Interview met Instagram-hit
Annegien Schilling

Instagram-hit Annegien Schilling

Tekst: Judith van Ankeren

Bij selfies denken we al snel aan ijdele pruillipfoto’s. Maar Annegien Schilling (18) verheft ze tot sprookjesachtige kunstwerkjes. Het leverde haar bijna 900.000 Instagram-volgers op, meerdere exposities én een boek waarin ze uitlegt hoe ze te werk gaat.

Dat ze fotograaf wilde worden, wist Annegien al toen ze een klein meisje was. Op haar dertiende kreeg ze een iPod waarmee ze zichzelf leerde om foto’s te bewerken. “Ik had een paar appjes gevonden waarmee ik ging experimenteren en het resultaat postte ik op Instagram. Daar ben ik nooit meer mee gestopt, het zijn er inmiddels vijfhonderd.”


Hoe kwam je op het idee om iets heel anders te doen met je foto’s? “Ik hou heel erg van surrealisme, maar ben niet goed in tekenen, schilderen of schrijven. Door mijn foto’s te bewerken, heb ik daar toch een uitlaatklep voor gevonden. De eerste periode maakte ik wel vier foto’s per dag, nu twee per week. Omdat ik het op mijn telefoon doe, is het heel priegelig, een beetje als vingerverven.”

Je staat altijd zelf op je foto’s, is daar een reden voor? “Het is vooral praktisch, want het komt best vaak voor dat ik om één uur ’s nachts denk: shit, ik moet nog een foto maken. Dan kan ik moeilijk een vriendin bellen: ‘Hé kun je even langskomen en verf over je gezicht smeren voor mijn foto?’ Maar het gaat niet om mij, ik ben niet het onderwerp, dat is de boodschap die ik wil overbrengen. Ik vind alleen dat een mensbeeld meer diepgang aan een foto geeft.”

“Ik hou helemaal niet van aandacht”

Hoe voelt het om zoveel volgers te hebben? “Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig. Ik probeer me daar in ieder geval niet door te laten leiden. Ik wil gewoon iets positiefs maken en delen. Als ik een foto post, krijg ik meestal binnen een uur vierhonderd reacties en daar probeer ik wel op te reageren. Maar alleen als het over mijn foto gaat. Als iemand me bijvoorbeeld uit vraagt, ga ik daar niet op in.”

Heb je wel eens geen zin? “Ja heel vaak. Ik ervaar het ook best als een druk om twee keer per week iets te posten. Ik heb de laatste vier jaar geen vakantie gehad van Instagram. Ook tijdens een drukke examenweek moet ik posten. Mede daardoor ben ik het afgelopen jaar niet geslaagd. Het hoeft niet helemaal perfect te zijn, maar het moet wel gebeuren. Nou ja, het móet natuurlijk niet echt, maar het staat hoog op mijn prioriteitenlijstje. Wat dat betreft leg ik de lat best hoog voor mezelf.”

Ben je altijd tevreden met het resultaat? “Nee, als ik nu mijn eerste foto’s zie, denk ik: mijn God. Maar ik laat ze wel staan, want het laat mijn ontwikkeling zien. Ik hoop dat anderen daardoor ook de stap durven te nemen om zich creatief te uiten.”

“Ik vond het heel tof om een boek te maken”

Waarom ging je van online naar papier? “Ik twijfelde er eerst heel erg over hoor, Nederlands is mijn slechtste vak op school. Maar ik probeer voor mijn foto’s altijd uit mijn comfortzone te stappen. Ik ben eigenlijk heel verlegen, maar verzin regelmatig iets waarbij ik iets raars moet doen midden op straat. Als ik dat dan heb gedaan en het is heel vet geworden, dan geeft dat een extra kick omdat ik er iets voor moest overwinnen. Daarom vond ik het heel tof om een boek te maken, juist omdat dat totaal buiten mijn comfortzone ligt. En ik heb er zoveel van geleerd.

Bestel Imagine, Shoot, Create - Annegien Schilling nu bij Paagman.nl
Bestel Imagine, Shoot, Create nu bij Paagman.nl

Ik werk heel erg vanuit mijn intuïtie en nu moest ik het ineens onder woorden brengen. Daardoor heb ik mijn eigen proces beter leren kennen. Ik kwam erachter dat ik bij elke foto een soort zinnetje in mijn hoofd had, een gevoel. Nu ik dat weet, kan ik me daarvan losmaken en maak ik betere foto’s. Ik let meer op de details omdat ik me bewuster ben van welk verhaal ik wil vertellen.”

Je woont nog thuis, snappen je ouders wat je doet? “Door mijn boek iets meer, maar we hebben het er niet vaak over. Het staat eigenlijk los van mijn normale leven, waarin ik gewoon naar school ga en met vrienden afspreek. Op school weten ze het ook helemaal niet. Als mensen aan mij vragen of ik op social media zit, zeg ik nee. Ik hou niet zo van aandacht. Ik wil dat mensen mij leuk vinden om wie ik ben, niet om wat ik op Instagram doe. Mijn vriendinnen weten natuurlijk wel dat ik er veel mee bezig ben. Maar we kletsen meestal over heel andere dingen.”

“Ik doe dit omdat ik het leuk vind”

Je krijgt regelmatig aanbiedingen om producten te promoten in je foto’s. Waarom ga je daar nooit op in? “Ik doe dit omdat ik het leuk vind. Zodra het een soort advertentie wordt, verdwijnt voor mij de magie. Bovendien zie ik het als liegen tegen mijn volgers als ik er geld voor zou vangen. Ik denk ook dat het op langere termijn tegen je gaat werken als je dat wel doet. Mensen krijgen dat door en vinden je niet meer interessant als je puur voor de commercie gaat. Ik doe wel betaalde opdrachten, maar dan buiten Instagram om. Ik maak nu met een vriendin een fotoserie over vluchtelingkinderen voor de United Nations. Zij maakt een realistisch portret van ze en daar verwerk ik hun droom in. Een van de kinderen wilde bijvoorbeeld heel graag een fiets, dus heb ik een beeld gemaakt waarin hij door de wolken fietst. Het is heel bijzonder om te doen, maar ook best heftig om al die verhalen te horen. Het zijn vaak jonge kinderen van een jaar of zes, zeven, die al veel hebben meegemaakt. Ik ben ook bezig met de nieuwe campagne van Samsung. Heel iets anders, maar ook leerzaam omdat ik hiervoor samenwerk met ervaren grafische ontwerpers.”


Na het VWO wil je een opleiding doen voor grafische vormgeving, heb je dat eigenlijk wel nodig? “Jazeker wel! Ik vind het juist heel belangrijk om een opleiding te doen. Ik ben blij dat ik die kans krijg. Mijn werk is nog niet goed genoeg, ik kan nog veel leren. Waar ik me vooral op verheug is om helemaal afgebroken te worden en weer opnieuw opgebouwd. Dat lijkt me helemaal top.”

Annegiens Instagram-account heet @fetching_tigerss
Lees het hele artikel in de glossy Present van Paagman. Verkrijgbaar in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas. Lees hier de online interviews van o.a. Candy Dulfer, Tommy Wieringa en Yvon Jaspers.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Aan tafel! Heerlijk kerstmenu koken voor je bubbel

Of je nu nog gasten over de vloer krijgt of toch een...
Lees verder