Top 15: deze boeken vonden in februari het vaakst de weg naar de lezer

De kortste maand van het jaar zit erop. Welke boeken werden er nou in februari het vaakst gekocht? We zetten het voor je op een rij!

In februari maakten we het Beste Boek van 2022 verkozen door de klanten van Paagman bekend: Sywerts miljoenen van Stefan Vermeulen en Jan-Hein Strop ging er met de eer vandoor! Verder vierden we Valentijnsdag, de Dolfje Weerwolfje Week inclusief de Geef een boek cadeau-campagne en hadden we weer een winkel vol YA/BookTok-liefhebbers tijdens de tweede editie van Turning Pages. De bestverkochte boeken van dat evenement hebben we hier verzameld! Lees snel verder voor heel veel boekeninspiratie, hopelijk kan je jouw verlanglijstje weer goed aanvullen met deze titels.

1) Dolfje Weerwolfje – Geef Een Boek Cadeau 2023

Bestel 👆 via Paagman.nl

Aan wie geef jij Dolfje Weerwolfje cadeau? Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken. Voor een heel klein bedrag is het boek Dolfje Weerwolfje te koop, om cadeau te geven aan jezelf of een ander.  Eigenlijk is Dolfje een heel gewone jongen. Maar drie nachten per maand, bij volle maan, verandert hij in een weerwolf. Een witte weerwolf met een brilletje op. Eerst werd Dolfje daar verdrietig van. Hij wilde zelfs weglopen van huis. Maar Timmies ouders vonden het helemaal niet erg dat hij een weerwolfje is. Gelukkig maar, want nu kan hij gewoon thuis blijven wonen. Met volle maan beleeft hij de spannendste avonturen. Samen met Noura, Timmie, opa weerwolf en neef Leo.

2) Ian McEwan – Lessen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Als zijn vrouw plotsklaps verdwijnt en hij met hun jonge zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Meesterschrijver McEwan weet het leven van Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen van onze recente geschiedenis: van de Suezcrisis naar de Cubacrisis en van de val van Muur tot de klimaatcrisis en de huidige pandemie. Een tijdsgewricht dat dichtbij McEwan zelf ligt. Met Lessen heeft Ian McEwan misschien wel zijn meest persoonlijke roman tot nu toe geschreven.

  3) Sander Schimmelpenninck – Sander en de brug

Bestel 👆 via Paagman.nl

Sander Schimmelpenninck (1984) is journalist, presentator en oprichter van Tonny Media. Hij was hoofdredacteur van Quote, is presentator van De Zelfspodcast en columnist van de Volkskrant. Nadat Sander Schimmelpenninck in zijn tv-serie de ongelijkheid in Nederland aan de kaak stelde, beantwoordt hij in dit boek de vraag die hij daarna uit alle hoeken kreeg: wat kunnen we eraan doen?

4) Maxim Februari – Doe zelf normaal

Bestel 👆 via Paagman.nl

Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Het is tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de veranderingen die op ons afkomen. Onder invloed van de klimaatverandering en intelligente technologieën verandert de democratische rechtsstaat. Natuur en technologie sturen het beleid en nemen beslissingen voor ons. Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. Hij is de auteur van bejubelde romans (Klont en De literaire kring), essays en columns. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre, in 2018 de J.L. Heldringprijs voor columnistiek en in 2020 de P.C. Hooft-prijs voor beschouwend proza.

5) Dirk De Wachter – Vertroostingen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vorige maand op plek 2 in dit overzicht, nu op de vijfde plek. Dirk De Wachter (1960) is een Belgische psychiater en hoogleraar. Vorig jaar zomer werd bij hem de diagnose uitgezaaide kanker gesteld. Momenteel is hij herstellende van chemotherapie en een zware operatie. Afgelopen weken was er op zondag de Brainwash Special: Donderdagen met Dirk De Wachter op NPO 2 te zien. Gedurende zeven donderdagen interviewde regisseur Anne Christine Girardot De Wachter en tekende zijn ziekteproces op. Het grote publiek leerde hem kennen door zijn boek Borderline times (2012). In zijn persoonlijke boek Vertroostingen onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.

6) Delia Owens – Daar waar de rivierkreeften zingen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ook Daar waar de rivierkreeften zingen kwamen we vorige maand al in dit overzicht tegen! Daar waar de rivierkreeften zingen, het debuut van Delia Owens uit 2018, was in 2022 het bestverkochte en meest uitgeleende boek van Nederland, dat maakte CPNB-directeur Eveline Aendekerk eind januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting CPNB bekend. Daar waar de rivierkreeften zingen verscheen in Nederland eerder onder de titel Het moerasmeisje. In maart 2020 was deze titel al bij ons Boek van de maand en sindsdien is het boek niet meer uit onze verkoopoverzichten weg te denken. Het boek heeft al allerlei soorten lezers van jong tot oud weten te bereiken en ook niet-lezers hebben al kennis kunnen maken met het verhaal: in juli 2022 verscheen de verfilming Where the Crawdads Sing op het witte doek.

7) Lauren Asher – Final Offer

Bestel 👆 via Paagman.nl

Final Offer is deel 3 in de Dreamland Billionaires-serie. Deze serie bestaat uit drie met elkaar verbonden standalones waarin elk boek één van de drie miljardairbroers volgt. Het derde deel van deze serie verscheen vlak voor het Turning Pages-evenement, dus niet gek dat zoveel van de bezoekers dit boek mee naar huis namen. In dit deel volg je Callahan Kane die het huis van zijn grootvader moet verkopen, in een klein stadje aan Lake Wisteria, om toegang te krijgen tot zijn aandelen en geld. Maar hij verwacht niet dat Alana, zijn ex, daar zal wonen. Hij moet haar overtuigen om hem het huis voor het eind van de zomer te laten verkopen om zijn erfenis te krijgen.

8) Deepti Kapoor – Tijd van zonde

Bestel 👆 via Paagman.nl

Voor ons Boek van de maand februari kozen wij voor een boek dat ons 500 pagina’s lang de adem in heeft laten houden: Tijd van zonde van Deepti Kapoor. Het is een aangrijpend verhaal over India dat je vanaf de eerste pagina pakt. Doordat Deepti Kapoor je meteen het diepe ingooit, kan je niet anders dan 500 bladzijdes lang je adem inhouden. De snelheid van een stad als New Delhi – het decor van dit boek – zit ook in de schrijfstijl van Kapoor. Er zijn meerdere perspectieven die niet altijd consequent wisselen. De af en toe gejaagde structuur past in dit geval perfect. Boek van de maand-collega Sophie merkte dan ook op dat ze na het lezen van het boek hetzelfde voelde als je een megaspannende actiefilm hebt gezien. De aftiteling begint en dan pas durf je weer uit te ademen.

9) Hannah Grace – Icebreaker

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ook een Turning Pages-favoriet! Hannah Grace brengt kunstschaatsers en ijshockeyers samen in haar boek Icebreaker. Anastasia Allen is al sinds haar vijfde een kunstschaatsster en doet er alles aan om te winnen. IJshockeyer Nathan Hawkins heeft nog nooit een probleem gehad dat hij niet kon oplossen. Als aanvoerder van de Maple Hills Titans weet hij dat de verantwoordelijkheid om het ijshockeyteam op het ijs te houden op zijn schouders rust. Wanneer een misverstand ertoe leidt dat de twee teams een baan delen, waarbij Anastasia’s partner gewond raakt, ruilt Nate zijn stick in voor panty’s, en een enge coach voor een nog enger exemplaar. Het paar zit op meer dan één manier aan elkaar vast, maar dat is prima, want Anastasia houdt niet eens van hockeyspelers…toch?

De rest van de top 15:

10) Louise O. Fresco – Ons voedsel

Reizen, gerechten, de nieuwste wetenschappelijke inzichten en kunst vormen aanleiding tot associaties en vragen over ons voedsel. In dit boek lees je de verhalen achter iedere maaltijd.

11) Gijs Wilbrink – De beesten

Ons Boek van de maand januari! Wanneer Tom Keller verdwijnt, de jongste telg van de beruchtste familie in de Achterhoek, komt zijn opstandige dochter terug om hem te zoeken. Met een dramatische familiereünie tot gevolg.

12) Ian McEwan – Lessons

Ook de originele Engelse editie van Ian McEwans nieuwe boek verkoopt heel goed bij ons. Wist jij dat we in onze vestiging aan de Frederik Hendriklaan een English Bookshop hebben? Een permanente shop-in-shop met een uitgebreid aanbod Engelstalige literatuur.

13) Colleen Hoover – It ends with us

Lily’s opbloeiende relatie met Ryle brengt herinneringen terug aan haar eerste liefde Atlas. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat ze heeft opgebouwd in gevaar.

14) Alexander Münninghof – De stamhouder

Journalist en Ruslandkenner Münninghoff over zijn familie, die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve onderging. En over de gevolgen daarvan. Deze winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2015 is nu te zien als televisie-serie op de NPO.

15) Mohamed Mbougar Sarr – De diepst verborgen herinnering van de mens

Als de jonge Senegalese, in Parijs woonachtige schrijver Diégane een legendarische literaire klassieker uit 1938 in handen krijgt, móet hij de mysterieuze schrijver ervan zien te vinden.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Weer veilig naar kantoor? Zo gaan we dat doen!

De tijd en locatie van ons werk leek tot maart 2020 vanzelfsprekend,...
Lees verder