Zo praat jij na de zomer mee over K-POP!

Ken jij K-pop al? Dit is een genre popmuziek uit Zuid-Korea. Het genre combineert westerse popmuziek met Koreaanse traditionele muziek én coole danschoreografieën.

Tekst: Zerah Ceelen

Sinds een aantal jaar wordt K-pop ook steeds populairder in het westen. Grotere en kleinere namen uit Zuid-Korea vullen inmiddels steeds grotere concertzalen in Nederland. K-popgroepen zijn vaak een boy- of girlband. Of je nu al jaren deel uitmaakt van de K-popgemeenschap of een nieuwkomer bent, wij zetten een aantal K-pop termen die elke K-pop fan moet weten op een rij!

Bekijk ons actuele K-pop assortiment in de winkel!

Idol: dit is een woord dat gebruikt wordt voor K-popsterren. Het woord wordt vaak gebruikt voor een K-pop artiest die al een tijdje meedraait

Trainee: Voordat K-pop artiesten idols zijn, zijn ze trainees. Ze volgen meerdere jaren zang- en danslessen voordat ze mogen debuteren als idol! Wist jij bijvoorbeeld dat Jihyo van Twice 10 jaar trainee was voordat ze debuteerde?

Debut: een trainee die idol wordt door zijn eerste officiële single uit te brengen (als solist of in een groep) of voor het eerst in het openbaar op te treden. Soms treden K-pop idols ook voor hun debuut op. Dat wordt dan hun pre-debuut genoemd.

Bias: héél belangrijk als echte K-popfan want bias verwijst naar jouw favoriete lid van een groep. Bias group is jouw favo-groep en Ult bias is de idol waar jij het aller-aller-allermeeste fan van bent

Comeback: elke keer wanneer een idool of een groep een nieuw nummer uitbrengt. Vaak met een nieuw concept of thema dat een idool of een groep aanhoudt tijdens hun promoties en optredens. Denk bijvoorbeeld aan de groep Red Velvet, die met iedere release een nieuw concept kiest (red of velvet!).

Maknae: dit betekent “jongste broer of zus” in het Koreaans. In K-pop verwijst het naar het jongste lid van de girl- of boyband (zoals Jungkook in BTS of Lisa in BLACKPINK)

Photocard: dit woord verwijst naar exclusieve foto’s van de idols die je vaak alleen kan krijgen bij het kopen van een album of photobook. Photocards zijn onwijs gewild. Ze worden vaak verzameld in speciale mapjes en kunnen dan online worden geruild.

Cup sleeve event: dit is een evenement, vaak bij bubble tea winkels, waar onder andere cup sleeves worden uitgedeeld. Dat zijn kartonnen bekerhouders die speciaal worden bedrukt voor het evenement. Dit wordt vaak gedaan voor verjaardagen van de idols.

Ben je nu geïnteresseerd in boeken over K-pop? Check dan de volgende titels:

Shine van Jessica Jung

Bestel Shine via Paagman.nl

De 18-jarige Rachel Kim zou bijna alles opgeven om haar dromen waar te maken. Al zeven jaar traint ze onder een van de grootste K-poplabels van Seoul. De regels zijn: train 24/7, wees perfect en: niet daten. Voor Rachel blijkt dit niet zo simpel. Is ze wel sterk genoeg om een idol te worden? En wat zijn haar gevoelens voor K-popster Jason Lee? Hij is niet alleen charmant, sexy en ontzettend getalenteerd. Hij is ook de eerste die Rachel goed lijkt te begrijpen.

Jessica Jung zat zelf in de razend populaire en meest invloedrijke K-pop meidengroep ooit: Girls Generation (SNSD). In dit boek geeft ze een kijkje achter de schermen in de luxe en bizarre wereld van K-pop.

K-pop Crush van Stephan Lee

Bestel K-pop Crush via Paagman.nl

De Koreaans-Amerikaanse Candace Park doet al haar hele leven alles om haar ouders tevreden te stellen. Van hoge cijfers halen tot in het schoolorkest spelen. Maar wat ze stiekem niets liever wil, is zingen! Zonder dat iemand het weet doet ze mee aan een K-pop auditie voor een nieuwe meidenband.

Als ze wordt uitgekozen om te trainen in Korea, lijkt haar droom werkelijkheid te worden. Totdat ze haar concurrentie ontmoet en de lessen loodzwaar blijken te zijn. En bovendien is regel nummer 1: NIET DATEN! Nu lijkt juist dat onmogelijk als Candace superster One.J en de hele leuke YoungBae ontmoet.

XOXO van Axie Oh

Bestel XOXO via Paagman.nl

Dit (Engelse) boek gaat over Jenny, die dolgraag een professionele cellospeler wil worden. Daar offert ze dan ook alles voor op. Totdat ze Jaewoo ontmoet. Na een onvergetelijke avond samen in Los Angeles, vlak voor Jaewoo’s vlucht naar Zuid-Korea, denkt Jenny dat ze hem nooit meer zal zien. Totdat ze met haar moeder naar Seoel verhuist om voor haar zieke oma te zorgen. Eenmaal in Zuid-Korea wordt Jenny toegelaten tot een elite kunstacademie – waar ze Jaewoo tegenkomt. Hij is een K-pop idool… en is verboden om te daten. Durven ze het risico te nemen om voor elkaar te gaan? Of kiezen ze voor hun droom in de muziekwereld?

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Seks, drugs en literatuur

Ras Hagenees Boozy is geestelijk verwekker van Puur Gelul. Weet alle ins...
Lees verder