7 Verboden Vruchten in de literatuur

Adam en Eva in de
In elke roman willen personages iets en is het onzeker of ze het ook zullen krijgen. Altijd zijn er hindernissen in hun levens, of het nu door hun eigen toedoen is, of door dat van een ander. Zo sluit he Boekenweek thema Verboden Vruchten automatisch aan op veel literatuur.
In de onderstaande zeven romans doen mensen hun best om iets te overwinnen wat ze dwarszit – met wisselend succes.

1. Monsterlijk gedrag in De Tolk van Java van Alfred Birney

Alfred Birney De tolk van Java € 19,99

In De tolk van Java vertelt de zoon van een Helmondse schoenmakersdochter en een Indische voormalig oorlogstolk op zwarte, bijtende toon over zijn jeugd. Birney wisselt de deels autobiografische verhalen af met de (oorlogs)memoires van zijn vader. Diens traumatische achtergrond maakte hem een paranoïde en gewelddadige tiran, waar het gezin enorm onder leed. Naast een scherp portret van een Nederlands-Indische familie in de naoorlogse Nederlandse maatschappij, bestudeert de roman zo ook de slachtoff er-dader verhouding. Kun je iemands monsterlijke gedrag vergeven als je weet hoe de persoon zo geworden is? Dat is nog maar de vraag.

 

2. De verliefdheid voorbij en dan…

Alain de Botton Weg van Liefde € 19,99

De schrijver en filosoof Alain de Botton staat vooral bekend om zijn toegankelijke psychologische en filosofische non- fictie. Weg van liefde is grotendeels in romanvorm geschreven, maar ook in dit boek komt het gedachtegoed van De Botton op een essayistische manier terug. We volgen de mooie momenten, maar ook de miscommunicaties van een getrouwd stel. Na de verliefdheidsfase zijn zij in stadium waarin hun relatie zich moet ontwikkelen tot een stabiele thuishaven. De Botton laat zien hoe dit gebeurt, en neemt de lezer mee langs allerlei heldere relatie-inzichten. Een warm boek, voor wie in liefde gelooft.

 

3. Historische verboden liefde in De Bekeerlinge

a
Stefan Hertmans De bekeerlinge € 19,99

Een christelijk meisje en een joodse jongen worden verliefd in 11e-eeuws Normandië. Ze slaan samen op de vlucht, vanuit Frankrijk richting Egypte. Uitsluiting, armoede en vervolging zijn het resultaat. Tien eeuwen later baseert Stefan Hertmans De bekeerlinge op een historisch manuscript waarin de twee vluchtig worden genoemd. Hij maakt de reis die het paar heeft afgelegd opnieuw. De bekeerlinge is zo deels een historisch drama en deels een speurtocht van een schrijver – een speurtocht die hij baseert op maar een handjevol feiten. Waar ligt de grens tussen feit en fictie? In hoeverre mag je die twee mengen, als auteur? De twee verhaallijnen vormen een boeiende mix.

 

4. Controversie en de verboden liefde

Vladimir Nabokov Lolita € 15

De welgestelde literatuurwetenschapper Humbert leidt een normaal leven, totdat hij lustgevoelens ontwikkelt voor veel te jonge meisjes. Hij wordt verliefd op Dolores, de twaalfjarige dochter van zijn hospita. Zij claimt op den duur dat zij ook verliefd is op hem. Om dichtbij Dolores in de buurt te kunnen blijven, trouwt hij met haar moeder. Het verhaal loopt – hoe kan het ook anders – steeds verder uit de hand. Deze controversiële Amerikaanse klassieker uit 1953 is nog steeds een veelgelezen roman. Hij staat ook hoog genoteerd in lijsten van beste boeken uit de 20e eeuw.

5. Hebzucht

David Pefko Daar komen de vliegen € 19,99

In Daar komen de vliegen poneert David Pefko het verhaal van Jerry, een oudere Joodse grootbelegger uit New York die tijdens de financiële crisissituatie van 2008 op het punt staat ontmaskerd te worden. Het Amerikaanse bankiersmilieu en zijn noodlijdende bewoners worden typeert Pefko in een nonchalante schrijfstijl.
Jerry is niet alleen een geldwolf die snakt naar meer en meer. Hij is ook man in een zelfgecreëerde achtbaan, een achtbaan waaruit hij onmogelijk kan ontsnappen zonder nog veel dieper in de penarie te raken. Zelfs oplichters zijn mensen, lijkt Pefko te willen laten zien, en daar slaagt hij in.

 

 

6. Coming of age

Lize Spit Het smelt € 22,95

Het smelt is het debuut van de jonge Vlaamse Lize Spit. Sinds het is uitgekomen is in januari 2016 is het bij Paagman steeds een sluimerend succes geweest. Een jonge vrouw van 27 reist in 2015 terug naar haar geboortedorp op het Vlaamse platteland. Zij vertelt over een sequentie schokkende gebeurtenissen die zich daar in de zomer van 2002 heeft afgespeeld tussen haar en een aantal jeugdvrienden. Spits stijl is ritmisch en trefzeker. Je voelt constant dat er iets naars gaat plaatsvinden, maar wat, dat blijft lang onduidelijk. De climax is rauw en onvermijdelijk, maar zindert nog dagen na in je gedachten.

7. Functioneel naakt in Turks Fruit

Jan Wolkers Turks fruit € 17,99

In Jan Wolkers’ klassieke liefdesroman blikt een beeldhouwer terug op zijn hartstochtelijke relatie met de jonge vrouw Olga. De hoofdpersoon beschrijft allerlei gebeurtenissen uit Olga’s jeugd, die ze hem heeft verteld. Ook de wrange relatie met haar moeder komt aan bod. Zo tekent Olga’s gepassioneerde, eigenwijze en soms wat kinderlijke karakter zich steeds duidelijker af. De twee geliefden gaan na een ruzie uit elkaar, maar hoofdpersoon vergeet haar ondanks andere relaties nooit. Wanneer zij terminaal ziek is en alleen nog maar Turks fruit durft te eten, zorgt hij voor haar. Turks Fruit deed veel stof opwaaien in 1969 en is nu nog steeds een heftig, indrukwekkend verhaal.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Wat is jouw smaak? 3 x waarom iedereen enge boeken zou moeten lezen

Ben jij iemand die helemaal happy wordt van een gruwelijk spannend boek,...
Lees verder