2021 wordt jouw jaar (en met dit boekenlijstje al helemaal)

Als we iets hebben kunnen leren van 2020, is het dat je levensgeluk niet bepaald moet worden door externe factoren. Dit geldt ook voor het behalen van doelen en in dit geval specifiek het vasthouden van goede voornemens. Dit heb je namelijk helemaal zelf in de hand.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want laten we eerlijk zijn, als het hebben van goede voornemens voldoende was om deze te halen, was dit allang gebeurt. Om ervoor te zorgen dat je jouw doelen in 2021 en alle jaren erna toch haalt, hebben we dit boekenlijstje samengesteld. Deze boeken zijn gebaseerd op wetenschap en expertise en en gaan verder dan een mooi verhaal over wilskracht. De boeken in dit lijstje zijn er om je te helpen jouw leven mooier en beter maken. Moet je alsnog hard werken? Ja. Is dit het waard? Ook ja.

Gelukkig met gewoontes – Wendy Wood

Bestel Gelukkig met gewoontes via Paagman.nl

Dit boek van Wendy Wood opent met een zeer herkenbaar voorbeeld, namelijk van iemand die een aantal kilo af wilt vallen. De persoon in kwestie is super gemotiveerd en schrijft zelfs een bericht op Facebook om zichzelf toerekenbaar te houden. Uiteindelijk faalt ze alsnog, helaas. Wood legt met meer van dit soort voorbeelden uit hoe onze hersenen werken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je je onderbewustzijn slimmer af bent. Met dit boek leer je hoe je met gewoontjes jouw leven beter en leuker maakt én hoe je jouw doelen kunt behalen. Trust the science.

Het 6-minuten dagboek – Dominik Spenst

Bestel Het 6-minuten dagboek via Paagman.nl

Gelukkiger worden met het leven dat je al hebt, nieuwe doelen bepalen en regelmaat toevoegen aan je leven; dat is wat gebeurt als je begint met het 6-minuten dagboek. Vergeet even de standaard dagboeken waarin je klaagt over alles dat misgaat en al je zorgen opschrijft. Hoewel dit ook therapeutisch kan werken, brengt het je niet wat dit boek doet. De super uitgebreide intro (68 pagina’s!) legt je de wetenschap en psychologie achter het boek uit. Dit is namelijk niet alleen een snel in te vullen dagboek en een leuk naslagwerk: het is een werkboek dat je in laat zien dat je alles dat jou gelukkig maakt al in je hebt. Het enige dat je hoeft te doen is zes maanden lang 6 minuten per dag te reserveren om de dagelijkse vragen te beantwoorden.

Getting Things Done ‘Het Werkboek’ – David Allen

Bestel Getting Things Done ‘Het Werkboek’ via Paagman.nl

Het boek Getting Things Done van David Allen is inmiddels een klassieker en heeft al veel mensen geholpen om productiever te worden. Wat ik zelf soms merk aan dit soort zelfhulpboeken is dat het niet voor iedereen voldoende is om het alleen maar te lezen. Theorie is nou eenmaal makkelijker dan de praktijk. Daarom is het ook zo leuk dat er nu een werkboek bestaat. Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om dit werkboek te gebruiken. Er wordt namelijk alsnog een hoop theorie gedeeld waarmee je zelf het leven kunt creëren dat je graag wilt.

Echt, je onderschat jezelf – Ben Tggelaar

Bestel Echt, je onderschat jezelf via Paagman.nl

Van managementgoeroe Ben Tiggelaar verscheen eerder al het boek Dit Wordt Jouw Jaar en hoewel dat boek ook erg goed in dit lijstje past, is Echt, Je Onderschat Jezelf nét iets relevanter. Waarom? Nou, omdat het problemen tackelt die je meemaakt in tijden van corona. Via 52 columns geeft Ben Tiggelaar je inspirerende inzichten die jouw leven kunnen veranderen. Denk aan: leiderschap in tijden van corona, succesvoller thuiswerken en de psychologie van het volhouden.

De Geluksroute – Anne de Jong

Bestel De Geluksroute via Paagman.nl

Heb je geen specifieke voornemens, maar wil je van 2021 vooral een mooier en gelukkiger jaar maken? Stop dan snel dit boek in je winkelmandje, want meer zul je niet nodig hebben. De Geluksroute laat je zien hoe je in 5 stappen naar minder gedoe & meer plezier met de mensen om je heen gaat. Psycholoog Anne de Jong leert je om zelf de regie te pakken in lastige sociale situaties en zaken op te lossen voordat deze escaleren. Hiermee verbeter je de relaties in jouw leven en bespaar je jezelf een hoop energie!

De Wim Hof Methode – Wim Hof

Bestel De Wim Hof Methode via Paagman.nl

Als je de kou kunt trotseren en overwinnen, zijn veel andere dingen in je leven ineens niet meer zo onhaalbaar. Wim Hof staat bekend als de Ice Man en helpt al jaren om mensen gezonder te worden door kou. Je hoeft niet direct zelf een ijsbad in of een trecktocht te maken in de sneeuw in enkel een zwembroek of bikini. Je kunt klein en simpel beginnen. In de Wim Hof Methode leer je hoe je kou, ademhaling en mindset kunt benutten om leiding te nemen over je geest en stofwisseling. Maar de methode van Wim gaat verder dan verbeterde gezondheid of prestaties – het is ook een spiritueel pad om je te verbinden met je innerlijke kracht.

Volhard – Arie Boomsma

Bestel Volhard via Paagman.nl

Is het jouw doel om fitter en gezonder te worden, maar is dit al sinds 2010 het goede voornemen en krijg je het maar niet voor elkaar? Laat Arie je helpen! Deze beste man heeft zelf soms maar een trainingssessie van 20 minuten. Als hem vraagt waarom, zal hij zeggen: “20 minuten is beter dan niks.” Wat een vent, hé? Als je zelf ook deze Arie-instelling wilt krijgen en jouw doelen wilt behalen in plaats van terugvallen in oude gewoontes, dan is dit boek een super harde aanrader!

Header Designed by pch.vector / Freepik
Tags bij dit verhaal
,
Geschreven door
Meer van Hilke

Een boekenlijstje voor Internationale Vrouwendag

Sinds 1912 (!) vieren we in Nederland de Internationale Vrouwendag. Het thema...
Lees verder