het “wij” niet kleiner, maar groter maken. Wat zijn onze gedeelde dromen en ambities in een land dat al lang van kleur verschoten is?’ Deze vraag kan alleen zinvol beantwoord worden als mensen zich in elkaar inleven. Klaver pleit voor een empathische samenleving die ongelijkheid bestrijdt en tegenstellingen overbrugt.
Sybrand Buma – Tegen het cynisme
In onze samenleving heerst een onbestemde spanning. Veel Nederlanders zijn onzeker over de toekomst en over de wereld om hen heen. Tegenover deze steeds dieper wordende zorgen staat een politiek die steeds oppervlakkiger wordt. Nog rauwere boodschappen, nog meer polarisatie, nog meer loze beloften. Alsof de politiek en het land in twee totaal gescheiden werelden leven. Het leidt tot steeds meer cynisme. In de politiek, en in de samenleving. In dit boek gaat Sybrand Buma op zoek naar de oorzaken van deze ontwikkeling.
Frits Bolkestein – Bij het scheiden van de markt
Frits Bolkestein drukte als politiek leider van de VVD en als Europees commissaris zijn stempel op de binnen- en buitenlandse politiek en werd een van de invloedrijkste Nederlandse politici van de afgelopen decennia. Bij het scheiden van de markt is een verzamelbundel van de beschouwingen die Bolkestein schreef tussen 2008 en 2018. Zuiver en scherp formuleert Bolkestein zijn kijk op de politieke en maatschappelijke wereld van vandaag.
Marianne Thieme – Groeiend verzet
In Groeiend verzet doet Marianne Thieme verslag van de opkomst van de Partij voor de Dieren. De redenen om de partij op te richten; de overeenkomsten met de negentiende-eeuwse vrouwenrechtenbeweging en andere emancipatiebewegingen; hoe het is om als activist in het parlement een andere wijze van politiek te bedrijven en hoe je succesvol kunt zijn door vast te houden aan je idealen; en waarom zij ondanks felle tegenstand hoopvol is dat de nieuwe groene revolutie aanstaande is.
Romans
Thierry Baudet – Van elk waarheen bevrijd
Voor zijn politieke ambities tot uiting kwamen was Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet onder andere al romanschrijver. Afgelopen jaar verscheen van zijn hand van elk waarheen bevrijd. In deze roman kruipt Thierry Baudet in de huid van cellist Philippe Gautier: een babyboomer die vanuit het hedendaagse Parijs nadenkt over de idealen van zijn generatie – en over de richtingloze wereld waarin die zijn uitgemond.
Boris Dittrich – Halszaak
Boris Dittrich was lid van de Tweede Kamer voor D66 van 1994 tot 2006. In 2011 schreef hij een thriller over politiek en journalistiek in Den Haag, Moord en brand, en sindsdien heeft hij meerdere boeken gepubliceerd. Zijn recentste werk is Halszaak en deze thriller bevat tal van actuele thema’s. In een radio-interview vertelde Dittrich dat de zaak die rechter Onno Pons in Halszaak naar de rand van de afgrond brengt is gebaseerd op een zaak die het oud-Kamerlid dertig jaar geleden zelf als rechter in Alkmaar meemaakte.
Erica Terpstra – Een knipoog van de Boeddha
Vandaag de dag is Erica Terpstra presentatrice en schrijfster, maar is ook voormalig zwemkampioene, sportjournaliste, staatssecretaris en Tweede Kamerlid. Terpstra was op het moment van haar afscheid het langstzittende Kamerlid. Ze werd keer op keer gekozen met een groot aantal voorkeurstemmen. Een knipoog van de Boeddha is het eerste kinderboek van Erica Terpstra, ‘levenslang student in het boeddhisme’. Dit boek heeft zij zelfs persoonlijk aan de Dalai Lama mogen overhandigen.
Jan Terlouw – Koning van Katoren en Oorlogswinter
Jan Terlouw is voormalig politicus voor D66 en geliefd kinderboekenschrijver. Van 1970 tot 2003 bekleedde hij politieke functies. Zijn bekendste werken, Koning van Katoren en Oorlogswinter, verschenen in 1971 en 1972. Terlouw snijdt met zijn boeken ook politieke onderwerpen aan. Ook al zijn de boeken voor kinderen, ze stellen vaak eigentijdse problemen aan de orde, zoals het milieu, de politiek of de geschiedenis. In 2018 schreef hij het essay voor de Boekenweek en debuteerde hij als dichter met de bundel Gedichte gedachten.