Boek van de maand september: Hier komen wij vandaan

In september hebben we gekozen voor deze verrassende roman die het magische met het alledaagse verbindt: Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Hier komen wij vandaan

Waar komen wij vandaan?

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

In Hier komen wij vandaan volgen we een moeder en dochter die een zwervend bestaan leiden; een fabrieksarbeider die droomt over een eigen tropische-vissenwinkel maar in plaats daarvan nachtdiensten draait en voor zijn zieke moeder zorgt; twee geliefden die samen een huis willen bouwen en op hun nieuw gekochte perceel in een caravan wonen; en de kleine zeemeermin die ondanks haar dromen en fantasie wordt geconfronteerd met de harde werkelijkheid. We kunnen ons er iets bij voorstellen als lezers bij het zien van “de kleine zeemeermin” even haperen, maar geloof ons: het is écht de moeite waard. In deze debuutroman verbindt Leonieke Baerwaldt het magische met het alledaagse en vinden de sprookjes van Andersen en Grimm hun eigentijdse weerklank. Als lezer ben je getuige van hele herkenbare situaties waar de personages in terecht komen en zie je langzaamaan hoe de personages op problemen reageren en zich door het leven proberen te manoeuvreren. De vier verhaallijnen wisselen elkaar in hoofdstukken af en klikken gaandeweg steeds slimmer in elkaar. Want gebeuren de verhaallijnen nou tegelijkertijd of volgen ze elkaar lineair op?

Schrijven als kunst

De hoofdstukken in Hier komen wij vandaan zijn kort en de taal is precies raak. Het verhaal is heel zorgvuldig geschreven en ieder woord lijkt te zijn gewogen. Iedere bladzijde wordt het weer duidelijk dat Leonieke Baerwaldt de kunst van het schrijven verstaat. Het verbaast ons dan ook niets dat zij in 2018 de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd heeft gewonnen en literatuurwetenschappen heeft gestudeerd. Haar korte verhalen verschenen onder meer op Hard//hoofd en Papieren Helden en zijn gepubliceerd in NRC Handelsblad. Deze kenmerkende korte verhalen-schrijfstijl heeft Baerwaldt meegenomen in het schrijven van haar debuutroman. Die schrijfstijl en het ‘waterthema’ maakt Hier komen wij vandaan een gek en anders boek, maar waar je zeker geen spijt van gaat krijgen!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Jens Meijen – De lichtjaren

Bestel De lichtjaren via Paagman.nl

Jens Meijen vraagt zich in zijn overrompelende debuutroman af hoe we een zinvol leven kunnen opbouwen, of het wel rechtvaardig is om in dit klimaat nog een kind op de wereld te zetten, en welke verantwoordelijkheid we dragen voor andere levensvormen op onze aarde. Hoe gaat de mens zich gedragen wanneer het klimaat zich zo manifesteert dat de mens niet meer centraal staat? In De lichtjaren is de opwarming van de aarde in een stadium dat het voor veel mensen letterlijk te heet onder de voeten wordt. Je volgt personages die vooral met hun eigen problemen worstelen, maar ook als vriendengroep het nodige meemaken. Dit surrealistische verhaal lijkt door de eigentijdse thema’s eigenlijk heel realistisch…

Nancy Jooyoun Kim – Het laatste verhaal van Mina Lee

Bestel Het laatste verhaal van Mina Lee via Paagman.nl

Na elkaar veel te lang niet te hebben gezien zoekt Margot haar moeder weer op in Los Angeles, Koreatown.
Helaas komt het niet tot een hereniging, want ze treft haar moeder dood aan in haar appartement. Buiten dat het een tragische gebeurtenis is, is het een startschot voor een zoektocht naar de waarheid. Door de onderlinge taalbarrière kennen moeder en dochter elkaar niet goed. Margot heeft zich nooit verdiept in de Koreaanse taal of cultuur wat altijd voor een afstand tussen de twee heeft gezorgd. Wat is haar moeders verhaal? Leert zij haar moeder na haar dood toch nog een beetje kennen? En niet minder belangrijk , wie is haar vader? Kortom een zoektocht naar niet alleen de geschiedenis van haar moeder maar ook naar haarzelf.

Robert Jones Jr. – De profeten

Bestel De profeten via Paagman.nl

Samuel en Isaiah zijn jonge slaven op een plantatie in het diepe zuiden van de VS. Ze zijn verliefd op elkaar, en hun relatie is vaak het enige dat hen verlossing kan brengen te midden van de wreedheid en het geweld en de angst die ze dagelijks ondervinden. De profeten is geen makkelijk boek, het onderwerp is zwaar en de proza, complex en gelaagd, voelt soms bijbels aan. Maar de lezer wordt beloond, inzicht, verbazing en ontroering wisselen elkaar af in deze monumentale roman.

 

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Ons eerste Kinderboek van de maand!

Elke maand zorgen onze boekverkopers voor nieuwe leesinspiratie door een boek te...
Lees verder