Hoe kies je een geschikt voorleesboek?

Tekst: Janina Dubbeld – HSP Coach De Vuurtoren

Hoera! Op 20 januari beginnen de jaarlijkse nationale voorleesdagen. Dit jaar zal dit -zoals alles- anders zijn dan andere jaren. Ik heb in Villa Paagman gewerkt, en ik kan me herinneren dat er gedurende de Nationale Voorleesdagen allerhande activiteiten rond fantastische kinderboeken werden georganiseerd. Hopelijk zal dit volgend jaar weer kunnen en dan zullen we er nog meer van gaan genieten!

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Dit jaar zijn we echter thuis en hebben we natuurlijk ook alle redenen รฉn gelegenheid om hier een feestje van te maken. Sowieso hoop ik van harte dat jullie thuis genieten van de momenten met een boek. Samen op de bank of op het grote bed. Een mooi prentenboek of een spannend voorleesboek. Juist deze momenten samen beleven, hebben we nu meer dan ooit nodig.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

De verbinding met je kind tijdens het lezen, maar ook de fantasie blijven prikkelen zijn erg belangrijk. Het helpt ons te ontspannen, op te laden, te dromen en positief te zijn. Dit zijn wat mij betreft altijd al goede redenen om te lezen, en ik kan me voorstellen dat in deze rare maanden de behoefte om samen weg te dromen nog groter is!

Hoe kies je nou een geschikt boek? Ik geef een paar tips.

1. Hecht niet te veel aan de leeftijd

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Natuurlijk is het niet handig om horror aan een kleuter voor te lezen, dat spreekt voor zich, maar ik kan uit eigen ervaring verklappen dat boeken die al lang niet meer zouden moeten kunnen, nog steeds heel fijn vonden gevonden door mijn jongens. Wellicht is het deels sentiment dat mijn 6-jarige De Gruffalo nog leuk vindt, zou kunnen. Wat ik ook duidelijk merk, is dat hij nu hij zelf leert lezen, juist graag teruggrijpt naar de verhalen die hij al kent, zodat hij zich kan focussen op het lezen van de woorden.ย  Dus spreekt een boek je aan, maar twijfel je of het te kinderachtig is? Volg je gevoel, jij weet precies wat je kind interessant vindt. En neem dus vooral niet te vroeg afscheid van de boeken die je aan je peuter of kleuter voorlas, zelf lezen is op latere leeftijd ook fijn.

2. Gebruik boeken om gevoelens bespreekbaar te maken

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Nu is dit voor een deel waarschijnlijk beroepsdeformatie omdat ik werk met gevoelige kinderen en hun ouders, maar dit is een onderwerp dat voor iedereen belangrijk is. Juist het jonge kind vindt het vaak erg lastig om woorden te geven aan wat hij voelt of vindt. Laat staan aan wat hij nodig heeft. Dit drijft ons ouders soms tot wanhoop, omdat wij helaas geen gedachten kunnen lezen. Als jouw kind bijvoorbeeld soms uit het niets compleet uit zijn slof schiet, is het soms erg verleidelijk om het gesprek aan te gaan. โ€œWat gebeurt er nou? Wat wil je dan? Vertel me wat je bedoelt, ik begrijp het niet. Nou, als je niets zegt, kan ik je ook niet helpen.โ€ Herkenbaar? Dit helpt vaak helemaal niet, tot grote onvreden van jullie beiden.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Een prentenboek kan een uitkomst zijn. Er zijn de laatste jaren prachtige boeken gemaakt over gevoelens, verdriet, jaloezie, gemis, rouw, verschillen, talenten en ga zo maar door. In de Prentenboek Top 10 van dit jaar viel deze titel mij gelijk op: De jongen en de walvis van Linde Faas. Een prachtig verhaal over een jongen die het fijn vindt om alleen te zijn, totdat hij ontdekt hoe fijn het is om een vriend te hebben met wie je dingen kunt delen.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Dit is nou typisch een onderwerp wat voor veel kinderen best ingewikkeld is, zeker nu ze hun vrienden en klasgenootjes minder zien. Als we onze kinderen echter rechtstreeks vragen stellen over dit onderwerp, merken we dat het best ingewikkeld is om in gesprek te gaan. De juiste woorden ontbreken vaak en veel kinderen vinden echt praten sowieso niet altijd even interessant.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Als je een boek voorleest zoals De jongen en de walvis, raak je het onderwerp indirect en dit geeft woorden aan wat je kind wellicht ervaart. Het kan erkenning en herkenning oproepen en dat is vaak heel troostend. Bovendien biedt het ruimte om zelf iets te vertellen over die vriend die je zo mist.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

3. Hou het bij voorlezen

Probeer als ouder wel de verleiding te weerstaan om na het lezen alsnog een soort verhoor af te nemen ๐Ÿ˜‰ Lees het boek rustig en met aandacht voor. Kijk of je kind iets kwijt wil en laat het daarbij. Als je merkt dat het toch echt iets is waar je over wilt praten, kun je terloops een volgende dag iets vertellen over je eigen ervaring. Bijvoorbeeld op gebied van vriendschap en missen.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Er zijn nog veel meer boeken aan te raden die je kind kunnen helpen zich bewust te worden van wat hij voelt, zoals bijvoorbeeld de Prentenboek Top 10ย van de Nationale Voorleesdagen.ย  Ook zou je op de site van Paagman op de diverse emoties en gevoelens die je bij je kind waarneemt kunnen zoeken. Voorlezen is een heel laagdrempelige manier om je kind het gevoel te geven dat hij niet de enige is en dat hij altijd bij je terecht kan. Doen!

Janina Dubbeld is trots eigenaar van Kindercoach De Vuurtoren in Den Haag. In haar praktijk begeleidt ze hooggevoelige kinderen en volwassenen die last hebben van hun gevoeligheid. Meer weten? Bezoek haar website!
Header Designed by pch.vector / Freepik
Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Tien dilemma’s voor Marieke Lucas Rijneveld

Uitwerking: Tess van der Zwet Beeld: Jeroen Jumelet (ANP) The discomfort of...
Lees verder