Boek van de maand november: ILYAS

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Voor november een boek dat met humor en scherpe observaties de enorme kloof tussen arm en rijk in Nederland toont. Deze maand: ILYAS van Ernest van der Kwast.

Het Boek van de maand-team over ILYAS

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Wie is Ilyas?

Ernest van der Kwast weet met mooie scènes en vlotte zinnen een herkenbaar, hedendaags verhaal neer te zetten. In het boek volgen we conservator Peter Lindke, die meer oog voor zijn werk heeft dan voor de wereld om hem heen. De ontdekking van een nieuwe Rembrandt trekt hij echter in twijfel, waardoor hij op staande voet ontslagen wordt. Thuis komt hij er achter dat zijn gezin is gaan functioneren zonder hem en dat er in zijn omgeving grotere maatschappelijke problematiek speelt dan zijn eigen problemen. Doordat hij thuiszit, komt hij namelijk in aanraking met de schoonmaakster die zijn vrouw heeft ingehuurd. Deze schoonmaakster heeft grote geldproblemen en Peter Lindke besluit haar te helpen. De man met een gebrek aan inlevingsvermogen (volgens de woorden van zijn vrouw Kee) blijkt aardig goed in het helpen van minderbedeelden te zijn. Het duurt vrij lang voordat het titelpersonage Ilyas wordt geïntroduceerd. Hierdoor werd onze nieuwsgierigheid alleen maar groter en groter. In hoeverre gaat Ilyas het leven van Peter Lindke op z’n kop zetten? En kan Peter mensen blijven helpen én zijn eigen huwelijk redden? Wij zullen niks verklappen…

Met humor en scherpe observaties

Ernest van der Kwast schrijft met veel vaart en wisselt snel van humoristische scènes naar interessante passages over de schilderkunst en weer terug naar een opvallende observatie van de hoofdpersoon. Dit maakt ILYAS een gedurfd en interessant boek. De passages over Rembrandts schilderijen maken duidelijk dat er door de auteur veel onderzoek en voorbereiding in het boek is gestopt. De problematiek die Ernest van der Kwast aansnijdt blijkt hem persoonlijk aangelegen te zijn – hij is sinds 2017 mentor van Rotterdamse jongeren die wel wat hulp kunnen gebruiken. Dit maakt duidelijk dat de situaties die hij beschrijft echt uit het leven gegrepen zijn. De soms schrijnende omstandigheden waar minderbedeelden mee te maken krijgen, weet van der Kwast toch met een lichte toets weer te geven.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

John Ironmonger – De dag dat de walvis kwam

Bestel de Dag dat de walvis kwam via Paagman.nl

De dag dat de walvis kwam is een vrolijk, bijna sprookjesachtig verhaal over een spannende periode in één van de kleinste en meest afgelegen dorpen van Cornwall, St. Piran. Eerst spoelt een jongeman op het strand aan. Daarna een walvis. Vervolgens blijkt een quant uit The City of London in het dorp aangekomen te zijn, die een cruciale rol gaat spelen in de dan volgende ontwikkelingen. Samen met alle 307 bewoners én de walvis wordt het een monumentaal verhaal dat tegelijkertijd tijdloos én ongelofelijk actueel is. Hartverwarmend om te zien hoe een kleine gemeenschap zich staande houdt in de hectiek van een wereldcrisis.

Rye Curtis – In genade

Bestel In genade via Paagman.nl

In genade is een eigenzinnige en zeer originele debuutroman die het leven van twee zeer verschillende vrouwen in het wilde, afgelegen Bitterroot-gebergte in Montana in 1986 in kaart brengt. Het echtpaar Waldrip trekt de stoute schoenen aan en besluit een tripje naar een afgelegen blokhut in de wildernis van Montana te maken. Na zoveel jaren huwelijk hebben ze behoefte aan rust en quality time. Helaas loopt dit niet volgens plan en crasht hun vliegtuig. Cloris staat aan de voorgrond van de moeilijkste tijd in haar leven, zonder haar geliefde overleven in de wildernis zonder enige ervaring. Kan de Ranger Debra ondanks haar eigen problemen, Cloris op tijd vinden en een tragische afloop afloop voorkomen? Het lot van Cloris ligt in haar handen of zal de mysterieuze vreemdeling haar redding worden?

Naoise Dolan – Opwindende tijden

Bestel Opwindende tijden via Paagman.nl

Ava is nieuw in Hong Kong. Op haar eerste date met Julian – een Engelse bankier – moet ze toegeven nog nooit in Londen te zijn geweest. Zij geeft Engelse les op een school waar ze geen plezier of uitdaging vindt en woont samen met onprettige huisgenoten in een niet zo tijdelijke Airbnb. Hij heeft een luxe appartement, drinkt dure wijn en trakteert altijd. De relatie die gebaseerd is op hun verschillen, neemt een nieuwe wending wanneer Ava zijn logeerkamer betrekt. Terwijl Julian op een langere werk reis is ontmoet ze Edith: een advocate uit Hong Kong die haar hoofd op hol doet slaan. Sommigen zullen Ava een zelfzuchtig en arrogant typ vinden, maar ondertussen is ze vooral erg geestig en zit het boek boordevol met rake observaties over het millennial bestaan.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand januari: Meisje, vrouw, anders

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder