Top 15: kinderboeken, thrillers, non-fictie en literatuur in april

In april bestormden een heel aantal nieuwe boeken onze bestverkocht-lijst. Welke titels dat zijn? Dat zetten we in dit artikel voor je op een rij!

In april onderzochten we tijdens de Maand van de Filosofie het thema Weerloos en waardevol. Filosofen in het hele land vroegen zich af hoe het weerloze en waardevolle zich kan weren tegen de harde cijfers van verdienste, prestige en succes. Ook was het de Maand van het Natuurboek en hebben we gelukkig van de eerste mooie lentedagen kunnen genieten. De boekverkoop deze maand laat een leuke mix zien van kinderboeken, thrillers, non-fictie en literatuur.

1) Arnout Jaspers – De stikstoffuik

Bestel 👆 via Paagman.nl

Auteur Arnout Jaspers (1958) studeerde natuurkunde in Leiden, publiceerde als wetenschapsjournalist onder meer in NRC Handelsblad en de Volkskrant en is columnist van Wynia’s Week. In De stikstoffuik bekijkt hij hoe het unieke Nederlandse stikstofprobleem ontstond, waarom Nederland als enige land ter wereld een fulltime ‘stik-stofminister’ heeft en hoe de hele ‘crisis’ gebaseerd is op onwetendheid, misbruik van wetenschap en schimmige deals in achterkamertjes. Op dinsdag 6 juni zal Arnout Jaspers bij Paagman Frederik Hendriklaan een lezing over zijn boek houden. Aanmelden kan via deze link.

2) Nicci French – Heeft Iemand Charlotte Salter Gezien?

Bestel 👆 via Paagman.nl

Heeft iemand Charlotte Salter gezien? is het nieuwste bloedstollend spannende boek van het iconische thrillerduo Nicci French. Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard (1958) en Sean French (1959) schuil. Het echtpaar is wereldberoemd om hun psychologische thrillers, waarvan hun bekendste werk de achtdelige reeks met psychoanalytica Frieda Klein in de hoofdrol is. In Heeft iemand Charlotte Salter gezien? komt Charlotte Salter niet opdagen op het verjaardagsfeest van haar man. Hij blijft onverstoord, maar hun dochter Etty raakt ervan overtuigd dat haar iets vreselijks is overkomen.  Jaren later komen Etty en haar broers bijeen om het ouderlijk huis leeg te ruimen omdat Alec naar een verpleeghuis moet. Wanneer er weer iets aangrijpends in het dorp gebeurt, wordt rechercheur Maud O’Connor op de zaak gezet. Aan haar de taak om een onwillige politiemacht mee te krijgen oud zeer op te rakelen.

3) Geert Gunneweg – Terug Op Scheveningen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Dit boek werd gepresenteerd in een overvol Paagman Fred, lokaler wordt het bijna niet!  Aan de hand van de restauratie van de oude vleetlogger SCH 236 Noordster verkent Gunneweg een groot aantal aspecten van een eigenzinnige vissersgemeenschap die haar eeuwenoude levenswijze bedreigd zag worden, en in slechts een paar jaar tijd zag verdwijnen. De verhalen en belevenissen tijdens de restauratie vormen het decor van een persoonlijk en bij vlagen aangrijpend verhaal over het Scheveningen van toen en van nu. In Terug op Scheveningen reconstrueert de auteur zowel het leven van de laatste vleetvissers als de neergang van de vleetvisserij. Terug op Scheveningen leest als een roman met de Noordster als hoofdpersoon.

4) Esther Verhoef – Alter Ego

Bestel 👆 via Paagman.nl

Esther Verhoef behoeft eigenlijk geen introductie. Van haar psychologische thrillers en romans zijn in eigen land ruim 2,9 miljoen exemplaren verkocht. Haar nieuwe thriller Alter Ego vertelt het verhaal van Lynn en Camiel Storm. Het leven lacht Lynn eindelijk toe. Ze is getrouwd met de twintig jaar oudere Camiel Storm, een bekende chef-kok, en verzorgt met verve de pr voor diens sterrenrestaurant De Luwte. Voor de buitenwereld vormen de twee een succesvol powerkoppel. Maar terwijl Camiel avond na avond de sterren van de hemel staat te koken, onderhoudt Lynn een passievolle affaire met de jonge, opvliegende Laurens. Door ambitieuze uitbreidingsplannen komt het huwelijk verder onder druk te staan. En wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren in en rond de villa van Camiel en Lynn, kan Lynn bij niemand terecht.

5) Marjolijn van Heemstra – Wat Is Ruimte Waard

Bestel 👆 via Paagman.nl

In april onderzochten we tijdens de Maand van de Filosofie het thema Weerloos en waardevol. Filosofen in het hele land vroegen zich af hoe het weerloze en waardevolle zich kan weren tegen de harde cijfers van verdienste, prestige en succes. En vooral hoe waarde weer zijn waarde krijgt. In het essay van de Maand van de Filosofie neemt Marjolijn van Heemstra je mee naar de ruimte. Want in de ruimte lonkt het nieuwe goud. Waar vroeger verre landschappen gekoloniseerd werden, zijn nu planeten aan de beurt. Miljardairs lanceren de ene raket na de andere, er zijn plannen voor mijnbouw op asteroïden en voor een tankstation op de maan –  voor wie op doorreis is naar Mars. Maar ten koste van wat? In Wat is ruimte waard neemt Marjolijn van Heemstra je mee naar de vertes die rijk maken en toont ze de verarming die dat tegelijkertijd teweegbrengt.

6) Bibi Dumon Tak – Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. De zebra houdt zijn spreekbeurt over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder weet alles over de doodshoofdaap te vertellen. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf. En dat is niet kinderachtig, maar dierachtig leuk. En extra mooi door de fantastische illustraties van Annemarie van Haeringen.

7) Floortje Dessing – Heimwee moet je koesteren

Bestel 👆 via Paagman.nl

Floortje Dessing blikt terug op vijfentwintig jaar reisprogramma’s maken en vertelt over de avonturen die ze de afgelopen jaren heeft beleefd: zowel groot als klein, ver weg als dicht bij huis. Floortje Dessing maakt de balans op: wat is haar het meest bijgebleven van de bijzondere ontmoetingen met mensen over de hele wereld? Hoe heeft het reizen haar gevormd tot wie ze nu is en hoe kijkt ze naar de toekomst? Terwijl ze dieper graaft naar haar drijfveren gaat ze de belangrijke thema’s van onze tijd niet uit de weg. Maar ze deelt ook luchtiger inzichten: zoals de ontdekking dat neushoorns net zo goed een ochtendhumeur hebben en waarom je in de bush nooit een zwarte broek moet dragen.

8) Niccolò Ammaniti – Het Intieme Leven

Bestel 👆 via Paagman.nl

Niccolò Ammaniti ontleedt haarscherp haar geest, onderzoekt haar angsten, obsessies en stiekeme verlangens in een roman die ongeëvenaarde fantasie, psychologisch realisme, tragiek en verleiding combineert. Het intieme leven laat je nadenken over onbewuste drijfveren, verdrongen herinneringen en een vervormde realiteit. Maria Cristina Palma leidt een perfect leven – op het oog, dan. Ze is mooi, rijk, beroemd, de vrouw van de Italiaanse premier en de wereld draait om haar. Dan ontmoet ze op een feest een vriend van haar overleden broertje en ontvangt ze een filmpje dat alles verandert. Een geheim uit haar verleden haalt haar in, iets wat ze diep heeft weggestopt en waar ze nooit meer aan heeft gedacht.

9) Hanneke de Zoete – De Zoete Zusjes lossen het op (De Zoete Zusjes)

Bestel 👆 via Paagman.nl

De meeste mensen met jonge kinderen zullen er wel een keer over gehoord hebben: De Zoete Zusjes. Hanneke de Zoete maakt samen met haar dochters Saar en Janna, bekend als de Zoete Zusjes, YouTube-video’s. In 2019 maakte ze haar schrijversdebuut met het kinderboek Woensdagmiddag met de Zoete Zusjes. Inmiddels zijn er al meer dan 450.000 exemplaren van haar boeken verkocht. In De Zoete Zusjes lossen het op is het meivakantie en Zoete Zusjes Saar en Janna spelen op zolder. Dan vinden ze een mooie gouden sleutel. Maar waar past de sleutel op? Mama zegt niks en papa is een paar dagen weg.

De rest van de top 15:

10) Hannah Grace – Icebreaker

Hannah Grace brengt kunstschaatsers en ijshockeyers samen in haar boek Icebreaker. Kunstschaatster Anastasia Allen en ijshockeyer Nathan Hawkins vormen onverwachts een kunstschaatsduo, maar dat is prima, want Anastasia houdt niet eens van hockeyspelers…toch?

11) Ian McEwan – Lessen

Vorige maand op de tweede plaats, nu nummer 3! Als zijn vrouw plotsklaps verdwijnt en hij met hun jonge zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan.

12) Martin Bossenbroek – De Zanzibardriehoek

Na de kortste oorlog in de geschiedenis – nog geen drie kwartier – wordt Zanzibar een Brits protectoraat. Einde van de slavernij, begin van de onderwerping.

13) Peter Elenbaas – Den Haag Onbewolkt / Cloudless The Hague

Fotograaf Peter Elenbaas maakte de succesvolle fotoboeken Amsterdam en Rotterdam onbewolkt. Nu verlegt hij zijn koers naar de derde grootste stad van Nederland: Den Haag.

14) Toshikazu Kawaguchi – Before The Coffee Gets Cold

Een prachtig, ontroerend verhaal over een klein Japans café dat zijn bezoekers de kans biedt terug te reizen in de tijd.

15) Pieter Melsen & Wouter Vaessen – Sam En Het Niet-Leuke Geheim

Alle kinderen hebben weleens een geheim, maar wat als je je daardoor heel naar voelt? Sam laat zien wat kleine kinderen met hun grote geheimen kunnen doen. Zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaessen maakten samen dit belangrijke kinderboek.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Heb jij alle Lucinda Riley boeken gelezen?

We moeten nog heel even geduld hebben tot het laatste deel in...
Lees verder