Voorlezen maakt je leuker!

Van 23 januari t/m 2 februari is het weer feest, want dan zijn de Nationale Voorleesdagen! In deze periode krijgen wij weer extra veel zin om voor te lezen, dus kunnen we wel wat voorleestips gebruiken.

Na onze succesvolle do’s en don’ts-tips van vorig jaar, willen wij hier graag nog twee voorleestips én een boekentip delen.

Voorleestip #1: Voorleesrituelen met een vast moment en gewoontes

“Zo doen we dat altijd!” Voorlezen is fijn voor je kind, maar ook voor jou. Zo kan je gezamenlijk een rustmomentje in de dag creëren, zodat je even op adem kan komen van de dagelijkse hectiek. Met vaste gewoontes kan je ervoor zorgen dat je kind meteen weet wat er gaat gebeuren. Kies bijvoorbeeld voor een vast moment in de dag, of een vaste plek in huis waar je samen kunt zitten. Bijvoorbeeld het hoekje van de bank of misschien een plekje op de kamer. Zorg voor een plek waar niet te veel afleiding is, zodat je echt met z’n tweeën in het moment kunt komen. Zijn jullie veel onderweg? Kies dan samen een voorleesknuffel uit. Maak deze knuffel deelgenoot van het voorlezen, zo kunnen ze toch nog steeds rekenen op een vast ritueel.

Voorleestip #2: Benut de kracht van herhaling

Ja, helaas niet zo goed nieuws voor sommige voorlezers die helemaal klaar zijn met een bepaald boek. Kinderen houden nou eenmaal van herhaling, omdat ze het leuk vinden als ze elementen herkennen. Ze weten dan wat er komt en zullen soms graag het verhaal zelf af willen maken. Zie het als een goede geheugentraining voor je kind. Door eenzelfde boek meerdere keren voor te lezen zal je kind via verwondering en herkenning uiteindelijk weer voor nieuwe verwondering zorgen. Uiteindelijk zal je samen bij iedere keer lezen weer iets nieuws kunnen ontdekken. Want ook voor jou hoef het herhalen niet saai te zijn! Bedenk na elke keer voorlezen een ander onderwerp uit het verhaal om over te praten. Wie weet waar je samen dan op uit komt.

Boekentip: Een huis voor Harry

PaagMag boekentip Huis voor Harry
Bestel Een huis voor Harry bij Paagman.nl

Ieder jaar selecteert een comité van Jeugdbibliothecarissen de Prentenboek TopTien. Het allerbeste prentenboek wordt door hen verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Dit jaar is Een huis voor Harry verkozen tot Prentenboek van het Jaar.

Harry is een kat die liever niet naar buiten gaat, want Harry binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis? Leo Timmers bedacht voor zijn nieuwste prentenboek een uiterst aaibaar hoofdpersonage: de dikke kater Harry met het kleine hartje, die op zoek moet naar een nieuw huis. Een lief boek met mooie illustraties die zowel voor jong als oud een feest zijn om te bekijken.

Hopelijk kunnen deze tips naast onze eerdere tips het voorlezen nóg leuker maken. Want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste natuurlijk: dat zowel jij als je kind het leuk vinden en zo samen iedere dag uitkijken naar het voorleesmomentje.

Prentenboek TopTien

Benieuwd naar de Prentenboek TopTien van de Nationale Voorleesdagen? Klik hier. En wist je dat Leo Timmers, de auteur van het Prentenboek van het Jaar 2019 op 2 februari om 11:00 uur bij onze vestiging op de Frederik Hendriklaan 217 te gast is om voor te lezen en te tekenen? Je kan je via deze link aanmelden voor dit evenement!

Tags bij dit verhaal
,
Geschreven door
Meer van Britt

Ga aan de slag met de leesbingo!

Thuis door het coronavirus? Maak lezen leuk en uitdagend met deze bingokaart...
Lees verder