In ons Boek van de maand december volg je twee broers tijdens hun zomer vol oorlogsverhalen en toekomstdromen. Ons nieuwe Boek van de maand is: De gebroeders Maxilari van David Pefko.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over De gebroeders Maxilari
Van familieschets naar avonturenroman
Tijdens een eindeloze zomervakantie in het jaar voor de millenniumwisseling maken we kennis met de vijftien- en zestienjarige Ze’ev en Levi Maxilari, die samen met hun moeder in het chicste gedeelte van Amsterdam-Zuid proberen te overleven. Omgeven door de rijkdom van anderen dromen de broers op een bankje in het Vondelpark over hun toekomst en smeden ze de grootste plannen, zoals hun gouden zakenidee, The One Shop, een winkel waar op het ritme van de hype telkens maar één product te kopen valt. Het is een goede dag als er frieten op tafel komen en er minstens een week geen nieuwe aanmaningen verwacht worden, maar over het algemeen is de situatie thuis schrijnend met schuldeisers die de deur platlopen en hun moeder die haar bed niet meer uit wil komen. Als de broers een vakantiebaantje krijgen aangeboden bij de mysterieuze juwelier Silbernberg verandert hun vakantie in een onverwachts avontuur. Op het moment dat ze tijdens het ordenen van zijn administratie op een blinkende, schitterende en tegelijk bloederige geschiedenis stuiten, die diep verscholen ligt in de archiefkast van de juwelier, voelen ze direct dat niets meer hetzelfde zal zijn. Als de juwelier dan ook nog eens grote plannen met ze blijkt te hebben onvoorstelbaar grote plannen naar later zal blijken – begint alles vormen aan te nemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.
Tip om te lezen voor de lijst!
Af en toe halen de personages herinneringen op, maar David Pefko beschrijft hun avonturen over het algemeen chronologisch en niet per se in heel hoog tempo. Toch leest het boek als een trein. In de eerste helft is het boek een trage, gedetailleerde familieschets, waarbij je meer te weten komt over de familierelaties en -dynamiek. In een vloeiende beweging weet Pefko je als lezer mee te nemen naar een avonturenroman compleet met jacht naar een in de Tweede Wereldoorlog gestolen diamant én de dief. De spannende twists en beleefwereld van de jonge hoofdpersonages maken De gebroeders Maxilari – net als de andere boeken van David Pefko – een goede keuze voor de literatuurlijst op de middelbare school. David Pefko (1983) debuteerde in 2009 met de roman Levi Andreas. In 2011 verscheen zijn tweede roman, Het voorseizoen, waarvoor hij de Gouden Boekenuil en de Inktaap in ontvangst mocht nemen. In 2017 verscheen zijn alom geprezen roman Daar komen de vliegen. Pefko publiceerde onder meer verhalen en columns in Tirade, Hollands Maandblad, Das Magazin, De Morgen en NRC.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Jan van den Bosch – Goede vaders wijzen niet
Dit boek gaat over Rik (10) en zijn vader, die het verlies van zijn vrouw nooit goed heeft kunnen verwerken. Daarom probeert Rik noodgedwongen hun tweekoppige gezin staande te houden en zijn vader uit de problemen te houden. Helaas is dat niet altijd even makkelijk en moet de hulp van buitenstaanders worden ingeroepen. De auteur laat op een herkenbare en pijnlijke, maar mooie, manier zien wat rouw met een mens kan doen en wat de impact daarvan kan zijn op de omgeving. Een prachtig en soms schrijnend verhaal over rouw, liefde en familie.
Kjersti Annfinsen – Momenten voor de eeuwigheid
In de roman lezen we mee met de dagelijkse gedachten van Birgitte een hoogbejaarde gepensioneerde hartchirurg. Zij is woonachtig in Parijs en wordt geconfronteerd dat zij steeds ouder wordt met de daarbij behorende ongemakken. Ondanks dat het boek fragmentarisch is geschreven leest het vlot en mist het geen diepgang. Op humoristische wijze maken wij kennis met de lusten en lasten van deze hoogbejaarde vrouw, welke waarschijnlijk in veel gevallen heel herkenbaar zijn voor senioren. Het onderwerp is wellicht voor sommige te gevoelig maar ik denk ook dat het zeer belangrijk is om te weten wat er omgaat in de hoofden van onze opa’s, oma’s en ouderen. Belangrijke onderwerpen als eenzaamheid, liefde , afscheid en zelfredzaamheid staan centraal in deze bijzondere roman van Noorse kom af.
Adeline Dieudonné – Blijf
Na haar thriller Het echte leven en haar Paagman Boek van de maand-roman Kerozine schrijft Adeline Dieudonné weer een prachtig en spannend boek. Het gaat over een vrouw die met haar minnaar heeft afgesproken in een chalet in het bos. Hij sterft aan een hartaanval en de vrouw wil hem niet kwijt, want dan gaat lichaam naar zijn getrouwde vrouw en niet naar haar. Het verhaal is geschreven in de vorm van een lange brief aan de nog onwetende weduwe, met herinneringen, mooi maar ook verdrietig, gebeurtenissen in het nu en gedachtes over hoe de vrouw denkt over hun stiekeme relatie maar ook hoe ze denkt dat de dode man was met zijn vrouw. Het is een beetje luguber, maar het spoort je ook elke keer aan om verder te lezen.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️