Boek van de maand mei: De kuil

Over ons Boek van de maand mei raak je niet uitgepraat door het mysterieuze plot en mooie zinnen. Ons nieuwe Boek van de maand is: De kuil van Laura van der Haar.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over De kuil

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Synchroon geobsedeerd

Kasja en Lennart zijn al een aantal jaren samen en van buitenaf lijkt hun relatie en leven redelijk simpel, liefdevol en gewoon. Echter is deze van binnen behoorlijk ontwricht en leiden ze beiden een dubbelleven met ieder een eigen obsessie. Laura werkt in een pannenkoekenrestaurant waar een ontmoeting met projectontwikkelaar Charles – wat je uitspreekt als Sjarrel – Ubbink haar in een obsessieve affaire stort. Lennarts zusje Meijke is uit een boom gevallen (of gesprongen?) en zweeft tussen leven en dood in een coma. Hij verliest zichzelf langzaam terwijl hij antwoorden zoekt in het bos en de bodemstructuur. Zo raken Kasja en Lennart eigenlijk synchroon geobsedeerd. Ze drijven daarbij steeds verder uit elkaar: hij dieper dat bos in en zij dieper die affaire met Charles in. Alles komt op bijzondere wijze samen in een schokkend slot.

Het broeit in het bos…

…onder de grond met alle krioelende beestjes, in het hart van Kasja met haar ontluikende verliefdheid en in het hoofd van Lennart met zijn koortsachtige theorieën. Het bos speelt een belangrijke rol in het boek als setting maar ook als personage op zichzelf. Want waar slaat ‘de kuil’ uit de titel precies op? Laura van der Haar is archeoloog van origine en dat is duidelijk merkbaar in haar manier van het bos beschrijven. Lennart raakt geobsedeerd met de bodemstructuur, maar toch wordt het nergens écht technisch. Van der Haar benadert het bos op een filosofische, menselijke manier – waarschijnlijk juist door haar achtergrond. In een interview zei ze zelf ook al: ‘De kuil is een spannend verhaal, maar stiekem is het ook een beetje een ecoroman: van begin tot eind gaat het over de natuur die ergens heen wil.’

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Leila Mottley – Nightcrawling

Bestel Nightcrawling via Paagman.nl

In Nightcrawling dompelen we onder in East Oakland waar Kiara en haar broer Marcus in hun dagelijks leven leiden onder de gevolgen van criminaliteit, prostitutie en corruptie. Na een serie aan heftige gebeurtenissen binnen het gezin moet Kiara zelf de huur bij elkaar weten te sprokkelen om niet uit huis gezet te worden. Hierbij raakt ze onverwacht betrokken in een van de grootste politieschandalen van Oakland. Door haar ijzersterke persoonlijkheid en doorzettingsvermogen krijgt ze een hoop voor elkaar maar toch zal ze haar trots op zijn moeten zetten om hulp moeten vragen. Lees vooral ook het nawoord van de auteur, hierin wil zij alle betrokken slachtoffers een stem geven! Een zeer heftig verhaal wat zeker de moeite waard is om te lezen, maar let wel, het is geen luchtige roman.

Shelley Read – Ga als een rivier

Bestel Ga als een rivier via Paagman.nl

Een mooi verhaal over een jonge vrouw Victoria die opgroeit in de jaren 40-50 in Colorado, waar ze verliefd wordt op een gekleurde jongen die door de rest van het dorp gehaat wordt. Ze wordt zwanger van hem, maar heeft wel door dat ze niet bij haar familie kan blijven, een familie die bestaat uit alleen nog maar haar vader, driftige broer en oom die door de oorlog in een rolstoel zit en alleen nog maar drinkt en ruziet. Ze vertrekt naar het bos waar ze uiteindelijk bevalt van haar kind, maar hem achterlaat omdat ze niet voor hem kan zorgen. Terug bij haar familie is eigenlijk iedereen dood of weg of bijna dood, maar ze voelt toch liefde voor de plek waar ze is opgegroeid en de beroemde perziken die zij met haar familie altijd heeft verbouwd. Verder is het boek een zoektocht naar hoe ze die perziken kan redden, hoe ze weer een leven opbouwt zonder haar zoon en hoe ze uiteindelijk hoop koestert om hem toch ooit weer te ontmoeten. Het is sentimenteel, mooi geschreven en een afgerond verhaal.

Nhung Dam – Definitie van liefde

Bestel Definitie van liefde via Paagman.nl

Actrice Rose staat midden in het leven dat ze zelf heeft opgebouwd, ze is actrice en gaat binnenkort op tournee door Europa. Ze woont aan de goede kant van de rivier in New Orleans en heeft zich niet alleen los geworsteld van haar traditionele Vietnamese opvoeding en haar acteerdromen nagejaagd, maar ze blijkt ook eindelijk zwanger na een langdurige kinderwens. Wanneer ze het nieuws aan haar partner Jason meedeelt is de reactie niet wat ze hoopte. Ze staat voor een onmogelijke keuze, gaat ze voor deze zwangerschap of moet ze de zwangerschap afbreken? Al haar overdenkingen worstelt ze door in gesprekken met haar vrienden en collega’s, waarin ook haar verleden, relatie en de politieke situatie rondom abortus in Amerika aan bod komen.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand februari: Aan de rand van een groot bos

Ons Boek van de maand februari is een leeservaring die je bijblijft....
Lees verder