Boek van de maand juni: Station Malma

Ons Boek van de maand is een spannend, verdrietig, pijnlijk, maar ook liefdevol boek over complexe familierelaties. Ons nieuwe Boek van de maand is: Station Malma van Alex Schulman.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Station Malma

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Vier treinreizen

Dit boek heeft 3 perspectieven, van drie verschillende personages in drie verschillende tijden. We lezen over de jonge Harriet, die bij haar vader woont nadat haar moeder en zusje hun hebben verlaten. We lezen over Oskar, die een relatie krijgt met Harriet 20 jaar later, die vrij snel slecht gaat waarop zij hem en hun dochter weer verlaat. En we lezen over Yana, de inmiddels volwassen dochter van Harriet en Oskar. Alle drie de verhaallijnen zijn ook weer doorspekt met herinneringen en gesprekken en verhalen waardoor je al die personages goed leert kennen. Alle verhaallijnen werken naar dezelfde ontknoping toe op station Malma, maar doordat ze elkaar steeds snel afwisselen blijft het zo spannend. De ontknoping is spannend, verdrietig en pijnlijk, (maar ook wel weer liefdevol, ook al kom je er tijdens het verhaal achter dat dit misschien wel een leugen is.) In Station Malma fungeren vier treinreizen als middel voor de reconstructie van Harriets verhaal. Drie keer heeft de reis station Malma als eindbestemming: Harriet was als kind met haar vader met de trein naar dit station gereisd om iets te doen; Oskar gaat 20 jaar later met Harriet mee omdat zij hem wil laten zien wat; en Yana gaat er jaren later ook naartoe omdat zij wil begrijpen wat er beide keren op dat station heeft afgespeeld. De eerste onmoeting van Harriet en Oskar vind ook plaats tijdens een treinreis.

Pijn en verlies van generatie op generatie

De duistere opbouw in Station Malma ademt onvermogen, onbereikbaarheid en verlies. Net als in zijn vorige roman weet Schulman een sfeer te creëren waarbij je meteen aanvoelt dat er iets niet klopt, hij heeft een ongelooflijk vermogen om plots te verdraaien. Je voelt aan alles dat in de familielagen een hoop verdriet en pijn zit. Maar niet alle antwoorden worden makkelijk gegeven aan de lezer. Op aangrijpende wijze laat Schulman zien hoe pijn en verlies van generatie op generatie worden doorgegeven. Tijdens onze Boek van de maand-vergadering  raakten we dan ook niet uitgepraat over deze gelaagde roman met een complexe hoofdpersoon. Want in hoeverre zijn we afhankelijk van het verleden en hoe weinig weten we echt over de gebeurtenissen en mensen die ons leven vormgeven? In hoeverre staat het verleden vast, en in welke mate is de toekomst nog te beïnvloeden? Schulman is een ster in het schrijven van heftige gebeurtenissen, en deze prachtig vorm te geven in het verhaal. Net als zijn roman De overlevenden is Station Malma een verhaal dat je niet zo makkelijk los zal laten.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Nana Kwame Adjei-Brenyah – Chain-Gang All-Stars

Bestel Chain-Gang All-Stars via Paagman.nl

Chain-Gang All-Stars speelt zich af in een nabije toekomst of alternatieve realiteit, maar het is niet moeilijk voor te stellen. Mensen die lang in de gevangenis zitten, krijgen vrijwillig de keuze om deel te nemen aan het spel. Ze worden ingedeeld in ketens met andere gedetineerden en moeten samen of alleen vechten tegen mensen uit andere ketens. De winnaar krijgt een hogere rang, de verliezer is dood. Na 3 jaar gevechten te winnen wordt de gedetineerde vrijgelaten. We volgen hierin meerdere perspectieven. Loretta Thurwar en Hamara Stacker zijn de beste vechters, geliefd door de hele wereld, en verliefd op elkaar. We volgen hun levens, hun gevechten. Ook de perspectieven van andere gevangenen, burgers die de gevechten op tv volgen en die van demonstranten krijgen we te zien. Heftig, gruwelijk, prachtig mooi geschreven, schokkend, vol met liefde verdriet en geweld, een erg belangrijk boek.

Pilar Quintana – De afgronden

Bestel de afgronden via Paagman.nl

Vanuit het perspectief van de 8 jarige Colombiaanse Claudia ervaren wij een periode uit haar leven vol met intriges, overspel en depressie spelen hierin een hoofdrol. In hun met kamerplanten gevulde appartement leiden Claudia en haar moeder, terwijl haar vader de lokale supermarkt bestiert, eigenlijk een heel normaal leven, totdat haar moeder die toch een stuk jonger is dan haar vader onrustig wordt. Ze blijft langer van huis, gaat sporten, werken en de planten worden minder goed verzorgd. Hoelang houden ze deze manier van leven vol? De afgronden is als thema erg goed uitgewerkt in het boek. Claudia de hoofdpersoon heeft een hoop afgronden in haar leven, en een hoop doden. Alle bekende mensen wiens dood wordt beschreven in tijdschriften, de dode vrouw in wiens vakantiehuis ze mogen verblijven, hun kennis die van het balkon is gevallen, haar pop die in de afgrond is gesprongen. Zelfs hun eigen huis heeft een afgrond als je op de bovenverdieping naar beneden kijkt, de plantenjungle in.

Riku Onda – Honingbijen en donder in de verte

Bestel Honingbijen en donder in de verte via Paagman.nl

Tijdens een pianoconcours in een kustplaatsje vlakbij Tokio, volgen we vier van de deelnemers over hun ervaringen. Aya, Masaru, Akashi en Jin zijn vier compleet verschillende pianisten, zowel wat betreft persoonlijkheid, als beweegredenen om mee te doen en manier van piano spelen. Gedurende het verhaal worden vele pianostukken gespeeld en de uitvoeringen ervan uitgebreid omschreven. Ondanks dat het allemaal klassieke pianomuziek is, weet Riku Onda elke uitvoering anders te laten voelen. Ook blijft het tot het eind spannend wie uiteindelijk als winnaar van het concours uit de bus komt. Het verhaal blijft hierdoor boeiend en motiveert ook gelijk om weer eens wat klassieke muziek aan te zetten.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand januari: Pluto

De beste start van 2022? Een nieuw Boek van de maand natuurlijk:...
Lees verder