Minimalisme-trend: Mag het ietsje minder zijn?

Header PaagMag Minimalisme PresentTekst: Judith van Ankeren

Een groot huis met inloopkasten en een kookeiland, een topbaan met dito salaris, een snelle auto, coole gadgets, mooie merkkleding… Allemaal leuk en aardig, maar worden we er echt gelukkig van? Nee eigenlijk niet, ontdekken steeds meer mensen. Misschien is minder zelfs wel beter.

Minimalisme is dé trend van deze tijd. Bewuster leven, met meer nadruk op het opdoen van ervaringen en minder op verwerven van geld, status en mooie spullen, is óók minimalisme. Het gaat erom dat je focust op wat voor jou essentieel is en dat verschilt per persoon en levensfase. Wat wil je veranderen en hoe pak je dat aan? Dat is vooral een kwestie van uitproberen. Gelukkig zijn er genoeg mensen om de kunst vanaf te kijken. Of van wie je kunt leren hoe je het in ieder geval níet wilt doen.

Minder spullen

Bestel Ontspullen bij Paagman.nl

Ook als je geen verzamelaar of sloddervos bent, is de kans groot dat je huis vol staat met spullen. Vrijwel iedereen in de westerse samenleving heeft veel spullen. Journalist, schrijver en trendwatcher James Wallman beschrijft in zijn boek Ontspullen een groot onderzoek waarbij wetenschappers spullen in willekeurige huishoudens telden. Ze waren verbijsterd door de uitkomsten. Zelfs in de kleinere huizen (minder dan 90 m2) stonden alleen al in de slaapkamer en huiskamer 2260 objecten. Iets anders wat opviel, was dat veel spullen niet op een logische plek lagen.

Een overdaad aan spullen levert stress op

Is het erg om veel spullen te hebben? Niet als je er geen last van hebt natuurlijk. Maar meerdere onderzoeken toonden aan dat een overdaad vooral stress en ontevredenheid opleveren. Vooral bij vrouwen was er een enorme stijging van het stresshormoon cortisol in hun bloed te zien als ze werden geconfronteerd met hun overvolle huis.

Bestel Weg ermee bij Paagman.nl

Tijd dus om afscheid te nemen van een flink deel van je spullen. En dat moet radicaal, schrijft Dennis Storm in zijn boek Weg ermee. Neem er de tijd voor en hak een klus niet in tweeën, is zijn advies. Zijn invulling van het minimalisme is ‘thuis leven alsof je op reis bent.’ Investeer in kwaliteit en doe de rest weg. Ga je hele huis door en verzamel alles wat je niet nodig hebt. Geef het weg, verkoop het of gooi het weg als echt niemand het wil hebben.

Minder online zijn

Bestel Happy time offline bij Paagman.bl

Gemiddeld zijn we zes uur per dag online. Zes uur! Ook kijken we maar liefst vijf keer per uur op onze telefoon. Het tegenstrijdige is dat we ons er tegelijkertijd kapot aan ergeren. Kennelijk is minderen lastig Volgens psychologisch onderzoek speelt de fear of missing out (fomo) hierbij een rol: we zijn bang om iets te missen. Een andere reden is de sociale druk die we ervaren. Radicaal stoppen hoeft niet. Sterker nog, dat kan zelfs niet. Maar minder een slaaf te zijn van je smartphone is wel heel goed te doen. Dit zijn de belangrijkste tips:
• Zet alle notificaties uit. Dus voor je mail, Whatsapp, Messenger, Facebook, Instagram en alle ander apps die je aandacht opeisen met geluidjes of meldingen.
• Een nog beter idee is om Facebook en Instagram helemaal van je telefoon af te gooien.
• Verlaat alle Whatsapp-groepen die nuttig noch leuk zijn.
• Laat je telefoon vaker thuis, bijvoorbeeld als je uiteten gaat.
• Koop een ouderwetse wekker en neem je telefoon niet mee naar de slaapkamer.

Heb je werkelijk geen idee meer wat je moet doen als je niet online bent? Dan is het boek Happy time offline van Vincent Wijers een aanrader.

Koop een ouderwetse wekker en neem je telefoon niet mee naar de slaapkamer

Minder werken

Bestel Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt bij Paagman.nl

Tijd om te kunnen doen wat we zelf willen, is goud waard. Het geeft ons ruimte om ervaringen op te doen en herinneringen te maken. En daar worden we het gelukkigst van, blijkt uit psychologisch onderzoek. Er is zelfs een hele beweging ontstaan van mensen die heel bewust kiezen voor beleving: het experiëntialisme. De Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sumin beschrijft in zijn boek Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt hoe je rust vind in onze drukke wereld en wat dat je oplevert. Trendwatcher James Wallman voorspelt dat deze beweging de komende jaren sterk zal groeien.
Die belevenissen hoeven geen grote avonturen te zijn in verre oorden. Liever niet zelfs. Vliegen is vervuilend en bovendien wordt het dan al snel toch een statusdingetje waarmee gepocht kan worden op social media. Juist op een bankje in het park zitten, een praatje maken, theedrinken met een vriend, een boek lezen of een beetje in de tuin wroeten, maakt ons gelukkig.
De oplossing simpel: minder gaan werken. Dennis Storm ging ons voor en zei een flitsende carrière bij BNN vaarwel. Hij werkt nu maximaal drie dagen per week. Dat kan lang niet iedereen zich permitteren, maar met een halve dag minder waarvan je de andere helft thuiswerkt, heb je ook al veel tijd gewonnen. Ja, dan verdien je wat minder geld, maar daar krijg je veel voor terug. De luxe van vrije tijd is dat dik waard.

Het gaat erom dat je focust op wat voor jou essentieel is

Minder geld uitgeven

Bestel Kakebo bij Paagman.nl

Als we minder gaan werken, is het meestal ook nodig om minder geld uit te geven. Als je het voornemen om minder spullen te kopen ook echt uitvoert, gaat dat deels vanzelf. Bezuinigen klinkt misschien niet zo sexy, maar als je het goed aanpakt, kun je er echt lol in krijgen. Zo is het enorm bevredigend om van alle vaste lasten na te gaan of het bij een andere aanbieder goedkoper kan. Telefoon-, energie-, internet en zorgkosten: overstappen loont heel vaak, zeker als je het al een paar jaar niet hebt gedaan. Ook je hypotheek oversluiten kan veel geld besparen.
Heb je echt iets nodig? Kijk of je het tweedehands op de kop kunt tikken. En bespaar op dagelijkse kosten door boodschappen te doen voor meerdere dagen en nooit met een knorrende maag naar de supermarkt te gaan.
Heb je de smaak van het budgetteren helemaal te pakken? Dan is Kakebo misschien iets voor jou. Hierbij schrijf je aan het begin van je kakebo-boekje op hoeveel je wilt sparen en wat je gaat doen om dat doel te bereiken. Doordat je zo heel veel controle hebt over je financiën, krijg je meer rust in je hoofd. En hou je geld over voor gelukkig makende belevenissen.

Lees het hele artikel in de glossy Present van Paagman. Verkrijgbaar in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas of lees ‘m hier online.

Paagman Present 2018

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

15 jaar Woezel & Pip: Al vijftien jaar avontuur!

Woezel en Pips voorleesboek Guusjes eerste verhalen bestaat 15 jaar. Dat moet gevierd...
Lees verder