Wat bestel jij op een terras? Laat het je volgende boek bepalen!

Dit heerlijke zomerweer roept om een terrasbezoek! En met de echte zomer in het vooruitzicht is het sowieso weer tijd om nieuwe boeken te scoren. Wat je op een terras bestelt zegt veel over jou als een persoon.  Daarom bieden wij leestips op basis van jouw terrasbestelling!

Ga jij voor een alcoholische versnapering of liever 0.0? Kunnen er voor jou niet genoeg ijsklontjes in je drankje of drink jij zelfs bij 35 °C nog graag een kop thee? Met deze drank-boek-combinaties wordt het in ieder geval een mooie terraszomer!

Bubbels

Bestel 👆 via Paagman.nl

Jij houdt van je money well spent en soms mag het best een beetje meer kosten! Als er één boek is dat dit jaar bubbels verdient, dan is het wel Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. De schrijfster brak, nadat haar werk decennialang min of meer in de luwte bestond, in 2019 eindelijk door. Voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris is ze in 2022 al bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs en mag zich sinds 8 mei ook de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2023 noemen. Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. Daarmee is Het lied van ooievaar en dromedaris een perfecte tegenhanger voor een goed glas koude bubbels. En met een boek van bijna 700 pagina’s heb je genoeg tijd om meteen een hele fles bubbels te bestellen!

Latte

Bestel 👆 via Paagman.nl

Bestel jij op het terras graag een caffè latte? Misschien doe je het dan net zoals de zeven zussen het in de Zeven zussen-serie  doen. ’s Morgens drinken de zussen lattes, ’s avonds drinken ze wijn. En Pa Salt? Die drinkt het liefst een whisky. Dus in dat geval maak je er gewoon een Irish Coffee van 😉 En het voordeel van een middagkoffie op het terras? Dan kan je de avonden lekker vrij houden om te lezen! Of je dus nog moet beginnen aan de serie, het tijd is voor het laatste deel dat recent is verschenen of je misschien de hele serie opnieuw wilt gaan lezen, met De zeven zussen kom je de zomer wel door. Ben jij na het lezen van de serie op zoek naar een nieuwe hitserie? Misschien is De verloren dochters wel iets voor jou! 

Homemade lemonade

Bestel 👆 via Paagman.nl

Verfrissend en hydraterend: een homemade lemonade in welke smaak dan ook past perfect bij het nieuwe boek van Taylor Jenkins Reid, Carrie Soto is backIn dit boek volg je het verhaal van een legendarische tennisser die een comeback maakt om haar grandslamrecord terug te winnen. Carrie Soto’s fanatisme op de tennisbaan heeft haar niet populair gemaakt. Maar wanneer ze haar carrière beëindigt is ze de beste ooit: ze heeft elk record verbroken en twintig grandslamtitels gewonnen. Zes jaar later dreigt Carrie vanaf de tribune van de US Open dat ze haar record dreigt kwijt te raken. Dit kan ze niet accepteren: ze neemt de beslissing om een comeback te maken en het record terug te winnen. Als lezer volg je Carrie Soto op de voet in haar weg opnieuw naar de top, over de hele wereld om wedstrijden te spelen en in haar zoektocht naar genegenheid en liefde.

Perziklikeur

Bestel 👆 via Paagman.nl

Of je de perziklikeur nou los drinkt of als onderdeel van een fizzy cocktail, het boek Ga als een rivier is een perfecte toevoeging voor de volledige smaakbeleving. Ga als een rivier is een prachtige coming-of-ageroman over een stiekeme liefde en over verlies, familie, liefde en het vinden van een thuis. Het verhaal is zoet en ruw tegelijkertijd, net als een perzik. Op een koele herfstochtend loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, vraagt een jongeman haar de weg. Ze kan hem negeren en snel doorlopen. Maar dat doet ze niet. Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria’s wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven – en haar kostbaarste bezit – achter zich te laten.

Guinness

Bestel 👆 via Paagman.nl

Een lekker getapte, koude Guinness op z’n tijd kunnen we zeker wel begrijpen, maar de moutige, droppige smaak met de romige structuur kan soms ook wel werken zijn. En dat is niet ieders cup of tea, maar het kent ook heel veel fans! Vergelijkbaar met het werk van Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn nieuwe monumentale roman Alkibiades vertelt het verhaal over de Atheense politicus, admiraal en excentriekeling Alkibiades. Is dit boek voor iedereen? Nee, niet echt. Maar is het als je je aan deze 772 pagina’s durft te wagen de moeite waard? Ja, zeker!

IPA

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Sinds korte tijd is de IPA het populairste biertje op het terras geworden. IPA-bieren zijn over het algemeen bitterdere bieren met tropische en fruitige tonen. Dit lievelingsbier van terrasgangers past perfect bij ons maandelijkse lievelingsboek, ons Boek van de maand. Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken die een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Ons Boek van de maand juni is Station Malma: een spannend, verdrietig, pijnlijk, maar ook liefdevol boek over complexe familierelaties. Het verhaal is net zo bittersweet als dat een IPA-biertje kan zijn. Station Malma heeft drie perspectieven, van drie verschillende personages in drie verschillende tijden. We lezen over de jonge Harriet, die bij haar vader woont nadat haar moeder en zusje hun hebben verlaten. We lezen over Oskar, die een relatie krijgt met Harriet 20 jaar later. En we lezen over Yana, de inmiddels volwassen dochter van Harriet en Oskar. In het boek fungeren vier treinreizen als middel voor de reconstructie van Harriets verhaal, waarbij alle verhaallijnen naar dezelfde ontknoping op station Malma toe werken. Want in hoeverre zijn we afhankelijk van het verleden en hoe weinig weten we echt over de gebeurtenissen en mensen die ons leven vormgeven?

Witte wijn met ijs

Bestel 👆 via Paagman.nl

Bestel jij niet zomaar een witte wijn, maar het liefst een witte wijn mét ijs? Krijg dan de ijskoude rillingen deze zomer door een superspannende thriller te lezen! In Marion Pauws nieuwe thriller Tijgerlelie vertrekt de half Spaanse Lili met haar vriendengroep naar de Pyreneeën om op het afgelegen hotel van haar oom te passen. Op het laatste moment vraagt een huisgenoot zijn oude vriendin Monica mee. Haar aanwezigheid verandert de dynamiek compleet, en Lili valt steeds verder buiten de groep. Op een avond loopt het zo uit de hand dat er een dode valt. Zeventien jaar later gaat Lili op zoek naar antwoorden.

Ranja met een rietje

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ook voor de kids is het terrasseizoen geopend en hebben we voldoende tips! In Het kabouterboek neemt kleine kabouter Kik je mee in de wereld van de moderne kabouter. Ontdek hoe kabouters leven, wat ze de hele dag doen en knutselen en hoe ze zich zo goed verborgen weten te houden. Of het nu het stappenplan is voor het maken van een kaboutermuts of een dwarsdoorsnede van een kabouterhuis, op elke pagina kijk je je ogen uit! Enne ben jij al groter van stuk maar bestel jij ook nog steeds graag een ranja met een rietje? Er is in Het kabouterboek ook genoeg te beleven voor volwassenen!

Aperol spritz

Bestel 👆 via Paagman.nl

Aperol spritz ziet eruit als een zonnetje in een glas! Bij het gezelligste drankje van het terras hoort een net zo gezellig boek. Wat dacht je van de nieuwe Hendrik Groen? Na de beroemde dagboekfragmenten over zijn avonturen in het verzorgingshuis neemt Hendrik Groen ons in zijn nieuwe roman Groeten uit Benidorm mee naar de Costa Blanca. Twee bevriende stellen brengen de wintermaanden door in Benidorm. Zestigers Theo en Cobie hebben het na tientallen jaren huwelijk nog altijd goed samen en genieten van de vrijheid van hun pensioen. Joop en Hannie hebben elkaar daarentegen weinig anders te bieden dan gekibbel en geklaag. Tijd voor zonnige stranden, Hollandse cafés, bitterballen en karaoke! Eenmaal aan de Costa Blanca kunnen Joop, Theo en Cobie de couleur locale wel waarderen, maar Hannie voelt zich juist met de dag eenzamer. De spanningen tussen Hannie en Joop nemen langzaam maar zeker toe. Tot er niet veel meer nodig is om hun vakantie in Benidorm krakend te laten ontsporen.

Cola zero

Bestel 👆 via Paagman.nl

Is een cola zero jouw lievelingsdrankje op het terras? Deze frisdrank zonder suiker is een no-nonsense straight forward keuze en past perfect bij de nieuwe roman Dat beloof ik. Roxane van Iperen heeft een gitzwarte roman geschreven, waarin er niks gesugar-coated wordt. Dat beloof ik is het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. En uiteindelijk voor een onmogelijke keuze komt te staan. De hoofdpersoon is de twaalfjarige M. die opgroeit in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht – voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen – en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Ze zoekt haar heil in de natuur en bij andere buitenstaanders – de bewoners van een vakantiepark, de reizigers in een woonwagenkamp, een groep kunstenaars in het bos. Maar nergens krijgt ze de kans om wortel te schieten, of, belangrijker nog: om met iemand een gedeeld verleden op te bouwen. Voor iedereen is ze slechts een voorbijganger. En als er niemand getuige is van je leven, besta je dan wel?

Fristi

Bestel 👆 via Paagman.nl

Waar cola zero een gebrek aan suiker heeft, is Fristi natuurlijk een totale suikerbom. Eigenlijk net als de zusjes Saar en Janna de Zoete dus! Een paar jaar geleden startte Hanneke de Zoete met haar dochters Saar en Janna een YouTubekanaal met filmpjes voor leuke activiteiten voor kinderen. Het YouTube-kanaal van Saar en Janna staat boordevol video’s waarin ze steeds weer iets nieuws proberen. Bakken, knutselen, buiten spelen… Met Het grote zoete zusjes vakantieboek 3 zijn de kids in ieder geval wel even zoet.

Groene smoothie

Bestel 👆 via Paagman.nl

De kuil was ons Boek van de maand mei en wij raakten niet uitgepraat door het mysterieuze plot en de smooth zinnen. Perfect voor groengezinde terrasbezoekers dus! Laura van der Haar heeft met De kuil naar eigen zeggen een ecoroman geschreven: ‘De kuil is een spannend verhaal, maar stiekem is het ook een beetje een ecoroman: van begin tot eind gaat het over de natuur die ergens heen wil.’ Laura van der Haar is archeoloog van origine en dat is duidelijk merkbaar in haar manier van het bos beschrijven. Kasja en Lennart zijn al een aantal jaren samen en van buitenaf lijkt hun relatie en leven redelijk simpel, liefdevol en gewoon. Van binnen behoorlijk ontwricht en leiden ze beiden een dubbelleven met ieder een eigen obsessie. Kasja werkt in een pannenkoekenrestaurant waar een ontmoeting met projectontwikkelaar Charles – wat je uitspreekt als Sjarrel – Ubbink haar in een obsessieve affaire stort. Lennarts zusje Meijke is uit een boom gevallen (of gesprongen?) en zweeft tussen leven en dood in een coma. Hij verliest zichzelf langzaam terwijl hij antwoorden zoekt in het bos en de bodemstructuur. Zo raken Kasja en Lennart eigenlijk synchroon geobsedeerd. Ze drijven daarbij steeds verder uit elkaar: hij dieper dat bos in en zij dieper die affaire met Charles in. Alles komt op bijzondere wijze samen in een schokkend slot.

Doe maar wat

Zeg jij dingen als ‘doe maar een frisje’ of ‘ik neem wat jij neemt’? Dan kan je wel wat hulp gebruiken. Meesterbeslisbomenmaker des vaderlands Katinka Polderman wijst je met haar infographics vriendelijk de weg. Ze maakt wekelijks beslisbomen voor de Volkskrant en sindsdien heeft ze al heel wat prangende lezersvragen beantwoord. In Beslisbos zijn haar 130 beste beslisbomen gebundeld. Dit boek geeft je de besluitvaardigheid die je nodig hebt en waarvan je tot voor kort alleen maar kon dromen! Kan jij de volgende keer op het terras hopelijk wel gewoon zelf een keuze maken.

Geschreven door
Meer van Britt

Deze boeken gaan Dio, Famke Louise en Jeangu Macrooy voor De Weddenschap lezen!

Heb jij Dio, Famke Louise en Jeangu Macrooy bij talkshow M gezien?...
Lees verder