In één oogopslag zien of je Valentijnsdate een goede match is? Dat kan!

Tekst: Monica Wardenaar

Als relaties over gaan wordt er vaak gezegd: ‘hij of zij paste toch niet echt bij mij’. Het zou je veel ellende en verdriet besparen als je van te voren weet of iemand een geschikte partner voor je kan zijn.

Maar hoe kom je erachter of iemand bij je past, voordat de hormonen en de vlinders in je buik het winnen van je hersens en je gezonde verstand? Daar is een nieuwe en opzienbare methode voor: De typologie van MensTypes, die wordt beschreven in het boek ‘Jij past echt bij mij.’ Hiermee kun je aan uiterlijk en gedrag zien of iemand een goede match voor je is. Je kunt zelfs in een oogopslag je ideale partner herkennen.

Relations are like electric currents!
Wrong connections will give you shocks throughout your life…
but the right ones will light up your life.

Waarom je steeds voor de verkeerde valt

Volgens de psycholoog John Money hebben we allemaal een mentale liefdeskaart waarmee we bepalen of iemand onze ideale partner is. Door deze liefdeskaart voel je bij de een aantrekkingskracht en bij de ander niet. Van jongs af aan ben je bezig met het ontwikkelen van je liefdeskaart. Deze is opgebouwd uit indrukken en omgevingsfactoren uit je jeugd. Je kiest bijvoorbeeld voor de glimlach van je moeder, de humor van je buurjongen en de ogen van je vader. Met al deze puzzelstukjes maak je je liefdeskaart. Als je de persoon ontmoet die voldoet aan je kaart, beginnen de vlinders in je buik te fladderen. Je voelt je aangetrokken, hoewel je niet weet of hij of zij écht ideaal voor je is. Want je weet niet of jullie karakters bij elkaar passen.

Het is belangrijk dat karakters matchen

Dat karakters een match zijn is één van de basisingrediënten voor een superrelatie. Wanneer de basis goed is kun je gaan bouwen. Vergelijk dit met het kopen van een huis. Als je slim bent verdiep je je in hoe je kunt ontdekken of een huis verborgen gebreken heeft. Zodat je weet waar je op moet letten en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Als je op zoek bent naar een partner is MensTypes een handig hulpmiddel om van te voren te zien of iemand de juiste partner voor je is. Je hoeft dan niet in een relatie te stappen om er later achter te komen dat jullie toch niet écht bij elkaar passen.

Hoe je aan het uiterlijk ziet of iemand bij je past

Iemand die een hond aanschaft weet vaak precies wat voor soort hond hij wil hebben en waarom een bepaalde soort bij hem past. Zelden komt hij thuis met een andere hond dan vooraf gepland. Maar mensen zijn geen honden … of eigenlijk toch wel? Wij zijn net als honden zoogdieren. En zoals je bij honden aan het uiterlijk de verschillende rassen herkent, kun je bij mensen aan het uiterlijk de verschillende types herkennen. Het uiterlijk van een hond zegt iets over het karakter. Als je op zoek bent naar een waakhond zul je sneller kiezen voor een Duitse Herder. Maar wanneer je het leuk vindt om een hond ‘aan te kleden en een strikje in te doen’ val je waarschijnlijk voor een Chihuahua.

Met Menstypes werkt het net zo. Je kunt aan uiterlijk en gedrag in grote lijnen zien wat het karakter van iemand is en of deze persoon de ideale partner is voor jou.

Zo pas je MensTypes toe in je zoektocht naar liefde

Er zijn 13 MensTypes: 7 klassieke en 6 gecombineerde. Deze worden ook wel planeettypes genoemd: Maan, Venus, Mercurius, Saturnus, Mars, Jupiter en Zon. Er zijn twee types die het best bij je passen omdat jullie karakters een match zijn: je zogenaamde ‘maximale aantrekking’ en het type dat je zelf bent.

Als je wilt weten of iemand een geschikte partner voor je kan zijn begin je eerst met ontdekken welk type je zelf bent. Want als je weet welk type je bent wordt meteen duidelijk welke types het best bij je passen.

De volgende stap is het herkennen van je ideale partner. Het vraagt wat oefening, maar als je je verdiept in de verschillende types en op een andere manier naar mensen gaat kijken, zie je overeenkomsten tussen mensen. Je ontdekt uiterlijke kenmerken in mensen en je herkent je ideale partner aan het uiterlijk.

You can always find someone
it’s just finding the right one
~ Meera Syal ~

Enkele kenmerken van de 7 klassieke types

Maan
Tenger met een rechte lichaamsvorm. Afstandelijke houding. Meestal rond of ovaal gezicht.
Ingetogen, trouw, zachtaardig en bedachtzaam.

 

Venus
Heeft een ‘peer-figuur’. Relaxte houding. Goedgevormde mond met volle lippen.
Innemend, vriendelijk, genotzuchtig en welwillend.

 

Mercurius
Beweeglijk, met een pezig en goedgebouwd lichaam. Onrustige houding. Stralende ogen.
Charmant, sociaal, speels en doortastend.

 

Saturnus
Lang en slank. Serieuze uitstraling. Smalle mond met dunne lippen.
Evenwichtig, trouw, conservatief en dominant.

 

Mars
Compact en krachtig lichaam. Energieke houding. Ovaal, vierkant of hoekig gezicht.
Avontuurlijk, ongeduldig, daadkrachtig en loyaal.

 

Jupiter
Een appel-figuur. Statige houding. Volle, zachte kin en een kleine neus.
Sympathiek, ijdel, zorgzaam en sociaal.

 

Zon
Klein, fragiel en goedgevormd lichaam. Expressieve uitstraling. Ovaal of hartvormig gezicht.
Impulsief, naïef, avontuurlijk, temperamentvol.

 

‘A match made in heaven’

Met je zogenaamde ‘maximale aantrekking’ en met hetzelfde type als je zelf bent, heb je de grootste kans op een langdurige harmonieuze relatie. Er is een echte klik, magische aantrekkingskracht en karakters zijn een match. Als er daarnaast ook overeenkomsten zijn op andere vlakken, zoals een persoonlijkheid die bij jou past, genoeg gezamenlijke interesses, hetzelfde levensdoel en dezelfde verwachtingen van de toekomst, dan zijn alle ingrediënten voor een superrelatie aanwezig.

Frans en Mariska Bauer, Willem-Alexander en Máxima en René en Natasja Froger zijn volgens het principe van MensTypes ideale matches. Zij passen in de basis perfect bij elkaar. Ze vullen elkaar aan, begrijpen en respecteren elkaar. Deze relaties zijn vanzelfsprekend en gaan als het ware vanzelf.

Frans & Mariska Bauer
Venus & Mars

René & Natasja Froger
Venus & Saturnus-Mars

Willem-Alexander & Máxima
Mars-Jupiter & Venus-Mercurius
Bestel Jij past echt bij mij nu bij Paagman.nl

Wil het dus nog niet zo lukken met de liefde? Grote kans dat je valt op een type dat niet bij je past. Kijk eens met een andere bril naar je date en de mensen om je heen. Als je MensTypes gaat toepassen bij je zoektocht naar je ideale partner zul je ontdekken dat je in een oogopslag ziet of iemand echt bij je past.

If you do what you’ve always done,
you get what you’ve always gotten.
~ Tony Robbins ~