Boek van de maand april: Kerozine

We gaan in april voor een mozaïekroman vol excentrieke personages. Ons nieuwe Boek van de maand is: Kerozine van Adeline Dieudonné.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Kerozine

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Rauw en absurd

Het verhaal van Kerozine is heel donker en rauw. Het boek speelt zich af rond een benzinestation langs de snelweg op een zwoele zomeravond, ergens in de Ardennen. Je maakt kennis met verschillende personages die bijna als kortverhalen lezen. Sommige personages ontmoeten elkaar op dat tankstation, of zien elkaar in de verte. Hierdoor worden de karakters steeds meer met elkaar verweven. Maar tegelijkertijd zit er een soort ‘vluchtigheid’ in het boek die de toevalligheid van het leven en keuzes laat zien. Ze zijn er met zijn vijftienen in het harde tl-licht, als je het paard en het lijk in de kofferbak van de grote zwarte Hummer meetelt. Zo is er Juliette, de caissière, en haar collega Sébastien, die met Mauricio is getrouwd. En Alika, een Filipijnse nanny, Chelly, een lerares paaldansen, Joseph, die handelsreiziger is in roofmijten… Het is 23.12 uur. Over een minuut zal alles veranderen. Veel van de personages zijn letterlijk en figuurlijk onderweg. Een mozaïekroman die je doet lachen en huilen, of je doet huilen van het lachen om de absurditeit van het leven.

De Franstalige Lize Spit?

Adeline Dieudonné schrijft heel snel en spitsvondig. Er zit echt iets extra’s in haar schrijven. Los van hun vergelijkbare carrièrepad – beide een debuutroman die binnen de kortste keren prijzen, vertaalrechten en filmcontracten binnenhaalden – zijn er ook in hun schrijfstijl overeenkomsten te vinden. Een bijtend karakter, een moderne toon, een waanzinnige verbeelding, maar ook humor, emotie, en zelfs tederheid in het hart van al deze duisternis. De tekst is rijk zonder overbodige metaforen. Hierdoor krijg je als lezer de mogelijkheid om het geheel zelf verder in te kleuren. Surrealistische situaties worden op een natuurlijke manier verzonnen, zoals het echtpaar dat een enorme roze zeug als huisdier heeft, de zoon die terloops tegen het graf van zijn moeder praat, of de lunch die verandert in een gynaecologisch onderzoek omdat de toekomstige schoondochter zeker moet zijn van haar vruchtbaarheid. Adeline Dieudonné spaart ons niets: moorden, seksscènes, tranen en gelach. Maar achter het gelach en de overvloedige inventiviteit slaat haar zwarte luciditeit altijd de spijker op de kop. Kerozine trekt de zin van het bestaan in twijfel en hekelt de absurditeit van onze tijd. Adeline Dieudonné: “De beste manier om de realiteit te representeren is misschien ze licht te overdrijven.” (bron)

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Jamal Ouariachi – Herfstdraad

Bestel Herfstdraad via Paagman.nl

Samen met zijn gezin verruilt een schrijver zijn geboortestad Amsterdam voor een buurt buiten de stad. In deze buurt blijkt een stichting genaamd Het Kruispunt actief te zijn. Deze stichting organiseert om de week een informatieavond waar buurtbewoners met elkaar kunnen delen wat er zoal speelt in de wijk. Al snel blijkt dat de problemen die centraal staan tijdens deze avonden en de andere workshops die Het Kruispunt organiseert een antiracistisch oogmerk hebben. Waar de schrijver met een cynische blik naar deze avonden en organisatie kijkt, raakt zijn vrouw juist steeds meer in de ban van Het Kruispunt, wat voor veel spanning tussen hen zorgt. Herfstdraad biedt een interessante inkijk in de discussie rondom (anti)racisme.

 Julia Kerninon – Liv Maria

Bestel Liv Maria via Paagman.nl

Liv Maria is de dochter van een stugge Française en een romantische Noor. Ze leidt een gelukkig en vrij leven op een Bretons eiland. Maar als ze zeventien is, wordt ze naar haar tante in Berlijn gestuurd om te gaan studeren. Daar beleeft ze smoorverliefd op haar leraar de mooiste zomer van haar leven. Hij gaat echter terug naar zijn gezin en beantwoordt haar brieven niet, waarna Liv Maria langzaam maar zeker haar leven hervat. Liefdes volgen, reizen worden gemaakt, ze trouwt en krijgt kinderen. Maar deze eerste liefde blijkt allesbepalend en zal haar jaren later voor een onmogelijke keuze stellen. Stilistisch indrukwekkend beschrijft Julia Kerninon het levensverhaal van een jonge, onervaren vrouw die voortdurend op zoek is naar zichzelf.

Anna Brüggemann – Over liefde

Bestel Over liefde via Paagman.nl

Dat hun relatie gaat eindigen dat weten we, maar wanneer en hoe? Dat is de vraag. Thomas en Eva zijn beiden rond de dertig en hebben al acht jaar een relatie. Nadat ze voor langere tijd gescheiden van elkaar zijn geweest komen ze weer samen, maar er is iets gebeurd. Het gevoel is anders, de gezamenlijke doelen die ze leken te hebben zijn meer zo zeker. Om hun heen krijgen mensen kinderen, kopen ze huizen en wordt de druk steeds hoger om de volgende stap samen te zetten…  Maar is dat de beste keuze? De hoofdstukken tellen van 31 dagen naar 0, wat een soort dreiging geeft. Jij als lezer weet wat er gaat gebeuren, maar de personages zelf nog niet. Volg Thomas en Eva in het proces naar het einde van hun relatie en ontdek hoe hun leven eruit ziet zonder dat ze samen één zijn.

Fieke Gosselaar – Als je ze kent

Bestel Als je ze kent via Paagman.nl

Als je ze kent is een boek met een boodschap. De auteur laat het personage zich kwetsbaar opstellen. Hoe is het om te moeten leven met weinig geld? Schaamte, bewijsdrang en onzekerheden zorgen voor een isolement bij Nora. Door een moord bij haar in de straat komt er een kleine opening voor haar om uit haar schulp te kruipen. Hoe kunnen vooroordelen het leven van een groep mensen bepalen? Een interessant boek dat aan het denken zet. Collega Hilde: “Dit verhaal liet mij niet meer los en ik zal dit boek zeker nog een keer herlezen!”

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Kinderboek van de maand: Van T. Rex tot tandjesgras

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek hebben onze boekverkopers het mooiste kinderboek van...
Lees verder