Hoe verindischt is Nederland? De 60e Tong Tong Fair gaat op zoek

PaagMag header Tong Tong FairDe Tong Tong Fair in Den Haag organiseert van 24 mei tot en met 3 juni haar 60e editie. De hoogste tijd voor een inventarisatie van de Indische footprint oftewel: Hoe verindischt is Nederland?

Van sambal als nationale smaakmaker tot en met de invloed van Indische Nederlanders op de jazz, rock, pop en literatuur, in 2018 brengt de Tong Tong Fair deze invloed in kaart met tentoonstellingen, food-for-thought in lezingen, discussies en muzikale cross-overs van Oost en West.

Tentoonstellingen

Foto Serge Ligtenberg, Tong Tong Fair 2016

Er zijn in 2018 vier tentoonstellingen, o.a. over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek, zoals The Tielman Brothers, Sandra Reemer, Blue Diamonds, Massada en vele anderen. Een andere expositie, Naar Holland, pakt een meer beladen onderwerp aan en richt zich op de vraag waarom Indo-Europese Nederlanders (Indo’s) naar Nederland vertrokken na de onafhankelijkheid van Indonesië. Waren zij repatrianten, migranten of vluchtelingen?

PaagMag Tong Tong Fair
Boekentip! Bestel nu bij Paagman.nl

Het is een onthutsend relaas van de bijna onmogelijke positie waarin Indo-Europeanen verkeerden: zowel in Indonesië als in Nederland ongewenst. Een derde tentoonstelling is gewijd aan de geschiedenis van de Tong Tong Fair (uit 1959). De vierde tentoonstelling, Tropenjazz, vertelt het verhaal van de jazz in Nederlands-Indië, een project van muziekantropoloog en pianist Henk Mak van Dijk. Deze expo zal later ook in Indonesië te zien zijn.

Pasar Boekoe

PaagMag Tong Tong Fair
Boekentip! Bestel nu bij Paagman.nl

Liefhebbers van literaire en historische boeken over (post)koloniale onderwerpen, zijn van harte welkom op de Pasar Boekoe op de Grand Pasar, dit jaar powered by Paagman in samenwerking met Tong Tong Fair. Hier is een royale selectie van courante en juist bijzondere titels verkrijgbaar. Er zijn elke dag signeersessies!

Literatuuragenda Studio Tong Tong

De Tong Tong Fair heet elk jaar auteurs van naam welkom. Welk Indisch boek heeft de grootste impact in Nederland gehad? Die vraag staat centraal in een panelgesprek over de Indische footprint in de Nederlandse letteren met Sylvia Dornseiffer (voormalig directeur Letterenfonds), Jacqueline Bel (Universitair hoofddocent Moderne Letteren) en anderen op 31 mei. Neerlandicus Vilan van de Loo bespreekt op 28 mei ‘de grote twaalf’: Indische boeken die Nederland veranderden.

PaagMag Tong Tong Fair
Boekentip! Bestel nu bij Paagman.nl

Yvonne Keuls bracht dit jaar een nieuw boek uit, dat direct een bestseller werd: Zoals ik jou ken, ken jij mij, over haar vriendschap met sterauteur Hella Haasse. In Studio Tong Tong vertelt ze meer op 29 mei.

Marion Bloem geeft op donderdag 31 mei in een gesproken column n.a.v. de expositie Naar Holland haar visie op de geschiedenis. ‘Waarom zijn we hier? Wat is Indisch eigenlijk?? Op een dag is iedereen Indisch.’

Op donderdag 24 mei wordt thrillerauteur Tomas Ross geïnterviewd naar aanleiding van Het verdriet van Wilhelmina, het laatste deel van zijn thriller-drieluik over de dekolonisatie van Nederlands-Indië.

PaagMag Tong Tong Fair
Boekentip! Bestel nu bij Paagman.nl

Peter van Dongen, winnaar van de Stripschapprijs 2018, maakte een stripbewerking van de roman Familieziek van Adriaan van Dis. Het is een verhaal over een Indisch gezin dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig. Hij bezoekt de Tong Tong Fair op 1 juni.

Meer schrijvers: Gerard Termorshuizen over Herman Salomonson (alias Melis Stoke, 1891-1942), Eveline Buchheim en biograaf Kees Ruijs over Aya Zikken, en Rocky Tuhuteru is de gastheer van een literaire talkshow met de Molukse dichters en schrijvers Djodjie Rinsampessy, Abé Sahetapy, Coby Nuruwé en Elvira Nanariain. Bekijk het volledige programma en weet zeker dat je niks mist! (beeld: zie de schrijverskoppen)

Eetwijk en Kooktheater

Foto Arenda Oomen, Tong Tong Fair 2016

De Tong Tong Fair is beroemd om haar verrukkelijke eten. Met meer dan 25 eethuizen en waroengs in de Eetwijk, een Kooktheater met topchefs, tv-koks en thuiskokkies, een tropische versmarkt (de doerian is rijp!) en óveral stands met zoete snacks. Gasten in het Kooktheater 2018 zijn Annemarie Pronk (Heel Holland Bakt), foodstylist Vanja van der Leeden (o.a. Elle Eten), Betty van Enst (24 Kitchen), topchef Norman Musa uit Maleisië, Marnix Benschop (o.a. ex-NoMa, Fat Duck), Francis Kuijk, Chef Inda voor Soeboer en vele anderen.

PaagMag Tong Tong Fair
Boekentip! Bestel nu bij Paagman.nl

In de Eetwijk zijn diverse Indonesische streekkeukens vertegenwoordigd, zoals die van Soenda, Java, Padang en Palembang. Het bijzondere van de Indonesische keuken is zijn diversiteit: de archipel verenigt heel diverse smaken, deels verbonden met verschillende religies en hun eetvoorschriften. Natuurlijk is ook de Indische keuken alom aanwezig op de Tong Tong Fair. Zo is een gouwe ouwe als nasi rames overal verkrijgbaar.

Wayang in het bos

Foto Serge Ligtenberg, Tong Tong Fair 2016

Poppenspeler Ananto Wicaksono uit Yogyakarta komt over voor een wayang-voorstelling in het schemer- duister, onder de bomen van de Koekamp in het eeuwenoude Haagse Bos. Hij maakt een speciale voorstelling over de Haagse Ooievaar en zijn Javaanse nicht Bangau Tong Tong. Met muziek van Juri Nishida. Zaterdag 26 mei en vrijdag 1 juni, 22.15 uur. Gratis toegankelijk!

Cross-over

Het Tong Tong Festival is het enige podium in Nederland met een exclusieve focus op de cross-over van Oost en West in muziek, dans en theater. Geniet van worldjazz van Wouter Hamel, Astrid Seriese, Michael Simon’s Asian Connection, Brenda Frans, I Wayan Balawan (worldjazz Meets gamelan), spetterende fusion van Massada (fusion), Julya Lo’ko & Erwin van Ligten (moderne krontjong) en vele anderen. Ook de populaire chansonnier Sjors van der Panne geeft een concert.

Discussies

In Studio Tong Tong is een uitgebreid programma met discussies, lezingen, voordrachten over (post)koloniale geschiedenis, Indische actuele kwesties, erfgoedbehoud en -overdracht.

Kom voorbereid naar de Tong Tong Fair en vind op onze website alvast de beste boekentips! Het volledige programma is te vinden op de website van de Tong Tong Fair. Tot 23 mei zijn tickets met 20% korting verkrijgbaar in de webshop.

Tags bij dit verhaal
, ,
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Voorbereid naar de meet & greet met ‘Queen of Crime’ Karin Slaughter!

Tekst: Sasha Haasnoot Op 6 juni zijn de Spannende Boeken Weken 2018...
Lees verder