Boek van de maand maart: Het Woud van Birnam

Voor ons Boek van de maand maart hebben we een literaire eco-thriller over guerrilla tuinders gekozen waarvan je niet wist dat je het wilt lezen. Ons nieuwe Boek van de maand is: Het Woud van Birnam van Eleanor Catton.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Het Woud van Birnam

Bestel Het Woud van Birnam via Paagman.nl

Guerrilla tuinders in Nieuw Zeeland

Mira Bunting is de oprichtster van het antikapitalistische guerrilla tuinderscollectief Birnam Wood op het zuidereiland van Nieuw Zeeland. Ze telen gewassen op verlaten en ongebruikte grond, al dan niet met toestemming, en filosoferen over een progressieve en linkse maatschappij. Ondanks hun grootste ambities om Birnam Wood naar een hoger niveau te tillen en op veel grotere schaal aan het werk te gaan wil dat aan het begin van het boek – als het collectief al een aantal jaar bestaat – nog niet écht van de grond komen. Naast Mira staat haar trouwe vriendin Shelley, de administratieve mastermind achter Birnam Wood. Hun relatie is echter ingewikkelder dat het op het eerste gezicht lijkt, Shelley wil graag uit het collectief stappen en eigenlijk vooral uit Mira’s schaduw. Dit zet hun vriendschap, die op elk vlak van hun leven is verstrengeld, op scherp.

Wanneer oud-lid Tony terugkeert na een aantal jaar in het buitenland probeert hij zich opnieuw te laten gelden. Dit veroorzaakt een finale botsing met Mira wanneer ze met een verrassend, ambitieus voorstel komt.

Na een aardverschuiving is het plaatsje Thorndike onbereikbaar geworden, Mira heeft haar zinnen gezet op een ongebruikte en verlaten boerderij in de omgeving. Tijdens haar verkenning loopt ze miljardair Robert Lemoine tegen het lijf, een Elon Musk-achtig type dat zijn geld heeft verdiend in tech en drones, ook hij is geïnteresseerd in de omgeving. Hij geeft haar toestemming om het land dat hij koopt te bewerken en geeft haar direct een zeer gulle donatie. Wanneer Mira haar plan presenteert aan de groep is iedereen enthousiast… behalve Tony.

Robert Lemoine is in zijn ogen alles waar ze tegen zijn, vol wrok gaat hij op onderzoek uit en als aspirerend journalist hoopt hij met dit verhaal door te breken. Wanneer Birnam Wood het land begint te bestieren start de actie in het verhaal en volgen de dubieuze zaken elkaar snel op. In een krachtenveld van geld, spionage, mijnen, greenwashing en de ambities van Birnam Wood komt alles in een wervelwind-climax samen.

Eleanor Catton houdt je in haar greep

Het Woud van Birnam geeft stof tot nadenken, zowel over de morele kwesties als over de personages. Eleanor Catton houdt je in haar greep – ze weet super actuele thema’s zoals milieu, privacy, kapitalisme en technologie naadloos te verweven in een toch wel bizar en ingewikkeld plot. Door haar prachtige omschrijvingen en proza duik je snel in deze vreemde wereld en wanneer het spannend wordt laat het je niet meer los. Bovendien krijg je een inkijkje in Nieuw Zeelandse kiwi cultuur en politiek. Halverwege schakelt het boek naar een andere versnelling, meeslepende plottwists en spanning – zonder dat het ten koste gaat van de ontwikkeling van de karakters. Het mag gezegd worden dat Catton lange zinnen en uitvoerige omschrijvingen niet schuwt, sommige Boek van de maandcollega’s vonden het eerste deel dan ook een beetje werken, maar we garanderen dat je wordt beloont!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Shida Bazyar – Vuur

Bestel Vuur via Paagman.nl

Vuur is een belangrijk boek in de huidige tijd, geschreven door de Duitse Shida Bazyar. Het verhaal wordt verteld vanuit Kasih, met haar vriendinnen Hani en Saya als drie vrouwelijke hoofdpersonen. Kasih praat als alwetende verteller, we lezen haar gedachtes, maar we leren ook die van haar vriendinnen en van bijvoorbeeld toevallige mensen op feestjes kennen. Ze spreekt ook de lezer aan en maakt duidelijk dat dit haar verhaal is waarin ze haar eigen waarheid mag vertellen en dingen mag verzwijgen, zoals waar de drie vriendinnen vandaan komen. De vrouwen krijgen in hun leven vaak te maken met racisme, klein en alledaags, maar ook groot en bewust. Saya trekt dit zich heel erg aan en ze leest dagelijks publiek gemaakte privéchats tussen ‘rechtse nazi’s’ en confronteert vaak andere mensen met deze gedachtes. Kasih wil haar kijk de brand, waarvan in de krant staat dat het Saya was geweest die geradicaliseerd is. Dit is niet waar, maar wel een voorbeeld van de wijzende vingers en de racistische gevoelens van de Duitse maatschappij. Hierbij deelt Kasih dus hun verleden, heden en allerlei belangrijke gebeurtenissen en gesprekken die leidden tot dit moment. Zo leert de lezer vanuit hun perspectief hoe het is als niet-witte persoon in een wit land.

Stéphanie Hoogenberk – We hebben het over je gehad

Bestel We hebben het over je gehad via Paagman.nl

Voor wie haar nog niet kent van L1NDA, Volkskrant magazine, hardgras is dit een debuut vol herkenning van Nederlandse bodem. Stephanie Hoogenberk neemt ons mee naar de do & don’ts bij nieuwe en bestaande vriendschappen in een serie van meerdere verhalen, verschillende situaties en personages. Vrouwen onderling kunnen de poten onder elkaars stoel vandaan zagen, laat staan als je nieuw bent in een bestaande vriendinnengroep, hoe ga je daar mee om? Ga je overal in mee of blijf je bij jezelf? Ontzettend veel gênante en herkenbare situaties passeren de revue. Je vaste vakantiemaatje haalt regelmatig het bloed onder je nagels vandaan, ga je de confrontatie aan of wil je status quo? Je wilt immers niet de vakantie verpesten… De verhalen zijn ontzettend humoristisch, je vliegt erdoor heen en wilt meer!

Natalie Haynes – De blik van Medusa

Bestel De blik van Medusa via Paagman.nl

Nathalie Haynes transformeert het verhaal van Medusa zoals we het kennen, in een gelaagd historisch verhaal met vrouwen als hoofdthema en het monster Medusa. Maar is Medusa wel het monster zoals ons altijd is voorgeschoteld? ‘De blik van Medusa’ geeft ons een prachtige hervertelling in poëtische schrijfstijl. In dit boek is vooral de bonte groep aan vertellers bijzonder. Goden, nimfen en zelfs dieren die hun verhaal rechtstreeks tot de lezer richten. Geen enkel mythisch personage wordt overgeslagen. Dit zorgt voor een rijk verhaal dat je een compleet beeld geeft over de prachtige hervertelling van dit bijzondere stukje Griekse mythologie. Daarnaast is de uitvoering van dit boek ook nog eens prachtig om te zien!

Elisa Shua Dusapin – Pachinkohal

Bestel Pachinkohal via Paagman.nl

De in Zwitserland opgegroeide Claire komt in de zomer naar Japan om haar grootouders op te zoeken en een reis met ze te plannen naar hun thuisland Korea. Om haar tijd niet alleen maar met spelletjes spelen met haar oma of in de pachinkohal Shiny van haar opa door te brengen, heeft ze gereageerd op een vacature om de tienjarige Mieko Franse les te geven. Naast langzame dagen bij haar grootouders, gaat ze hierdoor ook op een paar uitstapjes met Mieko samen. Het is misschien een kort verhaal waar niet heel veel in gebeurt, toch leef je al snel mee met de personages en laat Pachinkohal je met een warm gevoel achter.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand januari: Meisje, vrouw, anders

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder